H κρίση της ευρωζώνης σε καμία περίπτωση δεν έχει τελειώσει, ενώ η εμβάθυνση της ύφεσης -εκτός της Ιρλανδίας- είναι πιθανή και σε όλες τις χώρες της περιφέρειας, σε μία στιγμή μάλιστα που οι ιταλικές εκλογές αναδεικνύουν τις δυσκολίες εφαρμογής της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων για την ανάσχεση της ύφεσης, εκτιμά η Citigroup.
Για την Ελλάδα, αναμένει πως η δημοσιονομική θέση της χώρας παραμένει μη βιώσιμη, ενώ μόνο ένα μεγάλο «κούρεμα» του χρέους που βρίσκεται στα χέρια των επίσημων πιστωτών, μπορεί ενδεχομένως να αποτρέψει αρνητικές εξελίξεις.
Αν δεν μεταβληθούν δραματικά τα δεδομένα, την 1η Ιανουαρίου του 2014 (για τελικούς λόγους και όχι όπως λέει ως επίσημη πρόβλεψη) σε μια χρονιά κατά την οποία η ύφεση θα εκτοξευτεί στο 11,3% (από 6,3% εφέτος) και η ανεργία στο 34,7% με το χρέος ως προς το ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο εφιαλτικό 401,7%, ενδεχομένως η χώρα μέσω της διάβρωσης της πολιτικής στήριξης στα μέτρα λιτότητας να βγει από το ευρώ («Grexit»).
Η Κύπρος (με κάποια μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους της ) θα μπει στο μνημόνιο, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και η Ιρλανδία (ίσως και η Ιταλία αν δεν ομαλοποιηθούν οι πολιτικές συνθήκες) θα ζητήσουν πιστωτικές διευκολύνσεις, έτσι ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.
Για το Ηνωμένο Βασίλειο, προβλέπει και άλλες υποβαθμίσεις, ενώ για την Ολλανδία εκτιμά πως θα τεθεί υπό αρνητικό outlook (προοπτικές) και η Ιρλανδία θα επανέλθει φέτος στις επενδυτικές βαθμίδες των οίκων αξιολόγησης.
Για την Moody΄s πάντως, οι αγορές κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης παραμένουν ευάλωτες σε περαιτέρω σοκ λόγω της περιορισμένης προόδου σε ότι αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης, την τροχιά του χρέους και τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις των χωρών της ευρωζώνης, εκτιμά η Moody’s. Ως αποτέλεσμα, οι προοπτικές για τις περισσότερες αξιολογήσεις χωρών της ευρωζώνης παραμένουν για την ώρα αρνητικές. Τα προαπαιτούμενα για βελτιώσεις στις πιστοληπτικές ικανότητες δεν περιλαμβάνουν μόνο μια συνεχιζόμενη περίοδο ηρεμίας, αλλά και μια αντιστροφή ορισμένων τουλάχιστον από τις ευρύτερες οικονομικές και πολιτικές πιέσεις, σημειώνει ο οίκος.
Οι προοπτικές ανάπτυξης των χωρών της ευρωπεριφέρειας παραμένουν αδύναμες και η πρόοδος σε ότι αφορά την αντιστροφή της πορείας του χρέους παραμένει αργή και αβέβαιη. Οι πολιτικοί κίνδυνοι και τα ρίσκα εφαρμογής παραμένουν σημαντικά, ενώ υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις συνοχής μεταξύ των νομοθετών καθώς ένας αυξανόμενος κίνδυνος αδιαφορίας καθώς θα αμβλύνονται οι πιέσεις για μεταρρυθμίσεις.
Και ενώ η εισαγωγή του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ αντέστρεψε επιτυχώς βραχυπρόθεσμα την αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, η πιθανότητα για περαιτέρω σοκ δεν έχει εξαλειφθεί, αφού, όπως αναφέρει, για παράδειγμα, στην Ελλάδα και την Κύπρο οι επενδυτές παραμένουν εκτεθειμένοι στον αυξημένο κίνδυνο χρεοκοπίας.