Στη συγκρότηση μικρής γαλλοελληνικής επιτροπής η οποία θα εξετάσει το ζήτημα των γαλλικών φρεγατών από την Αθήνα συμφώνησαν οι κκ. Π. Παναγιωτόπουλος και Ζαν – Υβ λε Ντριάν κατά τη συνάντηση που είχαν το πρωί της Πέμπτης στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Αυτό είναι το σημαντικότερο στοιχείο της συμφωνίας – πλαισίου για την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών που θα υπογραφεί από τις δύο χώρες.
Ο έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αγορά γαλλικών φρεγατών, στοιχείο που αφήνει ανοικτούς άλλους τρόπους προμήθειάς τους (ενδεχομένως με τη μορφή μίσθωσης – leasing). Παράλληλα, στο «πακέτο» περιλαμβάνονται και τα Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΦΝΣ).
Στη σχετική επιτροπή που συμφωνήθηκε ανατίθεται η σύνταξη μίας συμφωνίας για κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα των ναυτικών δυνάμεων και της επιχειρησιακής συντήρησης εξοπλισμών. Ουσιαστικά, το έργο της θα είναι να καταλήξει στους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα λάβει χώρα η προμήθεια, όπως π.χ η χρονική διάρκεια μίας μίσθωσης ή το κόστος αυτής (που σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες κινείται μεταξύ 40 και 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για κάθε σκάφος). Άλλωστε, η κατ’ αρχήν πολιτική συμφωνία φαίνεται ότι υπάρχει.
Οι δύο υπουργοί μίλησαν με θερμά λόγια για τις ελληνογαλλικές σχέσεις. Μάλιστα, ο κ. Λε Ντριάν τόνισε ότι το βράδυ πριν από την αναχώρησή του είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ο οποίος του επιβεβαίωσε την πολιτική δέσμευση του Παρισιού για την υποστήριξη της Ελλάδος. Τόνισε δε ότι η Ελλάδα και η Γαλλία είναι πολύ αλληλέγγυες σε πολλά θέματα και ευχαρίστησε την Αθήνα για τη συνδρομή της τόσο στις επιχειρήσεις στη Λιβύη όσο και στο Μαλί.
Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι σε αυτή την κρίσιμη φάση την οποία διέρχεται, η Ελλάδα μετράει τους φίλους της και η Γαλλία είναι ένας εξ’ αυτών, όπως απέδειξε η πρόσφατη επίσκεψη Ολάντ στην Αθήνα. Επίσης, ο έλληνας υπουργός πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν όλα τα περιφερειακά ζητήματα, καθώς επίσης οι εναλλακτικές δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς της θαλάσσιας επιτήρησης, της προμήθειας ανταλλακτικών και της συντήρησης οπλικών συστημάτων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Pooling and Sharing» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της οποίας μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση πόρων.