Τα εκκρεμή ζητήματα στο χώρο της ναυτιλίας, αλλά και της ανάπτυξης της νησιωτικής χώρας, συζήτησαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστή Μουσουρούλη κατά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου την Πέμπτη το πρωί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε το θέμα του πολυνομοσχεδίου – το οποίο έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των ναυτεργατών – και βρίσκεται στη φάση της συλλογής υπογραφών από τους αρμόδιους υπουργούς, ώστε σύντομα να κατατεθεί στη Βουλή.
Υπενθυμίζεται πως οι ναυτεργάτες έχουν απειλήσει με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις την ημέρα κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου, παρότι βρίσκονται σε καθεστώς επιστράτευσης. Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν και τα προβλήματα του κλάδου στην Ακτοπλοΐα.
Ο κ. Σαμαράς, όπως αναφέρουν πληροφορίες, σημείωσε πως το κράτος πρέπει να έχει εποπτικό ρόλο όταν ενημερώθηκε από τον υπουργό για το θέμα της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων και για την στρατηγική στο θέμα των λιμανιών.
Συζητήθηκε επίσης το θέμα της αποκρατικοποίησης των λιμανιών, καθώς στο τέλος του μήνα το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις του για το θέμα.
Ο κ. Μουσουρούλης ενημέρωσε διεξοδικά τον Πρωθυπουργό για το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης στο ανατολικό Αιγαίο και τις ενέργειες που καταβάλλονται από το Λιμενικό για την αντιμετώπιση της.
Επιπλέον έγινε συζήτηση και για το θέμα του λαθρεμπορίου καυσίμων και ζητήθηκε από τον υπουργό Ναυτιλίας να ληφθούν όλες οι απαραίτητες αποφάσεις και ενέργειες για τον περιορισμό του φαινομένου.
Ένα ακόμη θέμα που συζητήθηκε ήταν η απλοποίηση και ο εκσυγχρονισμός του ελληνικού νηολογίου και συμφωνήθηκε πως στόχος είναι να έρθουν περισσότερα πλοία στην ελληνική σημαία.
Ο κ. Μουσουρούλης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό και για τις ενέργειές του σε σχέση με τις μνημονιακές υποχρεώσεις σε ό,τι αφορά τα θέματα του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, ενόψει της έλευσης της τρόικας τις επόμενες ημέρες.
Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Κωστής Μουσουρούλης δήλωσε:
«Ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό για την ουσιαστική ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας & Αιγαίου, ύστερα από τα προβλήματα και τις περιπέτειες που πέρασε τα τελευταία τρία χρόνια. Συζητήσαμε για το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου, το οποίο εισάγει σημαντικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν στα λιμάνια, για να βρεθούν επενδύσεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για τα νησιά μας. Για τη νησιωτική πολιτική, για την αναζωογόνηση της ξεχασμένης εκεί Περιφέρειας, για τις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Για το πλαίσιο πολιτικής που εφαρμόζουμε, προκειμένου να στηρίξουμε, όσο είναι δυνατόν, έναν κλάδο που υποφέρει. Για τα ζητήματα που αφορούν στους ναυτικούς και όπως όλοι γνωρίζουμε, η πολιτική για τους ναυτικούς αρθρώνεται γύρω από την υγεία-πρόνοια, την εκπαίδευση και τη ναυτεργασία. Επίσης συζητήσαμε για τις άλλες πτυχές των πολιτικών του υπουργείου, που συνδέονται με τα θέματα ασφάλειας και αστυνόμευσης στον Ελληνικό θαλάσσιο χώρο και στους λιμένες. Έχω σαφείς οδηγίες από τον Πρωθυπουργό να προωθήσω με τους καλύτερους δυνατούς ρυθμούς την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο υπουργείο, αλλά και το σκέλος των αποκρατικοποιήσεων και των αλλαγών που έχουν να κάνουν με το ρυθμιστικό περιβάλλον. Και πάνω σε αυτή τη γραμμή θα συνεχίσουμε
Συνεχίζονται οι επαφές του Πρωθυπουργού
Ενόψει της άφιξης της τρόικας ο πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές συναντήσεις υπουργούς του.
Στις 13:00 θα συναντηθεί με τον υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο και στις 17:30 με τον υπουργό εργασίας κ. Γ. Βρούτση.
Σκοπός των επαφών είναι ο απολογισμός του έργου που έχει γίνει αυτούς τους μήνες ανά υπουργείο και ο καθορισμός προτεραιοτήτων με στόχο τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα στο έργο της κυβέρνησης.
Στο ίδιο πλαίσιο ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες με τις ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής