Ενα εντυπωσιακό μωσαϊκό που απεικονίζει τον θεό Ερωτα επάνω σε ένα μυθικό ζώο τον ιππόκαμπο _μισό άλογο και μισό ψάρι_ να ψαρεύει στη θάλασσα ήρθε στο φως στην επαρχία Γουμουρταλίκ των Αδάνων στην Τουρκία. Το ψηφιδωτό χρονολογείται στην ύστερη Ρωμαϊκή ή πρώιμη Βυζαντινή περίοδο και είναι φιλοτεχνημένο από μάρμαρο, γυαλί και πέτρα. Η παράστασή του όμως αν και ενδιαφέρουσα, δεν είναι πρωτότυπη γιατί ήδη από την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή εποχή προέρχονται Ερωτες που ιππέουν ιππόκαμπους.
Οπως αποδεικνύεται ο συγκεκριμένος Ερωτας κοσμούσε μία μεγάλη έπαυλη, η οποία εντοπίσθηκε πριν μία μόλις εβδομάδα, κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που άρχισε η διεύθυνση του Μουσείου των Αδάνων. Πιστεύεται μάλιστα, ότι η έπαυλη αυτή ανήκε σε κάποιον ανώτατο κρατικό αξιωματούχο.
Σύμφωνα με τις πρώτες δηλώσεις ο αλιέας Ερωτας δεν είναι ο μόνος που βρέθηκε σ΄ αυτό το κτίριο, αντίθετα υπάρχουν πολλοί ακόμη, αν και δεν αναφέρεται ο αριθμός τους, ει μη μόνον ότι πρόκειται για νεαρούς αλλά και ενήλικες Ερωτες.
Το βέβαιο είναι πάντως, ότι η ιδέα του Ερωτα αλιέα δεν είναι ρεαλιστική αλλά μεταφορική καθώς ο θεός αποδίδεται συχνά να αλιεύει ψυχές… Οσο για τα Αδανα θυμίζουμε, ότι στην αρχαιότητα ήταν πόλη της Κιλικίας με ιδρυτή τον μυθικό Δαναό ενώ στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου είχε μετονομασθεί σε Αντιόχεια της Κυλικίας ή Αντιόχεια προς Σάρο (ποταμός) όπως δείχνουν νομίσματα της εποχής με την επιγραφή ΑΝΤΙΟΧΕΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΩΙ ΣΑΡΩΙ.