ΜΟΥΣΕΙΑ

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Ως το τέλος Ιουνίου έχει παραταθεί η έκθεση «Αρχαιοκαπηλία Τέλος» με εκθέματα, που στην πλειοψηφία τους είναι προϊόντα αρχαιοκαπηλικής δράσης. Με την έκθεση το μουσείο θέλει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για την μάστιγα των λαθρανασκαφών, των κλοπών πολιτιστικών αγαθών και του παράνομου εμπορίου έργων τέχνης. Και πραγματικά ο επισκέπτης θα συγκινηθεί από τα αρχαία που έχουν κατασχεθεί σε αρχαιοκάπηλους αλλά και θα οργισθεί από τις διαστάσεις του προβλήματος. (Μανόλη Ανδρόνικου 6, τηλ. +30 2310 830538, τιμή εισ. για όλο το μουσείο: 6 ευρώ, μειωμένο 3 ευρώ)

ΚΟΜΙΚΣ

Ενκί Μπιλάλ

Ο διεθνούς φήμης κομίστας Ενκί Μπιλάλ συνομιλεί εφ’ όλης, σήμερα, Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου (ώρα 19.00) στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα, Γιώργο Αρχιμανδρίτη, για τα κόμικς, το σινεμά, την πολιτική και οικολογική διάσταση του έργου του και για πολλά άλλα με τη συμμετοχή του κοινού. www.sgt.gr

ΓΛΥΠΤΙΚΗ

Τρισδιάστατες διαθλάσεις

Ως το Σάββατο 9 Μαρτίου θα διαρκέσει η ατομική έκθεση γλυπτικής της Αντωνίας Παπατζανάκη με τίτλο «Διαθλάσεις»στην αίθουσα τέχνης «εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου» σε επιμέλεια του Κωνσταντίνου Β. Πρώιμου. Η Παπατζανάκη με όχημα τη γνωστή μινιμαλιστική της φόρμα δημιουργεί τρισδιάστατα έργα στα οποία συνδέει τη γλυπτική και την αρχιτεκτονική με την εμπειρία του φωτός. HYPERLINK «https://www.ekfrasi-art.gr/»www.ekfrasi-art.gr

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η σωτηρία των Ελληνοεβραίων

Πέντε από τα «κρυμμένα ελληνοεβραιόπουλα» που γλίτωσαν παρά τρίχα την σύλληψη από τους Γερμανούς κατά την διάρκεια της κατοχής θυμούνται μπροστά στον φακό του Λουλέ τον εφιάλτη που στιγμάτισε για πάντα τη ζωή τους αλλά και τους ανθρώπους που τους βοήθησαν. Είναι οι Σήφης Βεντούρας, Ροζίνα Πάρδο (νυν Ασσέρ), Μάριος Σούσης, Ευτυχία Ναχμία (νυν Νάχμαν) και Σέλλυ Κοέν (νυν Κούνιο). Στην ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ και το ΠΑΛΛΑΣ (προβάλλεται και στο Μουσείο Θεσσαλονίκης Παρασκευή,Σάββατο και Κυριακή)

Διάλεξη: Η ελληνική παλιγγενεσία και ο αντίκτυπός της στην ιταλική λογοτεχνία του 19ου αιώνα
Για την ελληνική επανάσταση ως οδηγό και πρότυπο για την επίτευξη της ανεξαρτησίας στην Ιταλία, κατά την «ηρωική» περίοδο της ιταλικής παλιγγενεσίας (1815-1870), θα μιλήσει ο Ιωάννης Τσόλκας, καθηγητής Ιταλικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου, στις 7.00 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών (Πατησίων 47). Είσοδος ελεύθερη.


Θεσσαλονίκη: Παρουσίαση βιβλίου Θωμά Κοροβίνη

Το μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη, ’55 (Άγρα) θα παρουσιαστεί στη Μαύρη Τρύπα (Βαΐου 5, πλατεία Μοριχόβου, Λαδάδικα), την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου, στις 9.00 μ.μ. Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Θοδωρής Γκόνης, σκηνοθέτης, συγγραφέας, Μαριάννα Κορομηλά, ιστορικός, Λέων Ναρ, συγγραφέας, φιλόλογος, Άσπα Χασιώτη, φιλόλογος, διευθύνουσα εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη.
Θα ακολουθήσει στις 10 μ.μ. συναυλία-αφιέρωμα στο τραγούδι της Κωνσταντινούπολης, με μουσικές και τραγούδια παραδοσιακά, λαϊκά, ρεμπέτικα και δημοφιλή τραγούδια που αναφέρονται στις κοινές μουσικές
παραδόσεις Ελλήνων και Τούρκων. Είσοδος: 7 ευρώ. Για κρατήσεις θέσεων: 2310-510081, 2310-514514

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση για τη Ζωή Καρέλλη

Το βιβλίο της Αικατερίνης Δούκα-Καμπίτογλου Εγώ, η άνθρωπος: Έμφυλες αναζητήσεις στην ποίηση της Ζωής Καρέλλη θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου, στις 7.30 μ.μ., στο Αμφιθέατρο του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ (Αγίου Δημητρίου 159Α). Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Ζωή Σαμαρά, ομότιμη καθηγήτρια ΑΠΘ, η Μαίρη Μικέ, καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ, ο εκδότης Πέτρος Παπασαραντόπουλος και η συγγραφέας Αικατερίνη Δούκα-Καμπίτογλου, ομότιμη καθηγήτρια ΑΠΘ. Θα συντονίσει ο δημοσιογράφος, συγγραφέας Στέλιος Λουκάς. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί ντοκουμέντο από την τελευταία συνέντευξη της Ζωής Καρέλλη στον Στέλιο Λουκά το 1998. Είσοδος ελεύθερη.