Καθώς το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας έχει ένα νέο κύκλο συναντήσεων στα υπουργεία με επίκεντρο την υστέρηση των δημοσίων εσόδων και τα προγράμματα περικοπής δαπανών, μια νέα έκθεση της Κομισιόν και του ΔΝΤ για τις χαμηλές επιδόσεις στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής δείχνει ότι και η νέα συνάντηση της Κυριακής του κ. Γ. Στουρνάρα με τους κκ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ δεν θα είναι ανέφελη.

Η έκθεση η οποία συντάχθηκε μετά την τελευταία αξιολόγηση του 2012 αξιολογεί τις επιδόσεις του ελληνικού Δημοσίου στην είπραξη εσόδων και στις μεταρρυθμίσεις ενώ σταχυολογεί τις βασικές αιτίες που αδυνατεί να εισπράξει έσοδα και χάνει τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της παράταξης ΑΣΚΙ των εφοριακών υπαλλήλων «οι μεταρρυθμίσεις στη φορολογική διοίκηση προχωρούν αποσπασματικά. Το περιβάλλον των μεταρρυθμίσεων είναι συγκεχυμένο – χαρακτηρίζεται από περιοχές όπου συντελείται πρόοδος αλλά και από ορισμένες οπισθοδρομήσεις ή και μια κάποια έλλειψη εναργούς αντίληψης περί του πιθανού αντικτύπου των πρόσφατων αλλαγών».

«Οι δεξιότητες των νέων ελεγκτών είναι ανεπαρκείς», τονίζεται στην έκθεση, «ενώ ορισμένοι ιδιαίτερα νευραλγικοί τομείς παραμένουν υποστελεχωμένοι… Ο διαφαινόμενος κίνδυνος είναι ότι η φορολογική διοίκηση θα συνεχίσει να ακολουθεί μια πορεία βραδύτατων μεταρρυθμίσεων χωρίς να δίνεται τέλος ούτε στις πολιτικές επεμβάσεις ούτε στη διαφθορά».

Δεν έχουν ούτε γραφεία

Οπως αναφέρεται, η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης είναι υποστελεχωμένη, ενώ οι ελεγκτές που προσελήφθησαν το Δεκέμβριο δεν έχουν ακόμα γραφεία ή φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές για να κάνουν ελέγχους!

Επιπλέον, ένας στους δύο ελεγκτές είναι πάνω από 50 ετών και ένας στους τέσσερις άνω των 55, ενώ οι νεοεισερχόμενοι ελεγκτές αμείβονται με 700 ευρώ…

«Απόλυση επιόρκων τώρα»

Στην έκθεση διατυπώνονται προτάσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων όπως οι εξής:

-Προσλήψεις ελεγκτών από τον ιδιωτικό τομέα. Προτείνονται εξωτερικές προσλήψεις 200 νέων ελεγκτών έως το τέλος Μαρτίου. Συνολικά την περίοδο 2013-2014 θα χρειαστούν επιπλέον 500 εξωτερικά προσλαμβανόμενοι ελεγκτές ετησίως.

-Απόλυση όλων των επίορκων υπαλλήλων.

-Ακόμη περισσότερες αρμοδιότητες στο Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Αν δεν γίνει δεν θα εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και δεν θα δοθεί στις πολιτικές επεμβάσεις και στη διαφθορά.Το ΣΔΟΕ και η ΓΓΠΣ να ενταχθούν στη δομή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

-Ποινές και στο κράτος για μη απόδοση ΦΠΑ. Οι σωρευμένες υποθέσεις επιστροφής του ΦΠΑ στις 31 Δεκεμβρίου 2012 αφορούσαν ποσό ύψους 1,74 δισεκατομμυρίων ευρώ..

-Εμφαση στις μεγαλύτερες σε ύψος εισπράξιμες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Διαγραφή μη εισπράξιμων χρεών.

-Νέοι κανόνες παραπομπής στον Εισαγγελέα. Να ασκείται ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή ανεξαρτήτως αν ο φορολογούμενος καταβάλλει το φόρο που βεβαιώνεται.

Οι συντάκτες της έκθεσης προχωρούν τέλος σε πολιτικές υποδείξεις προς την κυβέρνηση: «Η κυβέρνηση χρειάζεται να άρει τα γραφειοκρατικά εμπόδια που αναστέλλουν τη θεσμική μεταρρύθμιση… Η Κυβέρνηση πρέπει τάχιστα να διευκρινίσει κατά πόσον διαθέτει ακόμη τη δυνατότητα αυτό να το πράξει στα υφιστάμενα οργανωτικά και νομοθετικά πλαίσια. Η εναλλακτική θα είναι η Κυβέρνηση να αλλάξει τροχιά, να εγκαταλείψει το μοντέλο που θέλει τη φορολογική διοίκηση ενταγμένη στις δημόσιες υπηρεσίες, και να ανακοινώσει ότι θα θεσπίσει μια ημι-αυτόνομη υπηρεσία δημοσίων εσόδων με συγκεκριμένη εξουσιοδοτική νομοθεσία και απολογιστική ευθύνη έναντι του Υπουργού Οικονομικών».