Το Αριστείο θα απονέμεται στη βάση αυστηρών κριτηρίων επιλογής που θα αφορούν σε όλη την παραγωγική διαδικασία, από την πρώτη ύλη και τα χαρακτηριστικά της ως το πιάτο και την απόλαυση του καταναλωτή. Η πρόταση χαρακτηρίστηκε αρχικά ενδιαφέρουσα σε επίπεδο Ε.Ε. και βρίσκεται στο στάδιο της πρώτης συζήτησης, ενώ θα χρειαστεί περαιτέρω μελέτη και επεξεργασία.
Σχολιάζοντας την πρόταση ο ΣΕΤΕ τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση και σε ότι αφορά στον ελληνικό τουρισμό, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ενίσχυση των προσπαθειών βελτίωσης των γαστρονομικών προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρει η χώρα και ένταξης της γαστρονομίας στο χαρτοφυλάκιο του ελληνικού τουρισμού.
Επιστολή της Επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη προς τον Πρόεδρο και τη Διοίκηση του ΣΕΤΕ