Η Ελλάδα δια του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου προχώρησε χθες σε μία μεγάλη εθνικής και γεωπολιτικής σημασίας κίνηση: κατέθεσε ρηματική διακοίνωση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την πρόθεση της Αγκυρας να προχωρήσει, στο επόμενο διάστημα, σε ενεργειακές έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ. Στην ουσία, πρόκειται για μία κίνηση έμμεσης ανακήρυξης της ΑΟΖ, ένα είδος προπαρασκευαστικού της σταδίου, που δείχνει καθαρά, ειδικά ενόψει υλοποίησης των τουρκικών εξαγγελιών, ότι η Ελλάδα δεν προτίθεται ούτε τον πλούτο της να εκχωρήσει, ούτε να αποδεχθεί τετελεσμένα της γειτονικής χώρας σε ένα τόσο κρίσιμο, καθοριστικό για τα συμφέροντά της πεδίο.

Πρόκειται αναμφίβολα για την πιο σημαντική πράξη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια, η οποία, για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολύ καιρό, σπάει το φράγμα της ως τώρα κυρίαρχης αντίληψης «μην ενοχληθεί η Τουρκία». Πρόκειται για μία κίνηση πολύ σημαντική για την πορεία της χώρας και του έθνους – και ίσως δεν πρέπει να θεωρηθεί τυχαίο το γεγονός ότι την ίδια ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών κατέθετε τη διακοίνωση στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας τόνιζε από τα Γιάννενα, με τον πιο ξεκάθαρο και ηχηρό τρόπο, τη σημασία που έχουν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας για την προάσπισή της από κάθε ξένη επιβουλή.

Η Ελλάδα έκανε χθες ένα πολύ μεγάλο βήμα, αποφασιστικά και οργανωμένα – επίσης δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι το βήμα αυτό γίνεται μόλις 24 ώρες μετά από την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα και τη δημόσια τοποθέτηση του υπέρ των ελληνικών συμφερόντων όπως τα κατοχυρώνει, με ρητή αναφορά του, το διεθνές δίκαιο και για τα οποία η Γαλλία προσφέρει τόσο την κάλυψή, όσο και την σε πολλά επίπεδα συνεργασία της.

Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η Αγκυρα δεν πρόκειται να δει θετικά αυτές τις εξελίξεις. Ηδη, αμέσως μετά την επίσκεψη Ολαντ, η Τουρκία ενέτεινε τις θαλάσσιες και εναέριες παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού χώρου.

Ελπίζει κανείς, ότι στη γειτονική χώρα θα πρυτανεύσει η λογική. Επειδή όμως αυτό είναι κάτι που δεν υποστηρίζεται από την πρόσφατη τουλάχιστον ιστορία και από τον τρόπο λειτουργίας της τουρκικής πολιτικής, η Ελλάδα πρέπει να είναι πάντοτε έτοιμη για όλα. Και αυτό σημαίνει τρία πράγματα: πρώτον, τη στενότατη επαφή και διαρκή συνεννόηση με τους κύριους συμμάχους της, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και το Ισραήλ – γιατί ειδικά σε αυτή την περιοχή οι συγκρούσεις κρίνονται πρώτα στο διπλωματικό πεδίο. Δεύτερον, την αποφασιστικότητά της να ενισχύσει άμεσα με κάθε τρόπο το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεών της. Και, τρίτον, ότι η χώρα – όχι μόνον η κυβέρνηση αλλά η χώρα στο σύνολό της και σε όλες της τις εκφράσεις, ιδίως ο ίδιος ο λαός της – μπορεί και πρέπει να διατηρήσει την αποφασιστικότητα που χθες έπειτα από τόσα χρόνια επιτέλους επέδειξε.

Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν, αλλά και δεν αποδέχεται να απειλείται. Αντίθετα, είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα ζωτικά συμφέροντά της.