Η κλασική συνταγή µε δύο παραλλαγές. Για να βεβαιωθείτε ότι θα πετύχει, προσέξτε τη στιγµή που την ανακατεύετε µε το γουδοχέρι να σχηµατίζονται λεπτές κλωστές, οι λεγόµενες κόρδες. Δοκιµάστε να τη φάτε και ζεστή!

Υλικά (για 10 άτοµα)

  • 1 κεφάλι σκόρδο, καθαρισµένο
  • 1-2 κιλά πατάτες, βρασµένες και καθαρισµένες
  • 2½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 2 φλ. ξίδι
  • 2 φλ. χυµό λεµονιού
  • αλάτι και λευκό πιπέρι

Εκτέλεση

Xτυπάµε το σκόρδο στο γουδί ώσπου να γίνει αλοιφή. Λιώνουµε τις πατάτες στον µύλο (ή µε τον πολτοποιητή πατάτας ή µε το πιρούνι), ενώνουµε µε την αλοιφή σκόρδου και χτυπάµε καλά στο γουδί ώστε να δηµιουργηθεί ένα οµοιογενές µείγµα.

Προσθέτουµε εναλλάξ και σταδιακά το ελαιόλαδο, το ξίδι, τον χυµό λεµονιού και το πιπέρι. Η υφή της σκορδαλιάς πρέπει να θυµίζει αλοιφή. Δοκιµάζουµε και, αν χρειάζεται, διορθώνουµε το αλάτι, το λάδι, το λεµόνι ή το ξίδι. Σερβίρουµε µε τον µπακαλιάρο.

Tips

Διαφοροποιήστε την κλασική συνταγή, προσθέτοντας 1 φλ. αμύγδαλα ασπρισμένα και περασμένα από το multi για να γίνουν σαν πούδρα.

Αν προτιμάτε το καρύδι μπορείτε να προσθέσετε 1 φλ. τριμμένα καρύδια. Αυτή η σκορδαλιά όμως δεν θα γίνει κάτασπρη.