Οι ρίζες, τα φύλλα, οι σπόροι, οι φλοιός διαφόρων φυτών έχουν γίνει αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης. Κάποια έντυπα που διατίθενται δωρεάν και διακινούνται μέσω των καταστημάτων με βιολογικά προϊόντα διαφημίζουν κοπιωδώς (και με το αζημίωτο φυσικά) τα προσόντα όλων αυτών των φυτικών σκευασμάτων. Δεν είναι βέβαια σύμπτωση το ότι αυτά πωλούνται σε τιμές όχι και τόσο ευκαταφρόνητες ενώ δεν γίνεται λόγος για τις τυχόν αρνητικές επιδράσεις τους σε κάποιους τουλάχιστον ανθρώπινους οργανισμούς.
Ας δούμε λοιπόν κάποια στοιχεία σχετικά με το τζίνσενγκ. Το παρουσιάσαμε με όλες του τις διαφορετικές εμφανίσεις αλλά και τα χαρίσματα που του αποδίδουν στο προηγούμενο και τώρα είναι καιρός να μάθουμε τι και ποιοι πρέπει να προσέχουν. Υπάρχει μια λέξη στα αγγλικά που είναι πολύ σπάνια και στα περισσότερα λεξικά δεν τη βρίσκεις καν. Shangers (ίσως από παραφθορά του ginseng σε shang) είναι οι τροφοσυλλέκτες που γυρίζουν στα δάση των Ηνωμένων Πολιτειών και μαζεύουν μεταξύ άλλων και τις ρίζες των φυτών τζίνσενγκ (Panax quinqfolium), δηλαδή του λεγόμενου «αμερικανικού τζίνσενγκ». Υπάρχει, όπως είναι γνωστό, και το καλλιεργούμενο, σε αρκετά μεγάλες εκτάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά ο κόσμος κυνηγάει το άγριο που φυτρώνει στα δάση, γιατί του αρέσει η σκιά, και το πληρώνει και πολύ ακριβά (περίπου 850 ευρώ το κιλό). Στο τεύχος 5 του περιοδικού «Lucky Pitch», ενός πρωτοποριακού αμερικανικού περιοδικού αφιερωμένου στις τροφές και τα μαγειρέματα, υπάρχει η διήγηση ενός κυνηγού ριζών τζίνσενγκ. Συνήθιζε να μασάει μόνιμα σχεδόν τις ρίζες του φυτού αυτού γιατί είχε ανακαλύψει, όπως και άλλοι πριν από αυτόν, πόσο μπορούσε να τον κρατήσει ξύπνιο και με καθαρό μυαλό παρ’ όλο που μπορεί να δούλευε ολόκληρο το εικοσιτετράωρο. Να οδηγήσει ως την τοπική υπαίθρια αγορά, να πουλήσει τη συγκομιδή του και να οδηγήσει ξανά πίσω. Ωσπου μια ημέρα αισθάνθηκε φοβερό πονοκέφαλο, έβλεπε μόνο από το ένα μάτι και χρειάστηκε να μείνει μια εβδομάδα στο κρεβάτι. Οταν συνήλθε συνέχισε τις παλιές συνήθειες μέχρι που το έπαθε ξανά και κατέρρευσε. Διηγείται επίσης για κάποιον που δούλευε στο Cape Kennedy και του προμήθευε τζίνσενγκ. Αυτός συνήθιζε να το μασάει πίνοντας και δυο-τρεις καφέδες καπουτσίνο μέχρι που τον κουβάλησαν στο νοσοκομείο μια ημέρα, έτσι ξαφνικά. Υπάρχουν άνθρωποι δηλαδή που το χρησιμοποιούν για διεγερτικό, για καλύτερη συγκέντρωση του μυαλού και για την καλή λειτουργία των αδένων (θυρεοειδής, υπόφυση, προστάτης) αλλά όπως φαίνεται κάποια στιγμή, αν φυσικά κάνεις έντονη χρήση, πληρώνεις την υπερδραστηριότητα που σου έχει χαρίσει.
Εκτός όμως από αυτή τη βαριά χρήση με τις ανάλογες συνέπειες θα πρέπει να έχουν υπόψη τους και όσοι το χρησιμοποιούν σε λογικές ποσότητες ότι παίρνοντας τζίνσενγκ, είτε λευκό σε σκόνη είτε, κυρίως, κόκκινο, δηλαδή το περασμένο πρώτα από ατμό και στεγνωμένο σε θερμό αέρα, κινδυνεύουν από υπογλυκαιμία διότι κατεβάζει πολύ την ποσότητα σακχάρου στο αίμα. Το πρόβλημα μπορεί να γίνει ακόμη πιο οξύ, όπως είναι κατανοητό, για όσους υποφέρουν από διαβήτη. Επίσης οι εγκυμονούσες γυναίκες, όσοι υποφέρουν από κάποια αιμορραγική κατάσταση, καρδιακή αρρυθμία ή όσες θηλάζουν κάποιο βρέφος πρέπει να προσέχουν. Μπορεί μάλιστα να προκαλέσει αλλεργίες με εξανθήματα, στηθάγχη, πρήξιμο του προσώπου και με την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων πρέπει, για την ασφάλειά μας, να επισκεφθούμε νοσοκομείο. Ανήκει πάντως στην παράξενη κατηγορία των λεγόμενων «προσαρμοσιογόνων». Αυτό σημαίνει ότι όσον αφορά κάποιες από τις ζωτικές ουσίες που υπάρχουν στον οργανισμό, αν μεν η ποσότητά τους είναι παραπάνω από την κανονική την ελαττώνει και αν είναι μικρότερη προσπαθεί να την αυξήσει για να τη φέρει σε ισορροπία.
Επειδή πρόκειται για ένα ακριβό σχετικά προϊόν, ιδιαίτερα όταν ο πωλητής ισχυρίζεται ότι είναι φερμένο από το δάσος, επιχειρείται μερικές φορές και η νόθευσή του. Κυρίως με υοσκίνη από Mandragora Oficinarum, ρεσερπίνη από Rauwolfia serpentine, ακόμη και καφεΐνη από το φυτό Cola. Πρέπει δηλαδή εκτός των άλλων όσον αφορά το τζίνσενγκ να είμαστε σίγουροι για τον προμηθευτή και την ειλικρίνειά του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ