Μια καινοτόμο τεχνολογία που θα μπορούσε μελλοντικά να αντικαταστήσει τις κάμερες υπερύθρων ανέπτυξαν επιστήμονες από το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνας και το Εθνικό Ινστιτούτο Οπτικής στην Ιταλία.
Δημιούργησαν μια ολογραφική κάμερα υπερύθρων η οποία ουσιαστικά ξεκαθαρίζει το οπτικό πεδίο του χρήστη επιτρέποντάς του να διακρίνει τα πρόσωπα από άλλες πηγές θερμότητας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από πυροσβέστες ώστε να μπορούν να «σαρώνουν» τον χώρο βλέποντας μέσα από τις φλόγες.
Οι πυροσβέστες ήδη χρησιμοποιούν κάμερες υπερύθρων προκειμένου να μπορούν να εντοπίζουν τραυματίες μέσα σε φλεγόμενα κτίρια. Τα υπάρχοντα συστήματα όμως δεν επιτρέπουν τον διαχωρισμό ανάμεσα στη θερμότητα που προέρχεται από το ανθρώπινο σώμα και στη θερμότητα που οφείλεται στις φλόγες.
Το νέο σύστημα, κατά τους ειδικούς, δεν διαθέτει κοινό φακό αλλά αντίθετα χρησιμοποιεί τη μέθοδο της ψηφιακής ολογραφίας για τη σύλληψη τρισδιάστατων εικόνων. Με τη βοήθεια μιας δέσμης φωτεινής ακτινοβολίας (λέιζερ) που διαχέεται στον χώρο και είναι ικανή να διαπεράσει τις φλόγες ή τον πυκνό καπνό, οι ειδικοί ήταν σε θέση να εντοπίζουν αντικείμενα και άτομα στον χώρο. Αυτό γινόταν μέσω της αντανάκλασης του λέιζερ, η οποία στη συνέχεια καταγραφόταν από την κάμερα, αποκαλύπτοντας την ύπαρξή τους σε έναν χώρο πνιγμένο στις φλόγες και στον καπνό.
«Αραχνιασμένο» το σπίτι του μέλλοντος
Την ιδέα για την κατασκευή ενός φουτουριστικού σπιτιού με τη βοήθεια τρισδιάστατης εκτύπωσης είχαν οι αρχιτέκτονες της λονδρέζικης εταιρείας Softkill Design. Βάσει των πρώτων σχεδίων το σπίτι του μέλλοντος θα μοιάζει περισσότερο με… ιστό αράχνης και ίσως γίνει πραγματικότητα πριν από το καλοκαίρι.

«Η κατασκευή του θα μπορούσε να χρειαστεί ως και τρεις εβδομάδες»
εξηγεί ο Τζιλς Ρέτσιν. «Η επί τόπου συναρμολόγηση των επί μέρους κομματιών αποτελεί εργασία μιας ημέρας, ωστόσο η εκτύπωσή τους είναι εκείνη που απαιτεί τον περισσότερο χρόνο». Μάλιστα, σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, η συγκόλληση των κομματιών θα μπορούσε να γίνει εύκολα και γρήγορα με τη χρήση ενός συστήματος που παραπέμπει στις ταινίες Velcro.
Το σπίτι θα είναι φτιαγμένο από βιοπλαστικό, ενώ θα περιλαμβάνει και ινώδεις δομές πάχους μόλις 0,7 χιλιοστών του μέτρου που θα παραπέμπουν σε ιστό αράχνης.
«Αιώνιο» κινητό ηλεκτρονικής μελάνης
Για τους κατόχους smartphones που παραπονιούνται για τις επιδόσεις της μπαταρίας τους υπάρχει πλέον ένα έξυπνο κινητό με διάρκεια ζωής μιας… εβδομάδας!
Ο λόγος για ένα επαναστατικό Android κινητό ηλεκτρονικής μελάνης της εταιρείας E Ink, που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κινητής Τηλεφωνίας που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη (25-28 Φεβρουαρίου) και το οποίο απαιτεί φόρτιση μόλις μία φορά την εβδομάδα.
Μπορεί για τους «καλομαθημένους» χρήστες κινητών νέας γενιάς το νέο μοντέλο να φαντάζει κάπως… άχρωμο καθώς για την ώρα δεν διαθέτει έγχρωμη οθόνη, όμως δεν αποκλείεται σύντομα να δούμε τέτοιες οθόνες να φιλοξενούνται στην πίσω πλευρά των έξυπνων συσκευών ως «καπάκι» ηλεκτρονικής μελάνης για την ευχάριστη ανάγνωση κειμένων.
Σύμφωνα με την εταιρεία, που έχει δημιουργήσει μεταξύ άλλων τις οθόνες δημοφιλών συσκευών όπως π.χ. του Kindle και του Νοοk, μέχρι στιγμής το πρότυπο δεν έχει λάβει επίσημη ονομασία. Οι υπεύθυνοι παρ’ όλα αυτά κάνουν λόγο για ένα οικονομικό κινητό τόσο ως προς τα λειτουργικά του έξοδα όσο και προς την τιμή του, η οποία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις δεν θα ξεπερνά τα 150 δολάρια (δηλαδή περίπου τα 115 ευρώ), ενώ η τιμή των αντίστοιχων οθονών οπίσθιας θέσης υπολογίζεται περί τα 50 δολάρια (δηλαδή περίπου 38 ευρώ).
ΜΠΑΛΑ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΕ ΕΚΤΗ ΑΙΣΘΗΣΗ
Ονομάζεται 94Fifty και αποτελεί την «προικισμένη» με έκτη αίσθηση μπάλα του μπάσκετ που ανέπτυξαν οι ειδικοί της εταιρείας InfoMotion Sports Technologies. Πρόκειται δηλαδή για μια μπάλα του μπάσκετ εξοπλισμένη με υπερευαίσθητους αισθητήρες οι οποίοι καταγράφουν διαρκώς τις αθλητικές επιδόσεις των χρηστών της.
Σύμφωνα με την εταιρεία η 94Fifty αποτελεί το «πρώτο και πιο προηγμένο τεχνολογικά αθλητικό προϊόν, ικανό να «μετρά» τις ικανότητες των παικτών σε πραγματικό χρόνο».
Με τη βοήθεια αισθητήρων και αλγορίθμων η hi-tech μπάλα του μπάσκετ μπορεί να επεξεργάζεται περί τα 6.000 δεδομένα ανά δευτερόλεπτο, «φωτογραφίζοντας» έτσι τον τρόπο με τον οποίο οι παίκτες σουτάρουν, χειρίζονται την μπάλα ή κινούνται με αυτήν εντός του γηπέδου.
Με σκοπό να χαρίσει τη δυνατότητα στους παίκτες να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους όταν προπονούνται μόνοι τους η εταιρεία έχει δημιουργήσει μια συνοδευτική εφαρμογή για smartphones (iOS, Android) με την οποία επικοινωνεί η μπάλα μέσω Bluetooth και όπου εμφανίζονται αναλυτικά τα δεδομένα που αφορούν τους παίκτες (καμπύλη βολής, ταχύτητα, ένταση ντρίμπλας κ.ά.).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ