Την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να χρηματοδοτήσει, με τη χορήγηση δανείων, «περισσότερα και καλύτερα» προγράμματα στην Ελλάδα το 2013, εξέφρασε την Πέμπτη ο πρόεδρός της Βέρνερ Χόγιερ, με την ευκαιρία της παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης της ΕΤΕπ.

Σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ο κ. Χόγιερ τόνισε ότι «μετά το τέλος της πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα, η ΕΤΕπ έχει ισχυρή συνεργασία με την αξιόπιστη και δραστήρια ελληνική κυβέρνηση» και δηλώνει έτοιμη να χρηματοδοτήσει «καλές ιδέες».

Είναι προς όφελός μας να ξεπεράσουμε τα προβλήματα στην Ελλάδα, σημείωσε και προσέθεσε ότι η ΕΤΕπ δεν περιορίζει τη συνεργασία της με εθνικές κυβερνήσεις, αλλά δηλώνει, επίσης, έτοιμη να συνεργαστεί με ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς «η Ελλάδα χρειάζεται καλές ειδήσεις».

«Δεν υπάρχει ούτε δισταγμός, ούτε ανώτατο όριο στη χρηματοδότηση της Ελλάδας», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, ο οποίος όμως, αφού αναφέρθηκε στα τεράστια γραφειοκρατικά εμπόδια στην ΕΕ, είπε ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες σχετικά με τον επαναπρογραμματισμό των έργων που συγχρηματοδοτούνται από πόρους της ΕΕ.

Παράλληλα, είπε ότι πολλές ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να δραστηριοποιηθούν σε διεθνείς αγορές, εφόσον επιλυθούν τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν.

O πρόεδρος της ΕΤΕπ αναφέρθηκε επίσης σε «πολύπλοκα προβλήματα» που παρουσιάζονται στις συμβάσεις των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, για τα οποία «η ΕΤΕπ εργάζεται, ώστε να ξεπεραστούν, κάτι όμως που απαιτεί χρόνο».

Η ΕΤΕπ είναι έτοιμη να επιστρέψει στη χρηματοδότηση αυτών των έργων, μόλις επιλυθούν ορισμένα ζητήματα νομικού χαρακτήρα στην Ελλάδα, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Χόγιερ.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση, το 2012 η ΕΤΕπ προχώρησε στη χορήγηση δανείων ύψους 704 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα.

Ο Β. Χόγιερ διευκρίνισε ότι έχουν ήδη ενεργοποιηθεί δάνεια ύψους 590 εκατ. ευρώ, από τα οποία πέντε ελληνικές τράπεζες έχουν επωφεληθεί, ενώ εκταμιεύθηκαν 212,5 εκατ. ευρώ, «κάτι που αποδεικνύει ότι η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ ρέει προς την Ελλάδα».

Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ σημείωσε ακόμη ότι, εντός του Μαρτίου, θα είναι πλήρως επιχειρησιακό το δάνειο ύψους 1,5 δισ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί με τις ελληνικές Αρχές.