Στους ψηφοφόρους του ΠαΣοΚ – δια της (πολιτικής) περιφρόνησης των διαδικασιών του συνεδρίου – και στην καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ – μέσω μίας σχεδιασμένης «επίθεσης φιλίας» – θα απευθυνθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένης της εκτίμησης ότι το πολιτικό σκηνικό χαρακτηρίζεται από γενικευμένη ρευστότητα.
Οι αποφάσεις στρατηγικής σε αυτό το επίπεδο περνούν πλέον και από το κόσκινο των κομματικών οργάνων, καθώς χθες αποτέλεσαν ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στην συνεδρίαση του άτυπου 9μελούς συντονιστικού οργάνου που συνεδρίασε στην Κουμουνδούρου, υπό τον κ. Αλ. Τσίπρα.
Εκεί αποφασίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να εκπροσωπηθεί στο συνέδριο του ΠαΣοΚ από τον κ. Τσίπρα ή από τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, κ. Δ. Βίτσα και ότι εντός των ημερών θα ληφθεί η απόφαση για το στέλεχος που θα παραστεί για λογαριασμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο άνοιγμα του συνεδρίου την ερχόμενη Παρασκευή.
Η απόφαση αυτή, σχετίζεται μεν με την φύση της πρόσκλησης που στάλθηκε από την Ιπποκράτους (όπως έλεγαν, δεν απευθύνεται στον κ. Τσίπρα ή σε κάποιο κομματικό στέλεχος, αλλά γενικώς και αορίστως στην ΚΟ), αλλά την ίδια στιγμή, είναι ξεκάθαρο πως στην Κουμουνδούρου δεν θεωρούν ότι η υψηλόβαθμη εκπροσώπησή τους στο συνέδριο του ΠαΣοΚ θα προσφέρει κάτι ως προς την επίτευξη του στόχου τους, που αφορά την προσέλκυση απογοητευμένων ψηφόφορων που έχουν ήδη διαρρήξει τους δεσμούς τους με την Ιπποκράτους.
Παράλληλα, επικυρώθηκε κατά την χθεσινή συζήτηση ότι ο κ. Τσίπρας θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση μνήμης για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στις 6 Μαρτίου, όπου ούτως ή άλλως έχει προσκληθεί να μιλήσει με την ιδιότητά του ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ αντίστοιχες προσκλήσεις έχουν λάβει και ο κ. Ευ. Βενιζέλος και ο κ. Φ. Κουβέλης.
Το άνοιγμα δε προς την Κεντροδεξιά, αποτελεί πλέον κεντρική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των άλλων και με έναν ανομολόγητο – επισήμως – στόχο: να αποτελέσει αυτή η κίνηση μία «σφήνα» στην επιλογή του κ. Σαμαρά να κλιμακώσει την μετωπική επίθεση με την Κουμουνδούρου.
Ολική επαναφορά στην οικονομία
Υπό αυτό το πρίσμα ερμηνεύονται πλέον και οι πρόσφατες, νέες στροφές του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ετοιμάζεται να ρίξει και πάλι το βάρος της στρατηγικής του στο πεδίο της οικονομίας – εξ ου και οι αναφορές των κκ. Δραγασάκη και Σταθάκη κατά τη διάρκεια του προηγούμενου Σαββατοκύριακου, οι οποίοι επανέφεραν σε ρεαλιστικά πλαίσια τις δεσμεύσεις περί αποκατάστασης των επιπέδων μισθών και συντάξεων, αλλά και τις αντίστοιχες περί επιστροφής του χαρατσιού κλπ.
Με αυτήν τη στρατηγική αναμένεται να πορευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο αμέσως προσεχές διάστημα, ενώ παράλληλα, όπως συζητήθηκε στην χθεσινή συνεδρίαση του 9μελούς, ορίζεται ένα νέο χρονοδιάγραμμα έως τα τέλη Μαΐου. Κατά τη διάρκεια αυτών των εβδομάδων, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να επαναφέρει τη συζήτηση στο πεδίο της οικονομίας, με αιχμή την ανεργία και την ύφεση, ενώ ως επιστέγασμα θα διοργανώσει δύο μεγάλες πολιτικές συγκεντρώσεις στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.
Θετική «αντι-πρόταση» στις ιδιωτικοποιήσεις
Παράλληλα, το ενδιαφέρον της αξιωματικής αντιπολίτευσης στρέφεται κατά μείζονα λόγο στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων.
Εκεί, αναμένεται έως τα μέσα της άνοιξης να έχει διαμορφωθεί μία προγραμματική «αντι-πρόταση» στα όσα εξαγγέλει και σχεδιάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων.

Στόχος θα είναι, να πείσει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η άρνησή του δεν είναι γενική και δεν αφορά τις ιδιωτικές επενδύσεις εν γένει, αλλά ότι υπάρχει θέση και αντιπρόταση, η οποία συνδυάζει την διατήρηση τομέων νευραλγικής σημασίας υπό τον έλεγχο του κράτους σε συνδυασμό με την αξιοποίση δημόσιας περιουσίας αλλά και προσέλκυσης επενδύσεων σε παραγωγικούς τομείς.