Ένα πρωτότυπο και ταυτόχρονα ιδιαίτερα αποδοτικό πρόγραμμα αποφάσισαν να προσφέρουν στους φοιτητές οι υπεύθυνοι του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν, στη Σκώτια: δημιούργησαν ένα ειδικό δωμάτιο με… σκύλους όπου οι αγχωμένοι φοιτητές μπορούν να αποβάλλουν το στρες τους, απλά χαϊδεύοντας τα όμορφα ζώα. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία με στόχο την αποφόρτιση των φοιτητών ιδιαίτερα σε περιόδους εξεταστικών.

Θεραπεία κατά του άγχους και υπέρ των βαθμών

Η πρώτη δοκιμή του προγράμματος για… χάδια, πραγματοποιήθηκε μέσα στον Φεβρουάριο με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους (γκόλντεν ριτρίβερ και λαμπραντόρ) – τους λεγόμενους σκύλους θεραπείας – και σύμφωνα με τους ειδικούς που ανέλαβαν τη δράση, στέφθηκε με επιτυχία.

Αγχολυτική είναι η επαφή με τα ζώα

«Λάβαμε πολύ θετική αντίδραση τόσο από τους σκύλους όσο και από τους φοιτητές» αναφέρει η Εμα Κάρλεν, πρόεδρος φοιτητικών συλλόγων και δραστηριοτήτων. «Η επαφή των φοιτητών με τα ζώα φάνηκε να τους ηρεμεί, γεγονός που μας έδωσε το έναυσμα να χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα αυτό κατά την εξεταστική περίοδο».

Σύμφωνα με την ίδια, οι πολύτιμες συνεδρίες ηρεμίας με τους σκύλους βοήθησαν τους φοιτητές να διώξουν αποτελεσματικά το στρες, με αποτέλεσμα να βελτιώσουν τους βαθμούς τους.

Τετράποδοι «ψυχολόγοι»

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ψυχολογικής στήριξης με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων δεν είναι καινούργιο. Ήδη χρησιμοποιείται από αρκετά σχολεία και πανεπιστήμια σε ΗΠΑ και Καναδά. Μάλιστα κορυφαία πανεπιστήμια όπως η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και η Νομική Σχολή του Γέιλ διαθέτουν σκύλους θεραπείας στις εγκαταστάσεις τους, τους οποίους οι φοιτητές μπορούν να «δανειστούν» προκειμένου να ηρεμήσουν.

Διαβάστε επίσης: Ζώα που θεραπεύουν!

Μελέτες έχουν δείξει ότι η συναναστροφή του ανθρώπου με ζώα μειώνει τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης, η οποία συνδέεται με το στρες και ταυτόχρονα αυξάνει τα επίπεδα ενδορφινών – των ορμονών της ευτυχίας.

Πριν από περίπου έναν χρόνο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοινοπολιτείας της Βιρτζίνια πραγματοποίησαν μελέτη στην οποία έλαβαν μέρος 75 εθελοντές που εργάζονταν σε μια κατασκευαστική εταιρεία. Για ένα διάστημα μιας εβδομάδας, οι ειδικοί επέτρεψαν σε 30 εργαζομένους να πηγαίνουν στη δουλειά με τον σκύλο τους.

Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι η παρουσία των ζώων στη δουλειά επιδρούσε θετικά στην ψυχολογική κατάσταση όλων των εργαζομένων ανεβάζοντας το ηθικό τους.

Τα αποτελέσματα είχαν παρουσιαστεί στο επιστημονικό έντυπο «International Journal of Workplace Health Management».