Ο Γιάννης Αποστολάκης τις σερβίρει µε φρέσκο καλαµάρι. Αν, ωστόσο, σας προβληµατίζει το καθάρισµά του, χρησιµοποιήστε κατεψυγµένο σε ροδέλες.

Υλικά (για 2 άτοµα)

  • 250 γρ. φακές
  • 300 γρ. καλαµάρια
  • 5 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το σοτάρισµα
  • 2 κ.σ. φρέσκο βασιλικό (τα φύλλα του)
  • ξύσµα από 2 λεµόνια, ακέρωτα
  • 1 φρέσκο κρεµµυδάκι (µόνο το πράσινο µέρος), ψιλοκοµµένο
  • 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα, σε µέτρια φωτιά, βράζουµε τις φακές σε µπόλικο νερό µέχρι να µαλακώσουν ελαφρώς, αλλά να παραµείνουν τραγανές στο κέντρο τους. Τις σουρώνουµε και τις ξεπλένουµε πολύ καλά. Τις αφήνουµε στην άκρη να κρυώσουν.

Καθαρίζουµε τα καλαµάρια, τα πλένουµε πολύ καλά και τα αφήνουµε να στραγγίξουν. Εν τω µεταξύ, σε ένα µπολ ανακατεύουµε µε ένα κουτάλι το ελαιόλαδο µε τον βασιλικό, το ξύσµα, το φρέσκο κρεµµυδάκι και το αλάτι.

Ζεσταίνουµε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουµε ελάχιστο ελαιόλαδο επάνω στα καλαµάρια και τα σοτάρουµε, µέχρι να αποκτήσουν χρώµα. Μόλις κρυώσουν λίγο, τα κόβουµε σε ροδέλες. Τα προσθέτουµε στις φακές, περιχύνουµε µε το µείγµα ελαιόλαδου και µυρωδικών και ανακατεύουµε µε µια κουτάλα. Σερβίρουµε αµέσως.