Βρετανοί ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο η οποία υπόσχεται διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ όταν αυτή βρίσκεται στα αρχικά της στάδια. Πρόκειται για ένα τεστ που αναλύει διαφορετικούς βιοδείκτες στο αίμα. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές το τεστ, που βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο, μπορεί να κάνει πολύ πρώιμη διάγνωση της νόσου, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να καταφέρουν κάποιοι ασθενείς να την αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά.

Οι δείκτες

Το νέο τεστ ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ. Βασίζεται στον εντοπισμό στο αίμα κάποιων πρωτεϊνών που έχει διαπιστωθεί ότι συνδέονται άμεσα με την Αλτσχάιμερ – όπως η απολιποπρωτεΐνη Ε (APOE) αλλά και το β-αμυλοειδές. Παράλληλα οι ερευνητές μέσω της προσεκτικής ανάλυσης του αίματος ασθενών με Αλτσχάιμερ καθώς και ατόμων με προβλήματα μνήμης σε πρώιμο στάδιο εντόπισαν και άλλους βιοδείκτες που συνδέονται με τη νόσο – κυρίως κάποιες πρωτεΐνες που σχετίζονται με την εμφάνιση φλεγμονών. Οι βιοδείκτες αυτοί προστέθηκαν στην εξέταση αυξάνοντας την αποτελεσματικότητά της.

«Οι βιοδείκτες που εντοπίσαμε δείχνουν ιδιαίτερα υποσχόμενοι. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα που έχουμε είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αφού δείχνουν ότι είναι τεχνικά δυνατό με τη χρήση ενός τεστ αίματος να γίνει διάκριση ανάμεσα σε υγιή άτομα και σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ. Καθώς τα τεστ αίματος είναι μια ταχύτατη και εύκολη μέθοδος διάγνωσης τα αποτελέσματα από τα μέχρι τώρα ευρήματα κρύβουν πολλές δυνατότητες για το μέλλον. Όμως θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες για να εξακριβωθεί η αποτελεσματικότητα του τεστ. Ισως χρειαστεί να παρέλθει μια δεκαετία προτού το τεστ χρησιμοποιηθεί ευρέως σε ανθρώπους» αναφέρει ο καθηγητής Κέβιν Μόργκαν, μέλος της ερευνητικής ομάδας που παρουσίασε τη μέθοδο σε συνέδριο για την Αλτσχάιμερ που γίνεται αυτές τις μέρες στο Μπέλφαστ.