Έναν μηχανισμό-«φύλακα άγγελο» για το έξυπνο κινητό της ανέπτυξε η αμερικανική Apple. Σύμφωνα με την πατέντα «Protective Mechanism for an Electronic Device», η ενσωμάτωση της προστατευτικής τεχνολογίας σε μια συσκευή θα μπορούσε να περιορίσει τις βλάβες από μια πιθανή πτώση.

Στόχος της ευρεσιτεχνίας είναι η ενεργοποίηση ενός «σωτήριου» μηχανισμού μετατόπισης του κέντρου βάρους με τη βοήθεια αισθητήρων, με αποτέλεσμα την αλλαγή του προσανατολισμού πτώσης της συσκευής προς αποφυγή της πρόσκρουσης της οθόνης στο έδαφος.

Με τον τρόπο αυτό, μελλοντικά μοντέλα του iPhone θα μπορούν να «διαβάζουν» πότε βρίσκονται σε… ελεύθερη πτώση, να υπολογίζουν τις επερχόμενες βλάβες και να «προβαίνουν» στις απαραίτητες προσαρμογές που σε ρόλο «αερόσακου» θα φρενάρουν τις υλικές ζημιές.

Κωδική ονομασία «Αστακός»

Στον «χορό» του υπολογισμού, κατά την πατέντα, ρίχνονται γυροσκόπια, επιταχυνσιόμετρα, GPS, αισθητήρες εικόνας, ενώ ο επεξεργαστής του κινητού θα αναλαμβάνει την ανάλυση δεδομένων που θα σχετίζονται με το ύψος και την ταχύτητα της πτώσης και θα καταλήγει στην αποτελεσματικότερη λύση ως προς την προστασία της συσκευής.

Ακόμα, η πατέντα κάνει λόγο για επιπλέον μέσα προστασίας όπως, π.χ. το «κλείδωμα» του καλωδίου των ακουστικών στη συσκευή προσφέροντας τη δυνατότητα στον χρήστη να την πιάσει από εκεί, ή την αναδίπλωση εξωτερικών μερών που θα κόβουν τη φόρα του κινητού και θα το προσγειώνουν στα… μαλακά.

Πριν από λίγους μήνες, ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής ηλεκτρονικής «υπεραγοράς» Amazon, Τζεφ Μπέζος, είχε παρουσιάσει έναν παρόμοιο σύστημα με αερόσακους για smartphones.

Διαβάστε επίσης: Αερόσακος… κινητού!

Για την ώρα πάντως, η ενσωμάτωση ενός προστατευτικού συστήματος στο iPhone ενδεχομένως να χάριζε μερικές καμπύλες στην κατά τα άλλα κομψή του σιλουέτα.

Σε κάθε περίπτωση, με την εξέλιξη της τεχνολογίας και τον σχεδιασμό νέων μοντέλων δεν αποκλείεται να γνωρίσουμε κάποια στιγμή smartphones και έξυπνες συσκευές (ταμπλέτες κ.ά.)-«αστακούς».