Τα εύσημα των Αμερικανών και μάλιστα με τον πιο επίσημο τρόπο εισέπραξαν οι έλληνες αστυνομικοί για την αντιμετώπιση της εγχώριας τρομοκρατίας: «Με εντυπωσίασαν οι έλληνες αστυνομικοί, με τη δουλειά τους κατά της τρομοκρατίας. Τους αξίζουν συγχαρητήρια αν και κάνουν αυτή τη δουλειά με 700 ευρώ τον μήνα», έμαθα ότι είπε ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα κ. Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ, στον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτη στη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη το πρωί.
***
Ο αμερικανός πρεσβευτής μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την ευσυνειδησία, τον ζήλο και τη μεθοδικότητα που έχουν οι έλληνες αστυνομικοί, την προσήλωση στο καθήκον τους, παρά το γεγονός, όπως είπε ότι αμείβονται με τόσο λίγα, ούτε 700 ευρώ. Πάνε αυτές οι εποχές, όπως ενθυμείστε, που οι Αμερικανοί συνεχώς γκρίνιαζαν στην εκάστοτε κυβέρνηση, ότι δεν είχε καταφέρει να συλλάβει ούτε έναν τρομοκράτη. Σήμερα δίνουν τα εύσημά τους…
***
Είναι αλήθεια ότι ο αμερικανός πρεσβευτής είχε όρεξη για κουβέντα στη συνάντησή του με τον κ. Βαρβιτσιώτη, αφού σχολίασε ακόμα και το κυβερνητικό έργο (κάτι που έκανε πριν από λίγες ημέρες και ο ρώσος πρεσβευτής). Είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις που επιχειρεί η κυβέρνηση του κ. Αντ. Σαμαρά «προχωρούν πολύ καλά» και ότι «γίνεται καλή δουλειά», εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή του για την ταχύτητα που συνήφθη η συμφωνία για τον αγωγό ΤΑΠ (χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «πολύ σημαντική για την Ελλάδα και την Ευρώπη»), δεν είπε τίποτα για επενδύσεις, ούτε καν ανέφερε την ΑΟΖ, δεν μίλησε για αποκρατικοποιήσεις, ούτε για το φυσικό αέριο και βεβαίως δεν εξέφρασε γνώμη για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του κ. Ολάντ στην Αθήνα.
***
Ο κ. Φ. Κουβέλης είναι από τους πολιτικούς που πιάνουν την ευκαιρία από τα μαλλιά. Έτσι όταν ο κ. Φρανσουά Ολάντ του είπε στο «ιστορικό» για πολλούς γεύμα που παρατέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου «να έρθετε και στο Παρίσι να τα πούμε», το θεώρησε πρόσκληση από τον γάλλο πρόεδρο και στο πρόγραμμα των επισκέψεών του στην Ευρώπη συμπεριέλαβε και το Παρίσι. Είμαι βέβαιος, και ας μην ανακοινώθηκε, ότι παρόμοια πρόσκληση απηύθυνε ο κ. Ολάντ και στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλο, την οποία και επανέλαβε στην κατ΄ιδίαν συνάντηση που είχαν. Να θυμίσω ότι ο κ. Τσίπρας είχε ζητήσει, όταν βρέθηκε στο Παρίσι να συναντηθεί με τον κ. Ολάντ, πλην όμως ο κ. Ολάντ δεν τον δέχτηκε. Αν θυμάστε μετά από αυτό ο κ.Τσίπρας έκανε λόγο για… Ολαντρέου.
***
Ο κ. Γ. Φλωρίδης δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο συνέδριο του ΠαΣοΚ, όπως ανακοίνωσε, επειδή, όπως σημειώνει η Διοικούσα Επιτροπή του Κοινωνικού Συνόλου «δεν θεωρεί ως καλύτερη επανεκκίνηση του σημαντικού διαλόγου που ξεκίνησε στο Γκάζι τη συζήτηση με ελλειμματική σύνθεση». Πρόσκληση πάντως δεν εστάλη από το ΠαΣοΚ στον κ. Α. Λοβέρδο να συμμετάσχει στο συνέδριο. Άκουσα το πρωί σε πηγαδάκι βουλευτών να ρωτούν τον κ. Λοβέρδο, «εάν αληθεύει ότι έφαγε πόρτα από το ΠαΣοΚ» και τον κ. Λοβέρδο να απαντά: «Τι σημαίνει ότι έφαγα πόρτα; Γιατί κτύπησα καμία πόρτα;» και η συζήτηση έληξε εκεί.
***
Ενώ η κυρία Αντζελα Γκερέκου αποδέχθηκε με χαρά την πρόσκληση του προέδρου του ΠαΣοΚ για επανένταξή της στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, λέγοντας ότι «δεν έφυγε ποτέ από το Κίνημα» και ότι θέλει να συμβάλει «στο διάλογο για την ανασυγκρότηση του ευρύτερου χώρου που απλώνεται από το μεταρρυθμιστικό κέντρο έως την ανανεωτική προοδευτική Αριστερά».
***
«Δεν έχω ανακατευτεί στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, είχα και διατηρώ άριστες σχέσεις με τον κ. Τσίπρα από τότε που ήμουν Πρόεδρο; του Συνασπισμού και ο κ. Τσίπρας επικεφαλής της Νεολαίας, συνεπώς με μεγάλη ευχαρίστηση μετέχω στην Επιτροπή Σοφών», είπε ο κ. Ν. Κωνσταντόπουλος, ένας από τους 32 «σοφούς» που μετέχουν στην Επιτροπή: «Πρόκειται για μία τολμηρή πράξη του κ. Τσίπρα και της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ», έλεγε ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού και πατέρας της κυρίας Ζωής Κωνστανταντοπούλου. Εκείνο που αποκάλυψε είναι ότι η Επιτροπή αυτή δεν θα ασχοληθεί μόνον με τις μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα, αλλά θα λειτουργεί και μεσοπρόθεσμα για την ετοιμασία προτάσεων νόμου που θα αφορούν το πολιτικό χρήμα και με θέματα όταν προκύπτουν παραβίασης του ισχύοντος Συντάγματος.
***
Ο κ. Μίμης Ανδρουλάκης (ανεξάρτητος βουλευτής) καλεί τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά να γίνει…. Μανμοά Σινγκ ,Ινδός πρωθυπουργός. Με ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης ο κ. Ανδρουλάκης καλεί τον πρωθυπουργό να ακουλουθήσει το παράδειγμα του ινδού πρωθυπουργού για την αποκάλυψη διεθνών κυκλωμάτων δωροδοκίας κυβερνητικών αξιωματούχων και να υπερβεί το «ενοχικό σύμπλεγμα προηγούμενων πρωθυπουργών που σιωπούσαν ή ακόμα ελεεινολογούσαν τη χώρα τους ενώπιον πρωθυπουργών κρατών πρωταθλητών σε υποθέσεις δωροδοκίας». Καταλάβατε ποιους εννοεί ο Μίμης…
***
Αν πήγαινε στην Ταϊβάν ίσως να ήταν από τις ψηλότερες (με ύψος 1,90 μ.) γυναίκες στην ασιατική αυτή χώρα. Αλλά τη βουλευτή της ΔΗΜΑΡ κυρία Κατερίνα Μάρκου την προσκάλεσαν να επισκεφθεί στην Ταϊβάν και προτού αποδεχθεί την πρόσκληση ρώτησε και έμαθε ότι η χώρα μας, όπως και πολλές χώρες στον κόσμο, δεν την αναγνωρίζει. Και είπε όχι στην πρέσβειρα της Ταϊβάν στην Αθήνα, που την κάλεσε μάλιστα και σε γεύμα για να της απευθύνει την πρόσκληση. Και όμως, άλλοι συνάδελφοί της βουλευτές όχι μόνον δεν είπαν όχι (όπως έκαναν πολλοί βουλευτές στο παρελθόν), αλλά ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για τις 7 Μαρτίου στην εξωτική αυτή χώρα.
***
Αλλαγή φρουράς στην Βιβλιοθήκη της Βουλής από την Διεύθυνση της οποίας αποχώρησε λόγω συνταξιοδότησης η κυρία Ευρυδίκη Αμπατζή, πρωταγωνιστής των προσπαθειών που εδώ και πολλά χρόνια έγιναν για τον εμπλουτισμό, την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό της. Η Βιβλιοθήκη της Βουλής, που ιδρύθηκε το 1844, έχει φτάσει να διαθέτει πάνω από 650.000 τόμους όλων των επιστημών, μεταξύ των οποίων και 10.000 τόμοι σπάνιων εκδόσεων, 600 χειρόγραφοι κώδικες, 4.500 ελληνικοί και ξένοι χάρτες από το 1500 και πλήθος άλλων πολύτιμων εντύπων και συλλογών πολιτικών προσωπικοτήτων. Από τα σημαντικά επιτεύγματα ήταν και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της βιβλιοθήκης με την ψηφιακή καταγραφή του υλικού της και την ψηφιοποίηση 15.000 μικροταινιών (περίπου 9 εκατ. σελίδες) από τη συλλογή των 21.000 μικροταινιών που περιλαμβάνουν κυρίως ελληνικές εφημερίδες και περιοδικά, όπως και η ψηφιοποίηση του Ιστορικού Κοινοβουλευτικού Αρχείου (1843-1967) κλπ. Αντικαταστάτης της κυρίας Αμπατζή αναλαμβάνει ο μέχρι τώρα προϊστάμενος του Τμήματος Μπενακείου Βιβλιοθήκης κ. Ευ. Δρακόπουλος.
***
Και ένα κουίζ άσχετο με τα παραπάνω: Ποιος βουλευτής που τελευταίως προμηθεύτηκε (νομίμως) πιστόλι ισραηλινής κατασκευής τύπου «Τζέριχο», όταν πήγε να το δοκιμάσει, κάνοντας βολή, συνελήφθη αφηρημένος και του έπεσε ο… γεμιστήρας από τα χέρια και γέλασε και το παρδαλό κατσίκι; Και όμως, ο ανωτέρω βουλευτής κυκλοφορεί (και οπλοφορεί) ανάμεσά μας.