Αν από παιδιά είχατε όνειρο να αποκτήσετε μια μέρα τις υπερφυσικές δυνάμεις ενός υπερήρωα της Marvel, τότε η στολή του… Spiderman που ανέπτυξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι ίσως σας ενδιαφέρει. Πρόκειται για ένα κοστούμι ικανό να μεταμορφώσει τον κάτοχό του σε… άνθρωπο-«αράχνη» χαρίζοντάς του τη «μαγική» αντίληψη 360 μοιρών τού τι υπάρχει γύρω του.
Το καινοτόμο κοστούμι διαθέτει μικρούς ρομποτικούς βραχίονες οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι με ένα σύστημα υπερηχητικής σάρωσης (σόναρ) που «βλέπει» όλα όσα ο χρήστης δεν μπορεί να δει.
Το σύστημα ενεργοποιείται όταν τα υπερευαίσθητα μικρόφωνα καταγράφουν την ύπαρξη κοντινών προσώπων ή αντικειμένων, με αποτέλεσμα οι βραχίονες να ανταποκρίνονται στα νέα ερεθίσματα και να πιέζουν ελαφρά το σώμα του κατόχου τους. Η πίεση είναι αυξανόμενη σηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτόν την απόσταση αντικειμένων ή προσώπων από τον ίδιο.
Σε δοκιμές εθελοντές που φορούσαν το κοστούμι του Spiderman και ήταν «οπλισμένοι» με χάρτινα αστεράκια Νίντζα ήταν σε θέση να αποκρούσουν επιτυχώς τους αντιπάλους τους που τους πλησίαζαν από πίσω. «Στο 95% των περιπτώσεων οι εθελοντές ήταν σε θέση να διαισθάνονται την ύπαρξη κάποιου άλλου προσώπου που πλησίαζε από τα νώτα τους ρίχνοντάς τους εγκαίρως το χάρτινο αστεράκι» εξηγεί ο ερευνητής Βίκτορ Ματεβίτσι.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το καινοτόμο κοστούμι θα μπορούσε να βοηθήσει άτομα με προβλήματα όρασης.
«Αεράτη» οικονομική θέση
Τα σημερινά καθίσματα της οικονομικής θέσης των αεροσκαφών μπορεί να μοιάζουν στριμωχτά, στο μέλλον όμως, όπως όλα δείχνουν, δεν θα έχουν τίποτα να ζηλέψουν από εκείνα της πρώτης θέσης.
Ο λόγος για τα καθίσματα AirGo, που επινόησε ο φοιτητής Μηχανικής Αλιρέζα Γιαγκούπι από τη Μαλαισία, τα οποία υπόσχονται άνεση και πλήθος αξεσουάρ. Προκειμένου να λύσει το πρόβλημα του χώρου, ο νεαρός σχεδίασε μια νέα πιο λάιτ εκδοχή των σημερινών θέσεων, κατά την οποία τα καθίσματα δεν θα είναι κολλημένα μεταξύ τους και ο σκελετός τους θα καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο. Σύμφωνα με το όραμα του Γιαγκούπι, τα «αεράτα» καθίσματα θα έχουν τη δυνατότητα ανάκλισης και στο επάνω μέρος τους θα υπάρχει μια προσωπική οθόνη για κάθε επιβάτη.
«Τα χαρακτηριστικά των καθισμάτων της οικονομικής θέσης περιορίζονται στη δυνατότητα της ανάκλισης» σχολιάζει ο Γιαγκούπι. «Σε περίπτωση μάλιστα που ο μπροστινός αποφασίσει να ρίξει το κάθισμά του προς τα πίσω, τρώει περίπου το 1/3 του χώρου που έχει ουσιαστικά πληρώσει ο πίσω επιβάτης».
Tα φουτουριστικά καθίσματα AirGo είναι σχεδιασμένα ώστε να επιτρέπουν στους επιβάτες να έχουν τον πλήρη έλεγχο της ανάκλισης, του τραπεζιού και της προσωπικής τους οθόνης, χωρίς να εισβάλλουν στον χώρο του επιβάτη που κάθεται ακριβώς από πίσω τους.
Στυλό… τρισδιάστατης γραφής!
Για τρισδιάστατους εκτυπωτές έχουμε ακούσει πολλές φορές. Για στυλό τρισδιάστατης γραφής όμως πρώτη φορά. Το 3Doodler αποτελεί ένα στυλό το οποίο, αντί για κανονικό μελάνι γραφής, περιέχει στο εσωτερικό του… πλαστικό «μελάνι», επιτρέποντας έτσι στον χρήστη του να ζωγραφίσει κάτι και στη συνέχεια απλά να το… σηκώσει από το χαρτί. Οι πιο τολμηροί πάλι μπορούν να ζωγραφίσουν κάτι στον… αέρα. Στο πλαίσιο δοκιμών έλαβαν μέρος καλλιτέχνες οι οποίοι άφησαν ελεύθερη τη φαντασία τους δημιουργώντας εντυπωσιακές τρισδιάστατες εικόνες, από άγρια ζώα ως γνωστά μνημεία, όπως π.χ. ο Πύργος του Αϊφελ στο Παρίσι.
Το εντυπωσιακό στυλό 3D γραφής της εταιρείας WobbleWorks αναμένεται να κυκλοφορήσει εντός του 2013, ενώ η τιμή του υπολογίζεται ότι δεν θα ξεπερνά τα 40 ευρώ. Για την ώρα πάντως η εταιρεία αναζητεί κεφάλαιο μέσω της ιστοσελίδας προσέλκυσης χρηματοδότησης του κοινού Kickstarter.
Κινητά «διαβάζουν» τη διάθεση
Μια εφαρμογή για smartphones η οποία «ενδιαφέρεται» για την ψυχική υγεία των χρηστών της ανέπτυξαν οι ειδικοί της βρετανικής εταιρείας EI Technologies. Στόχος των ειδικών ήταν να δημιουργήσουν ένα αξιόπιστο σύστημα που να καταγράφει διαρκώς τα συναισθήματα ασθενών που ακολουθούν θεραπεία υπό την επίβλεψη ψυχιάτρου και τα οποία οφείλουν να καταγράφουν διαρκώς την ψυχολογική τους κατάσταση.
To Χpression app, όπως ονομάζεται, καταγράφει τις διακυμάνσεις στη φωνή του χρήστη με αποτέλεσμα να μπορεί να αναγνωρίζει την ψυχολογική του κατάσταση κάθε φορά –αν π.χ. είναι χαρούμενος, ήρεμος, στενοχωρημένος, θυμωμένος, τρομαγμένος ή αγχωμένος. Στο τέλος κάθε ημέρας, η έξυπνη εφαρμογή αποστέλλει τη λίστα των συναισθημάτων που έχει καταγράψει στον γιατρό του κάθε ασθενούς, μέσω e-mail.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εφαρμογή πρέπει να είναι πάντοτε ενεργοποιημένη ώστε να μπορεί να καταγράφει τη φωνή του χρήστη ανά πάσα στιγμή (π.χ. όταν μιλάει με συναδέλφους, συγγενείς, φίλους ή με το κατοικίδιό του), ακόμη και όταν δεν πραγματοποιεί κάποια τηλεφωνική κλήση. Η εταιρεία υπογραμμίζει παρ’ όλα αυτά ότι για λόγους ασφαλείας καταγράφονται μόνο οι διακυμάνσεις της φωνής και όχι οι προσωπικές συνομιλίες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ