Μειώνονται κατά 90% οι δημόσιες αρχές που προκηρύσσουν διαγωνισμούς. Το υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμά ότι κατά αυτό τον τρόπο είναι δυνατή η εξοικονόμηση πόρων από 5% ως και 20% ανά διαγωνισμό. Και μετά από 12 χρόνια ταλαιπωρίας άρχισε να λειτουργεί το ηλεκτρονικό σύστημα δημοσίων συμβάσεων.
Αναλυτικότερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Θανάσης Σκορδάς και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου κ. Στέφανος Κομνηνός παρουσίασαν την ψηφιακή πλατφόρμα ανακοινώνοντας παράλληλα ότι οι δημόσιες αρχές που αναθέτουν τους διαγωνισμούς περιορίζονται από 6.930 σε 621.
Ο κ. Σκορδάς ανέφερε πως «από την πανσπερμία των Αναθετουσών Αρχών και την πλήρη έλλειψη κανόνων για τις προδιαγραφές των διαγωνισμών κρατικών προμηθειών, περνάμε σε ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, που καλύπτει ολόκληρη τη διαδικασία για κάθε κρατική προμήθεια: από τον προγραμματισμό, τη διαδικασία προκήρυξης, την διαπραγμάτευση, την υπογραφή της σύμβασης και την εκτέλεση μιας δημόσιας προμήθειας. Το σύνολο των δημοσίων συμβάσεων για προμήθειες του Δημοσίου θα ενταχθεί σταδιακά, αλλά και υποχρεωτικά στο νέο καθεστώς, χωρίς εξαιρέσεις».
Βέβαια οι σχετικές αποφάσεις θα εκδοθούν μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, το οποίο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.
Επίσης με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα κρατικών προμηθειών η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θεωρεί ότι θα υπάρξει πλήρης διαφάνεια αναφορικά με τις διαδικασίες των διαγωνισμών και την εκτέλεση των συμβάσεων και σημαντική εξοικονόμηση κρατικών δαπανών. Μάλιστα ο υφυπουργός Ανάπτυξης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το κόστος αναμένεται να μειωθεί από 5% έως 20% ανάλογα με το είδος και το ύψος της σύμβασης.
Ετσι το ηλεκτρονικό σύστημα διαγωνισμών ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 4 Φεβρουαρίου για την κεντρική κυβέρνηση (υπουργεία), ενώ από τον Απρίλιο θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι εποπτευόμενοι φορείς του δημοσίου (νοσοκομεία ΝΠΔΔ) και από τον Μάιο οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Και ο κάθε πολίτης, προμηθευτής και οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος θα έχει την δυνατότητα να ελέγχει και να παρακολουθεί την πορεία των διαγωνισμών των κρατικών προμηθειών, όποτε το επιθυμεί. Σε ενάμιση περίπου χρόνο το σύστημα θα συνδεθεί και με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Τα αιτήματα για προμήθειες, οι προκηρύξεις, οι συμβάσεις και οι εντολές πληρωμών θα γίνονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μορφές των διαγωνισμών είναι δύο, οι «συμφωνίες –πλαίσιο», όπως αποκαλούνται οι περιπτώσεις, όπου ομαδοποιούνται τα αιτήματα και επιλέγονται με διαγωνισμό οι προμηθευτές, και οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες. Με αυτές, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να συμμετέχουν on line στους διαγωνισμούς δίνοντας τις χαμηλότερες τιμές.
Μάλιστα αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι σε διαγωνισμό που έγινε για την προμήθεια 700 εκτυπωτών για όλες τις εφορίες της χώρας ενώ το αρχικό προϋπολογιζόμενο κονδύλι ήταν 330.00 ευρώ, μέσω του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού μειώθηκε στις 226.000 ευρώ.
Εξάλλου, όπως έκανε γνωστό ο κ. Σκορδάς πλέον κανένα αίτημα δεν θα γίνεται δεκτό αν έχει ξεπεράσει το χρονικό όριο υποβολής στην Επιτροπή Κρατικών Προμηθειών.