Οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν από το ιταλικό κοινοβούλιο το περασμένο καλοκαίρι και είχαν στόχο να εκσυγχρονίσουν τη δύο ταχυτήτων αγορά εργασίας, έχουν προκαλέσει ατελείωτες διαμάχη στη χώρα.
Παρά το γεγονός ότι στόχος της τότε κυβέρνησης του Μάριο Μόντι ήταν να διευκολύνει την πρόσβαση στην αγορά εργασίας για τους νέους σε προγράμματα μαθητείας και να αυξήσει τους φόρους για να αποθαρρύνει τις βραχυπρόθεσμες συμβάσεις εργασίας, οι νέοι νόμοι κατέληξαν να αλλάξουν λίγα πράγματα στο εργασιακό σκηνικό και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη την εύρεση εργασίας για τους νέους εργαζόμενους.
Σύμφωνα με ένα πρόσφατο έγγραφο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που επικαλούνται οι Financial Times «υπάρχουν ακόμα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως η προώθηση της εσωτερικής ευελιξίας και η σύνδεση της παραγωγικότητας με καλύτερους μισθούς, καθώς και η επέκταση των μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο τομέα».
Το θέμα βρίσκεται στην κύρια ατζέντα των πολιτικών κομμάτων εν όψει των επικείμενων εθνικών εκλογών και πολλά από αυτά έχουν δεσμευθεί να προβούν σε περαιτέρω αλλαγές όταν έλθουν στην εξουσία.