Προτροπή προς τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να βοηθήσει την Ευρώπη να σωθεί από τον εαυτό της απηύθυνε ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με κείμενο του στην επιθεώρηση «Foreign Policy». Το πρώτο βήμα, γράφει, πρέπει να είναι η σωτηρία της Ελλάδας. «Ξανά και ξανά η χώρα μου έδωσε όρκο πίστης στο κυρίαρχο ευρωπαϊκό δόγμα της σκληρής λιτότητας αλλά όπως φάνηκε για τις αγορές ποτέ δεν μπορέσαμε να φτάσουμε τις περικοπές αρκετά βαθια. Η Ευρώπη πρέπει να πει ότι «Η κρίση τελειώνει εδώ. Η Ελλάδα είναι μέρος της Ευρωζώνης. Τελεία και παύλα»», σημειώνει. .
Για είναι μια τέτοια δήλωση αξιόπιστη, απαιτείται η υποστήριξη της μεγαλύτερης και ακόμα πιο δυναμικής οικονομίας του κόσμου. «Εδώ βρίσκεται ο ρόλος του Ομπάμα», εξηγεί. «Πάνω από όλα ο πρόεδρος Ομπάμα θα πρέπει να υπενθυμίσει στους Γερμανούς πως οι ΗΠΑ στήριξαν τη χώρα τους όχι μόνο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου αλλά και στα ταραγμένα χρόνια που ακολούθησαν την πτώση του Τείχους και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Και θα πρέπει να πείσει την Καγκελάριο Μέρκελ να κάνει ότι πρέπει για να δουλέψει η Ευρώπη – και να τη διαβεβαιώσει ότι για μια ακόμα φορά οι αμερικανοί θα βοηθήσουν», προτείνει.
Ο κ. Παπανδρέου παρατηρεί ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες αντιμετώπισαν ως υποκριτές τους αμερικανούς επειδή θεώρησαν ότι ενώ εξήγαγαν τη δημοσιονομική τους κρίση στην Ευρώπη συμβούλευαν παράλληλα τους ευρωπαίους αξιωματούχους πως να τη διαχειριστούν, χωρίς όμως να συμβάλλουν παρέχοντας και τα δικά τους αξιόλογα μέσα.
Ο πρώην πρωθυπουργός συμβουλεύει τον αμερικανό πρόεδρο να ακαλουθήσει τη διάσημη συμβουλή του προκατόχου του Ντουάιτ Αιζενχάουερ: «Αν δεν μπορείς να λύσεις ένα πρόβλημα μεγέθυνέ το». Του προτείνει, δηλαδή, ρίξει το βάρος του στην υλοποίηση μιας μεγάλης ενεργειακής, διπλωματικής και ειρηνευτικής πρωτοβουλίας ενώνοντας τη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο και την Ευρώπη μέσω μιας ενεργειακής συνεργασίας. Ενα «πράσινο Σχέδιο Μάρσαλ», όπως το ονομάζει.
Καλεί επίσης τον κ. Ομπάμα, να επισκεφθεί την Ελλάδα. «Θα ήταν μια πραγματική ψήφος εμπιστοσύνης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη ότι έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν την ευρωπαική κρίση», γράφει.
«Ο Ομπάμα», καταλήγει το άρθρο, «θέλει να τον θυμούνται ως έναν σημαντικό πρόεδρο. Ποιός καλύτερος τρόπος υπάρχει για να διασφαλίσει την υστεροφημία του από το να συνδεθεί με τους Δημοκρατικούς που στήριξαν την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ρούσβελτ, Τρούμαν, Κένεντι;»
Τα κυριώτερα σημεία της παρέμβασης του κ. Παπανδρέου:
«Το ευρωπαϊκό όραμα σήμερα απειλείται και η κατάσταση απαιτεί επάνοδο της αμερικάνικης ηγεσίας. Μόνο η Ευρώπη μπορεί να οδηγήσει την έξοδο αυτής της κρίσης αλλά ο πρόεδρος Ομπάμα στη δεύτερη θητεία του πρέπει να βοηθήσει την Ευρώπη να σωθεί.
Η ιστορική στήλη του Βήματος στο inbox σου
Γίνε μέλος του καθημερινού newsletter που αποκαλύπτει όσα συμβαίνουν στο πολιτικό παρασκήνιο και απόκτησε πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο.
Ο Αμερικάνος πρόεδρος μπορεί να βοηθήσει να λυθεί η ευρωπαϊκη κρίση με μια επιδέξια οικονομική διπλωματία η οποία, κατά κοινή ομολογία, δεν υπήρξε ως σήμερα. Η μεγαλύτερη επιτυχία της Αμερικής στην Ευρώπη ήταν κυρίως τα σχέδια ενοποίησης της–από την υποστήριξη της δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως την επανένωση της Γερμανίας. (…) Ο Ομπαμα πρέπει να θυμίσει στον γερμανικό λαό πόσο οι ΗΠΑ στάθηκαν στο πλευρό του σε όλο τον Ψυχρό Πολεμο. Πρέπει να πείσει την καγκελάριο Ανγκελα Μερκελ να κάνει ο,τι χρειάζεται ώστε η Ευρώπη ν’ αρχίσει να δουλεύει και να τη βεβαιώσει ότι και πάλι ο αμερικάνικος λαός θα βοηθήσει.
Δεν ζητούμε ελεημοσύνη. Εκείνο που ζήτα περισσότερο από κάθε άλλο η Ελλάδα είναι οι επενδύσεις. Και δεν πρόκειται μόνο για την Ελλάδα. Από τη Νότια Ευρώπη ως τη Βόρεια Αφρική και τη λεκάνη της Μεσογείου, αυτή η περιοχή του κόσμου που είναι κρίσιμης σημασίας για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, βρίσκεται σε μετασχηματισμό. Ο Ομπαμα καλό θα είναι να στείλει υψηλού επιπέδου αντιπροσωπείες επιχειρηματιών, να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα για τις επενδυτικές ευκαιρίες της περιοχής. Ο Ομπαμα όμως πρέπει να έχει ένα ακόμη υψηλότερο όραμα, πρέπει να ρίξει το βάρος του για μεγαλύτερη ενεργητική, διπλωματική και ειρηνική πρωτοβουλία η οποία θα ενώσει τη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο και την Ευρώπη μέσω συνεργασίας στον ενεργειακό χώρο (…) Εκείνο που χρειάζεται πέρα από κάθε τι άλλο είναι το όραμα.
Για να αναζωογονηθεί η Ελλάδα — η χώρα με στενούς ιστορικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ — μια επίσκεψη υποστήριξης της Ελλάδας θα είναι αληθινή ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και στην ικανότητα της Ευρώπης να ξεπεράσει την ευρωκριση.
Δεν θα υπήρχε τίποτε καλύτερο για να εξασφαλίσει την υστεροφημία του πρόεδρου Ομπάμα από το να βρεθεί διπλά στους Δημοκρατικούς που ξεκίνησαν το ευρωπαϊκό σχεδιο–Ρούζβελτ, Τρούμαν και Κένεντι».