Τη βεβαιότητα ότι η πάλη θα παραμείνει στο ολυμπιακό πρόγραμμα και μετά το 2020, εξέφρασε το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της FILA και πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων Πάλης (ΕΟΦΠ) κ. Θοδωρής Χαμάκος, ο οποίος έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο και όχι μόνο δια της ψήφου του, στις αλλαγές που συντελέστηκαν στη διεθνή ομοσπονδία πάλης το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Όπως τόνισε στο Βήμα ο κ. Χαμάκος, ήδη ξεκίνησε παγκοσμίως μία προσπάθεια προκειμένου η ΔΟΕ να άρει την απόφαση αποβολής του αθλήματος από το ολυμπιακό πρόγραμμα. Ο εκτελών χρέη προέδρου κ. Νέναντ Λάλοβιτς το επόμενο εικοσιτετράωρο αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, από το γραφείο του οποίου τονιζόταν ότι ένα από τα θέματα που θα θέσει στον πρόεδρο της ΔΟΕ κ. Ζαγκ Ρογκ στην προγραμματισμένη συνάντησή τους, θα είναι η παραμονή της πάλης στο ολυμπιακό πρόγραμμα.
Την επόμενη εβδομάδα, 25 ή 26 Φεβρουαρίου αντιπροσωπεία της FILA στην οποία θα μετέχει και ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδίας πάλης κ. Βέρνερ θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της ΔΟΕ κ. Τόμας Μπαχ, ενώ στις 7 Μαρτίου έχει προγραμματισθεί συνάντηση του κ. Λάλοβιτς με τον κ. Ρογκ. Το αμέσως επόμενο διάστημα αντιπροσωπεία της FILA αναμένεται να επιδιώξει συνάντηση και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Ενθερμος οπαδός της παραμονής του αθλήματος στο ολυμπιακό πρόγραμμα είναι και ο πρώην υπουργός άμυνας των ΗΠΑ Ρόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος στα φοιτητικά του χρόνια ήταν παλαιστής. Αξίζει να αναφερθεί ότι στο προεδρείο της FILA εκλέχτηκε όχι μόνο ο ρώσος Αλεξαντρ Καρέλιν αλλά και ο αμερικανός ολυμπιονίκης Τζιμ Σερ, διευθυντής σήμερα της Ολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ.
Το Εκτελεστικό Γραφείο της FILA αποφάσισε επίσης να αλλάξει όλες τις επιτροπές, αρχής γενομένης από την επιτροπή διαιτησίας το έργο της οποίας κρίθηκε ανεπαρκές και οι αποφάσεις να λαμβάνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι το 2015 τα παγκόσμια πρωταθλήματα Ελληνορωμαϊκής, Ελευθέρας και Γυναικών διεξαχθούν στο Λας Βέγκας.
Όπως τόνισε ο κ. Χαμάκος ο πρόεδρος της FILA κ. Λάλοβιτς μετά το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στην Τιφλίδα της Γεωργίας από 20-27 Μαρτίου, θα επισκεφθεί την Ελλάδα όπου θα έχει συναντήσεις με την αθλητική ηγεσία, την Ολυμπιακή Επιτροπή και τον εκπρόσωπο της ΔΟΕ στην Ελλάδα κ. Λάμπη Νικολάου. Ο ίδιος ο κ. Χαμάκος την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στην Μογγολία όπου διεξάγεται το παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών προκειμένου να μιλήσει στους εκπροσώπους των εθνικών ομοσπονδιών που θα συγκεντρωθούν στο Ουλάν Μπατόρ, για τις τελευταίες εξελίξεις και τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην Μαλαισία.
Ο κ. Χαμάκος σε επιστολή του προς τα ελληνικά ΜΜΕ αναφέρει:
«Η παγκόσμια κινητοποίηση που γίνεται αυτή την περίοδο για την παραμονή της πάλης στο Ολυμπιακό πρόγραμμα είναι κάτι πρωτοποριακό και πρωτόγνωρο.

Ολυμπιονίκες, πρωταθλητές κόσμου και Ηπείρων, μεμονωμένες προσωπικότητες και κυρίως ο απλός κόσμος κατανόησαν απολύτως, σε αντίθεση με κάποιους άλλους, την αδικία που γίνεται σε ένα άθλημα κορμό και σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων, από τα παλαιότερα με ιστορία πάνω από 3.000 χρόνια, διατρανώνοντας την πλήρη αντίθεσή του σε μια τέτοια ιεροσυλία.

Αυτό ακριβώς δείχνει την αξία, το ρόλο και τη δύναμη του αθλητισμού και της πάλης ειδικότερα. Μια δύναμη που ενώνει τους λαούς και τους ανθρώπους, κάτι που οι κυβερνήσεις και η πολιτική αδυνατούν να κάνουν.
Είναι το άθλημα, που υποχρεώνει χώρες με εκατομμύρια αθλούμενους στην πάλη, όπως η Κούβα, η Τουρκία, το Ιράν, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ιαπωνία, η Κίνα, η Ινδία, η Κορέα, η Γερμανία , να έλθουν κοντά και να συνεργαστούν.
Είναι το άθλημα που εκπέμπει ιδεαλισμό και κουλτούρα. Αυτό είναι το μεγαλείο του αθλήματός μας.
Αυτή την ώρα η πάλη στέλνει το μήνυμα προς τη ΔΟΕ το οποίο λέει: «ο αθλητισμός και ιδιαίτερα η πάλη ενώνει τον κόσμο».

Αυτή η κινητοποίηση πρέπει να συνεχιστεί και τα απόνερά της να φτάσουν με τρόπο δυνατό στα αφτιά εκείνων που αποφασίζουν, προκειμένου να αντιληφθούν ότι έσφαλαν και ως προς το άθλημα και ως προς την ιστορία και απέναντι στον τόπο που γέννησε τον Ολυμπισμό, ώστε στη συνέχεια να πράξουν το σωστό.
Για τους Έλληνες, η πάλη σημαίνει πολλά. Δείχνει τον άθλο της ζωής, τον αγώνα για την επιβίωση, την αγωνία για τη νίκη και την καταξίωση, την προσπάθεια για τη διατήρηση της ιστορικής μας αναδρομής. Είναι κομμάτι του πολιτισμού μας.

Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους απανταχού φίλους μας, κυρίως τους Έλληνες Ολυμπιονίκες, τους πρωταθλητές κόσμου και Ευρώπης σαν τους κατ’ εξοχή άριστους πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό, όλους τους αθλητές, τους απλούς ανθρώπους του αθλητισμού και της ιστορίας μας ότι η FILA, κάτω από τη νέα ηγεσία της, παίρνει και θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, κάνοντας όλες τις απαραίτητες αλλαγές ώστε να μείνει η πάλη για πάντα στο ολυμπιακό πρόγραμμα, να το λαμπρύνει και να προσφέρει χαρά στους φίλους της σε όλο τον κόσμο.
Αυτό επιβάλλει η ιστορία και αυτό απαιτεί το άθλημα και ο κόσμος του».

Με εκτίμηση
Θοδωρής Χαμάκος
Μέλος Εκτελεστικού Γραφείου FILA»