Μια μικρή νίκη στη «σταυροφορία» των επιστημόνων ενάντια στον καρκίνο επέτυχαν ειδικοί του Πανεπιστημίου του Μισούρι με επικεφαλής τον καθηγητή Φρέντερικ Χόθορν. Η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Χόθορν ανέπτυξε μια νέα μορφή ακτινοθεραπείας η οποία έθεσε σε ύφεση τον καρκίνο σε ποντίκια. Η καινοτόμος θεραπεία δεν είχε καμία από τις συμβατικές παρενέργειες με τις οποίες συνδέονται οι συμβατικές χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες. Οι ειδικοί ευελπιστούν ότι θα ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές της νέας ακτινοθεραπείας σε ανθρώπους μόλις επιβεβαιωθούν τα ευρήματα από τα ζώα.

Η θεραπεία BNCT

«Από τη δεκαετία του 1930 οι επιστήμονες προσπαθούσαν να πολεμήσουν τον καρκίνο με μια θεραπεία που ονομάζεται Ακτινοθεραπεία με Σύλληψη Νετρονίων από Βόριο (ΒΝCT)» εξήγησε ο καθηγητής Χόθορν ο οποίος πρόσφατα τιμήθηκε από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα με το Εθνικό Μετάλλιο Επιστημών των ΗΠΑ. «Η ομάδα μας στο Διεθνές Ινστιτούτο Νανοϊατρικής και Μοριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν βρήκε τελικά τον τρόπο ώστε να κάνει αποτελεσματική τη θεραπεία ΒΝCT εκμεταλλευόμενη τη βιολογία των καρκινικών κυττάρων με χρήση της νανοχημείας».

Με «πυξίδα» τη βιολογία των καρκινικών κυττάρων

Τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται ταχύτερα από τα υγιή και κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας απορροφούν περισσότερα στοιχεία. Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι εκμεταλλεύτηκε αυτό το χαρακτηριστικό των καρκινικών κυττάρων κάνοντάς τα να προσλάβουν και να αποθηκεύσουν βόριο το οποίο είχε ειδικά σχεδιαστεί από τον καθηγητή Χόθορν. Όταν τα καρκινικά κύτταρα που έκλειναν μέσα τους το βόριο εκτέθηκαν σε νετρόνια – υποατομικά σωματίδια – τα άτομα του βορίου έκαναν επιλεκτικά «θρύψαλα» τα καρκινικά κύτταρα, αφήνοντας ανέπαφα τα γειτονικά τους υγιή.

Ανέπαφοι οι γειτονικοί υγιείς ιστοί

Η τεχνική της ομάδας του καθηγητή Χόθορν κατέστη εφικτή χάρη στις φυσικές ιδιότητες του βορίου. Μια συγκεκριμένη μορφή του βορίου διαχωρίζεται όταν συλλαμβάνει ένα νετρόνιο και απελευθερώνει λίθιο, ήλιο και ενέργεια. Το ήλιο και το λίθιο που απελευθερώνονται εισχωρούν στα καρκινικά κύτταρα και τα εξολοθρεύουν εκ των έσω χωρίς να βλάπτουν τους περιβάλλοντες υγιείς ιστούς.

Για πολλές μορφές καρκίνου

«Πολλές και διαφορετικές μορφές καρκίνου μπορούν να αντιμετωπιστούν με την τεχνική μας» σημείωσε ο δρ Χόθορν και προσέθεσε: «Η μέθοδος έδωσε τέλεια αποτελέσματα στα ποντίκια και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε πειράματα σε μεγαλύτερα ζώα και στη συνέχεια σε ανθρώπους. Ωστόσο προτού ξεκινήσουμε να υποβάλλουμε ανθρώπους στη θεραπεία πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε τις κατάλληλες εγκαταστάσεις και τον κατάλληλο εξοπλισμό. Όταν αυτά είναι έτοιμα το Πανεπιστήμιο του Μισούρι θα είναι το πρώτο κέντρο στον κόσμο που θα διαθέτει την πρωτοποριακή ακτινοθεραπεία».