Ένα άγνωστο ως σήμερα είδος ταραντούλας που κρυβόταν στη Σρι Λάνκα αποδεικνύεται μια από τις μεγαλύτερες αράχνες του κόσμου με άνοιγμα ποδιών 20 εκατοστά.

Η ταραντούλα γίγας

Το νέο είδος, με την ονομασία Poecilotheria rajaei, εντοπίστηκε στα βόρεια της χώρας μαζί με αρκετά ακόμα είδη ταραντούλας τα οποία πιστεύεται ότι είναι επίσης άγνωστα στην επιστήμη.

Το πρώτο δείγμα της νέας ταραντούλας ήταν ένα αρσενικό άτομο που σκότωσαν οι κάτοικοι του χωριού Μανκούλαμ και το παρέδωσαν σε ερευνητές του Οργανισμού Εκπαίδευσης και Έρευνας στη Βιοποικιλότητα.

Ζωντανές αράχνες P.rajaei ανακαλύφθηκαν τελικά μέσα στο νοσοκομείο του χωριού. Σύμφωνα με τον Ρανίλ Ναναγιακάρα, επικεφαλής της αποστολής, η γιγάντια ταραντούλα ζει κανονικά σε μεγάλα δέντρα, φαίνεται όμως ότι αναγκάζεται να καταφεύγει σε ανθρώπινα κτήρια λόγω της καταστροφής του ενδιαιτήματός της. Η νέα ταραντούλα είναι δηλητηριώδης, και το δάγκωμά της θα ήταν πιθανότατα θανατηφόρο για μικρά ζώα όπως τα ποντίκια και οι σαύρες, όχι όμως και για τον άνθρωπο.


H αράχνη Heteropoda maxima, είδος του Λάος, πιστεύεται ότι είναι η μεγαλύτερη του κόσμου

Το νέο είδος εκτιμάται ότι είναι συγγενικό της νοτιοαφρικανικής ταραντούλας Theraphosa blondi, η οποία θεωρείται η βαρύτερη του κόσμου με βάρος 170 γραμμαρίων.

Η Theraphosa blondi είναι επίσης η δεύτερη μεγαλύτερη αράχνη μετά την Heteropoda maxima, ένα είδος που ανακαλύφθηκε το 2001 και έχει άνοιγμα ποδιών 30 εκατοστά.