Η Κομισιόν θα ελέγχει τα προσχέδια των προϋπολογισμών των χωρών της ευρωζώνης για να διασφαλίσει ότι τηρούνται οι κανόνες της ΕΕ και θα ζητάει αλλαγές σε περίπτωση που διαπιστώνονται αποκλίσεις, σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την Τετάρτη στο ευρωκοινοβούλιο.

Ύστερα από μήνες διαβουλεύσεων, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τις νέες εξουσίες της Κομισιόν, προκειμένου να ενισχυθεί η δημοσιονομική πειθαρχία και να αποφευχθεί μια νέα κρίση χρέους, αναφέρει το Reuters.

Ο νέος νόμος συμπληρώνει την υφιστάμενη νομοθεσία, που αυστηροποιήθηκε στα τέλη του 2011 μέσω της υιοθέτησης μέτρων για ταχύτερη επιβολή χρηματοοικονομικών κυρώσεων για όσους παραβίασαν τα όρια ελλείμματος και χρέους.

Ο νόμος δίνει στην Κομισιόν μεγαλύτερο βαθμό ελέγχου στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών. Οι κυβερνήσεις βέβαια μπορούν να αγνοήσουν τις συστάσεις της Κομισιόν. Σε μια τέτοια περίπτωση όμως κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με τον ευρωπαϊκό νόμο.

«Αυτοί οι νέοι νόμοι είναι βασικό στοιχείο στην οικοδόμηση ισχυρότερης οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη και την περαιτέρω θωράκιση της ΕΕ απέναντι στις οικονομικές κρίσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ο νόμος, που αναμένεται να ψηφιστεί τον Μάρτιο, θα αναγκάζει τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να αποστέλλουν τα προσχέδια των προϋπολογισμών τους για το επόμενο έτος προς έγκριση στην Κομισιόν πριν τις 15 Οκτωβρίου.

«Αυτό σημαίνει ότι η ευρωζώνη θα μπορεί να ωφεληθεί από ένα πιο ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό πλαίσιο καθορισμού πολιτικής, ήδη για τον δημοσιονομικό κύκλο του 2014», είπε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Ολι Ρεν.

Οι χώρες της ευρωζώνης ήδη συμφωνούν στις γενικές κατευθύνσεις της δημοσιονομικής τους πολιτικής για το επόμενο έτος. Η Κομισιόν καταθέτει προτάσεις που θα πρέπει να εγκριθούν από τις κυβερνήσεις.

Η επιπλέον δυνατότητα να εξετάζονται τα προσχέδια των εθνικών προϋπολογισμών τον Οκτώβριο πριν κατατεθούν προς έγκριση στα κοινοβούλια των κρατών-μελών έχει ως στόχο να εντοπίζονται οι όποιες αποκλίσεις σε σχέση με αυτά που οι ίδιες οι κυβερνήσεις έχουν ήδη συμφωνήσει.

Ο νέος νόμος επιτρέπει στην Κομισιόν να θέσει υπό αυστηρή παρακολούθηση μια χώρα που «κινδυνεύει από χρηματοικονομικές δυσκολίες».

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα έχει την υποχρέωση να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προκαλούν τις δυσκολίες αυτές και να υπόκειται σε τριμηνιαίες αξιολογήσεις της προόδου της.