Το αργό µαγείρεµα είναι µια σταθερή αξία στη µαγειρική αφού έχει την ιδιότητα να δίνει γευστικό βάθος στο φαγητό.
Υλικά (για 4 άτοµα)
Για το χοιρινό
- 1 κιλό χοιρινό από λαιµό, κοµµένο σε µεγάλα κοµµάτια
- αλάτι
- 100 ml έ.π. ελαιόλαδο
- 700 γρ. ξερό κρεµµύδι, κοµµένο σε φέτες
- 300 ml λευκό κρασί
- 500 ml ζωµός κοτόπουλου, σπιτικός ή ψυγείου
- 10 γρ. ξερή ρίγανη
- 10 γρ. φρέσκο κρεµµυδάκι, ψιλοκοµµένο
Για τον πουρέ πατάτας
- 1 κιλό πατάτες
- αλάτι
- 150 γρ. βούτυρο
- 200 ml φρέσκο γάλα
- 200 ml κρέµα γάλακτος
Εκτέλεση
Χοιρινό
Αλατίζουµε το χοιρινό καλά. Σε κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, ρίχνουµε λίγο από το ελαιόλαδο και σοτάρουµε το {{{ moto }}}χοιρινό, µέχρι να πάρει χρώµα από όλες τις πλευρές του. Αφαιρούµε το κρέας από το σκεύος και το αφήνουµε στην άκρη.
Πετάµε τα λίπη από την κατσαρόλα, την επαναφέρουµε στη φωτιά και προσθέτουµε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ρίχνουµε τα κρεµµύδια, αλατίζουµε και σοτάρουµε, µέχρι να αποκτήσουν έντονο χρώµα και να µαλακώσουν. Βάζουµε ξανά το χοιρινό στην κατσαρόλα µε τα κρεµµύδια, σβήνουµε µε το κρασί και αφήνουµε να εξατµιστούν όλα τα υγρά.
Προσθέτουµε τον ζωµό και τη ρίγανη, αλατίζουµε, φέρνουµε σε βρασµό, χαµηλώνουµε αµέσως τη φωτιά και σκεπάζουµε µε το καπάκι. Μαγειρεύουµε σε πολύ χαµηλή θερµοκρασία, µέχρι να µαλακώσει το χοιρινό. Στο σερβίρισµα θα προσθέσουµε και το φρέσκο κρεµµυδάκι.
Πουρές πατάτας
Πλένουµε τις πατάτες καλά, αλλά δεν τις καθαρίζουµε. Τις βράζουµε σε µια κατσαρόλα, χαµηλώνουµε τη φωτιά, αλατίζουµε και µαγειρεύουµε µέχρι να µαλακώσουν. Παράλληλα, σε άλλη κατσαρόλα, ζεσταίνουµε το γάλα µε την κρέµα και διατηρούµε το µείγµα ζεστό.
Σουρώνουµε τις πατάτες, αφήνουµε να κρυώσουν λίγο και τις ξεφλουδίζουµε.
Τις αλέθουµε στον µύλο λαχανικών και τις βάζουµε σε µια κατσαρόλα. Ρυθµίζουµε τη φωτιά σε µέτρια ένταση και ανακατεύουµε για 2-3 λεπτά µε µια κουτάλα. Προσθέτουµε το βούτυρο λίγο λίγο και ανακατεύουµε, φροντίζοντας να οµογενοποιηθεί το µείγµα προτού ρίξουµε το επόµενο κοµµάτι του βουτύρου. Κάνουµε το ίδιο µε το µείγµα του γάλακτος. Αλατίζουµε και δοκιµάζουµε. Σερβίρουµε αµέσως τον πουρέ ή τον διατηρούµε ζεστό.