Ούτε τρεις μήνες δεν άντεξαν οι προβλέψεις της τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και να που βρισκόμαστε ξανά μπροστά σε μια αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, του μπούσουλα δηλαδή της οικονομικής πολιτικής που επιβλήθηκε στην κυβέρνηση μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο.
Δεν χρειάζεται κανείς να αναζητήσει το «λάθος» στους πολλαπλασιαστές ή άλλους σύνθετους οικονομικούς δείκτες. Αρκεί να σταθεί στις προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας που κατεγράφη επίσημα στο 27% τον περασμένο Νοέμβριο και, όπως προβλέπουν σήμερα η Στατιστική Αρχή, ο ΟΑΕΔ, το ΚΕΠΕ και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, ως τον Μάιο –όταν ανοίξει η τουριστική σεζόν, όπου έχουν εναποτεθεί όλες οι ελπίδες ανάκαμψης –θα έχει αγγίξει το 30%!
Είναι αστείο να αναφερθεί κανείς στις προβλέψεις του βασικού μακροοικονομικού σεναρίου του μνημονίου που προσδιόριζε το ποσοστό ανεργίας στο 22,4% (μέσο επίπεδο) για το 2012 και στο 22,8% για το 2013. Απλώς είναι εκτός πραγματικότητας.
Το κυριότερο όμως στοιχείο είναι ότι η έκρηξη της ανεργίας, που προφανώς οφείλεται στη βαθύτερη από την εκτιμώμενη ύφεση, προκαλεί ντόμινο στα εισοδήματα, στην κατανάλωση, στους πόρους των ασφαλιστικών ταμείων και στα έσοδα του Δημοσίου. Ντόμινο που δεν μπορεί να ανακόψει κανείς αν δεν λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να σταθεροποιήσει την οικονομία και να πριμοδοτήσει την απασχόληση.
Αξίζει να σταθούμε σε δύο επισημάνσεις των αναλυτών της Alpha Bank οι οποίοι μαζί με οικονομολόγους του ΙΟΒΕ και του ΚΕΠΕ έχουν επιστρατευθεί και λειτουργούν ως άτυπο «think tank» του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Εν όψει της άφιξης της τρόικας σημειώνουν:
  • Η πτώση του ονομαστικού ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του 2012 ήταν 8,6% και ήταν μεγαλύτερη ακόμη και από την αντίστοιχη πτώση του κατά 8,2% στο καταστροφικό τέταρτο τρίμηνο του 2011.
  • Παρά την τεράστια πτώση του ΑΕΠ, η δημοσιονομική προσαρμογή επιτεύχθηκε. Και γι’ αυτό ήταν τόσο επώδυνη. Διότι δεν ελήφθη μέριμνα το πρόγραμμα προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων να εφαρμοσθεί με κύρια επιδίωξη την κατά το δυνατόν ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεών τους στην ανάπτυξη.
Τώρα λοιπόν που έρχεται η τρόικα ξαναμπαίνει στην ατζέντα –και μάλιστα στην κορυφή των συζητήσεων –η εκ νέου αλλαγή του βασικού μακροοικονομικού σεναρίου στο οποίο θα προβλέπεται ύφεση μεγαλύτερη του αναμενομένου 4,5% για το 2013 και κατά πολύ υψηλότερο ποσοστό ανεργίας… Θα απεικονίζεται, δηλαδή, η ζοφερή πραγματικότητα.
Αν όλα αυτά οδηγήσουν σε αλλαγή πολιτικής ή έστω επιτάχυνση κάποιων αποφάσεων για να λειτουργήσει η οικονομία, θα φανεί σύντομα. Διαφορετικά κανείς δεν μπορεί να μένει άπρακτος…
ztsolis@dolnet.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ