Τη συγκρότηση μιας κεντρικής μονάδας για την ενιαία διαχείριση των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών που έχουν εκκαθαριστεί, προτείνει η Bain & Company σε έκθεση που ετοίμασε για την Τράπεζα της Ελλάδος.
Η συγκεκριμένη πρόταση, η οποία αποσκοπεί στη μεγιστοποίηση του οφέλους για τον Έλληνα φορολογούμενο, περιλαμβάνεται στην έκθεση με θέμα «Πολιτικές και Διαδικασίες για τη Διασφάλιση της Αποτελεσματικής Διαχείρισης και Ανάκτησης των Στοιχείων Ενεργητικού που έχουν περιέλθει στους Εκκαθαριστές των υπό εκκαθάριση Πιστωτικών Ιδρυμάτων», που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα.
Σημειώνεται πάντως ότι οι παραπάνω προτάσεις δεν θα υιοθετηθούν κατ΄ ανάγκη από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία έχει την ευχέρεια να της λάβει υπόψιν για την αναθεώρηση του πλαισίου εκκαθάρισης των χρεοκοπημένων πιστωτικών ιδρυμάτων.
Η Bain στην έκθεσή της παρουσιάζει τη σημερινή δομή των στοιχείων ενεργητικού που έχουν περιέλθει στους εκκαθαριστές των επτά ελληνικών τραπεζών (ΤΤ, ΑΤΕ, Τbank, Proton Bank, τρεις συνεταιριστικές), που τέθηκαν υπό εκκαθάριση από τον Οκτώβριο του 2011 έως σήμερα.
Στη συνέχεια, η έκθεση εξετάζει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ειδικής εκκαθάρισης, καθώς και τα αντίστοιχα πλαίσια άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Ενεργητικό 5,6 δισ. ευρώ
Σύμφωνα με την έκθεση, η καθαρή αξία του ενεργητικού η οποία έχει περιέλθει στην κατοχή των εκκαθαριστών που ανέλαβαν να ρευστοποιήσουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία των «κακών» τραπεζών διαμορφώνεται στα 5,6 δισ. ευρώ.
Η πλειονότητα αυτών των στοιχείων, το 87%, είναι δάνεια, εκ των οποίων 7 στα 10 είναι επιχειρηματικές χορηγήσεις και έχουν δοθεί από τις ΑΤΕ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Από το σύνολο των εταιρικών δανείων, εκτιμάται ότι για το 30% υπάρχουν προοπτικές ανάκτησης κεφαλαίων, ενώ σημαντικό είναι το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέτος τους αποτελεί χρηματοδότηση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, όπως ο τουρισμός και η γεωργία.