Tη βοήθεια του επικεφαλής της Task Force, Χορστ Ράιχενμπαχ, ζήτησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, για το «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την επανέναρξη της ενημερότητας των οφειλετών του ΟΑΕΕ.

Με την επιστολή, που απέστειλε μαζί με την ΓΣΕΒΕΕ στον κ. Ράιχενμπαχ και τον υπουργό Εργασίας, η ΕΣΕΕ γνωστοποίησε τις ενέργειές της σχετικά με το πάγωμα οφειλών και ζήτησε επίδομα ανεργίας για όλους τους εμπόρους που έχουν ανάγκη και όχι μόνο γι’ αυτούς που έχουν κάνει οριστική διακοπή, ενώ επεσήμανε την απουσία του εμπορίου από το πρόγραμμα επιδοτούμενης απασχόλησης, «Επιταγή Εισόδου».

Όπως αναφέρεται στην επιστολή της ΕΣΕΕ, «ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που βρίσκεται μπροστά στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και κυρίως των ελεύθερων επαγγελματιών είναι η μαζική συσσώρευση μικρών και μεγάλων χρεών, που αυτομάτως μετακινεί τους ασφαλισμένους από το πλαίσιο των ενήμερων στην μεγάλη και συνεχώς διογκούμενη ομάδα των ληξιπρόθεσμων οφειλετών. Αυτονόητη συνέπεια αυτής της εξέλιξης είναι η ασφυξία που δημιουργείται στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας του και την ασφαλή κάλυψη των τρεχουσών υποχρεώσεών του».

Η ΕΣΕΕ αναγνωρίζει την θετική πρωτοβουλία του υπουργείου να εκκινήσει τη διαδικασία για την απόδοση του επιδόματος των ανέργων εμπόρων και ελεύθερων επαγγελματιών Παρ’ όλα αυτά, για να επιτύχει το μέτρο, όπως σημειώνει, πρέπει να διευρυνθούν οι όροι απόδοσης του επιδόματος, προκειμένου να καλύψει κυρίως αυτούς που -ενώ στην ουσία είναι από μακρού ανενεργοί και έχουν απόλυτη ανάγκη του βοηθήματος, αυτοί και οι οικογένειές τους- εντούτοις δεν διαθέτουν το κριτήριο της διακοπής της επαγγελματικής δραστηριότητας, αφού δεν μπορούν να εξοφλήσουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους οφειλές.

Η ΕΣΕΕ θέτει επίσης σε προσοχή του υπουργείου το νέο πρόγραμμα με τίτλο «Επιταγή Εισόδου», προϋπολογισμού 174.900.000 ευρώ, που απευθύνεται σε 45.000 ανέργους και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου αναμένεται να δημοσιευθεί στο τέλος του τρέχοντος μηνός, αλλά σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, το πρόγραμμα θα περιοριστεί μόνο σε τουρισμό, πολιτισμό, ενέργεια, νέες τεχνολογίες, ναυτιλία, αγροδιατροφικό τομέα και υπηρεσίες υγείας.

Η ΕΣΕΕ ζητά να ενταχθεί το εμπόριο στις συμπεριλαμβανόμενες δράσεις του σχετικού προγράμματος.

«Έχω υποχρέωση να επισημάνω ότι o υπουργός Εργασίας είναι από τους λίγους που διαλέγεται, ενημερώνει και αξιοποιεί τον θεσμικό ρόλο των κοινωνικών εταίρων εργοδοτών και εργαζομένων», δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης.

«Η διατήρηση του κοινωνικού διαλόγου, μπορεί να προωθήσει λύσεις στην αντιμετώπιση της ανεργίας, την επιστροφή στην εργασία, να διαμορφώσει ρεαλιστικές ρυθμίσεις και να βελτιώσει την προβληματική ροή των εισφορών στα Ασφαλιστικά Ταμεία», προσέθεσε.