Οσο πιο ευτυχισμένο είναι ένα νιόπαντρο ζευγάρι, τόσο μεγαλύτερη τάση έχει να «φορτωθεί» με παραπανίσια κιλά, υποστηρίζει νέα αμερικανική μελέτη από το Πανεπιστήμιο Southern Methodist, στο Ντάλας.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 169 νιόπαντρα ζευγάρια για μια τετραετία. Μέσα στο διάστημα αυτό τους ζητούσαν με τη βοήθεια αριθμητικής κλίμακας να αξιολογήσουν την ικανοποίηση που εισέπρατταν από τον γάμο τους ενώ ταυτόχρονα κατέγραφαν το βάρος και το ύψος τους.

Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι για κάθε μονάδα που αυξανόταν η ικανοποίησή τους, ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) των ανδρών και των γυναικών αυξανόταν κατά 1/10 της μονάδας ανά εξάμηνο – γεγονός που αντιστοιχεί σε περίπου μισό κιλό στην περίπτωση μιας γυναίκας με ύψος 1,62μ. και βάρος 54 κιλά.

Ευτυχία… υψηλής θερμιδικής αξίας

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι σύζυγοι που δήλωναν πιο ευτυχισμένοι, ενδεχομένως να μην ανησυχούσαν και τόσο πολύ για τη σιλουέτα τους καθώς δεν έμπαιναν στη διαδικασία να φλερτάρουν με άλλα άτομα με αποτέλεσμα να μην αισθάνονται ότι έπρεπε να διατηρούν μια εικόνα αρεστή προς τους άλλους.

«Κατά μέσο όρο οι σύζυγοι που δήλωναν ευχαριστημένοι από τον γάμο τους, είχαν μικρότερες πιθανότητες να εγκαταλείψουν το έτερο τους ήμισυ με αποτέλεσμα να παίρνουν βάρος» εξηγεί ο δρ Αντρέα Μέλτσερ. «Αντίθετα, τα ζευγάρια που ήταν λιγότερο ευχαριστημένα από τι σχέση τους έτειναν να παίρνουν λιγότερο βάρος με την πάροδο του χρόνου».

Οι σύζυγοι που έμεναν μαζί έτειναν να παχαίνουν, ενώ όσοι έπαιρναν διαζύγιο έχαναν βάρος.«Βάσει τον ευρημάτων αυτών, φαίνεται ότι ο κόσμος συνήθως αντιλαμβάνεται το σωματικό του βάρος περισσότερο ως “εμφάνιση” και λιγότερο ως “υγεία”» καταλήγει ο ειδικός.

Τα ευρήματα των Αμερικανών παρουσιάζονται στο επιστημονικό έντυπο «Health Psychology».