Στις κάλπες προσέρχονται οι αρμένιοι ψηφοφόροι, καλούμενοι να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της χώρας μεταξύ του νυν ηγέτη Σέργκε Σαρκισιάν και άλλων έξι υποψηφίων. Οι κατηγορίες για διαφθορά αλλά και οι αντιδράσεις για εξαγορά ψήφων δεν φαίνεται πάντως να απειλούν την επανεκλογή του Σαρκισιάν, ο οποίος εμφανιζόταν στις δημοσκοπήσεις κοντά στο 68% από τον πρώτο γύρο.
Την εκλογική διαδικασία θα επιβλέψουν πάνω από 600 διεθνείς παρατηρητές. Από τους υπόλοιπους υποψηφίους, δεύτερος -και με μεγάλη διαφορά, τουλάχιστον στις δημοσκοπήσεις- έρχεται ο αμερικανικοτραφής Ράφι Χοβανεσιάν, πρώτος υπουργός Εξωτερικών της μετασοβιετικής Αρμενίας.
Το 2008, η εκλογική νίκη του Σαρκισιάν, την οποία αμφισβήτησε η αντιπολίτευση, προκάλεσε διαδηλώσεις και συγκρούσεις με τις δυνάμεις της τάξης που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 10 άνθρωποι.
Η κατάσταση αποκλιμακώθηκε κυρίως χάρη στην κίνηση του Σαρκισιάν να καλέσει σε διάλογο τα κόμματα που τον επικρίνουν, ενώ έναν χρόνο αργότερα η Βουλή ψήφισε νόμο που έδινε αμνηστία σε εκατοντάδες που είχαν συλληφθεί στις ταραχές μετά τις εκλογές.
Το 2012, ο ΟΑΣΕ εκανε λόγο για έλλειμμα δημοκρατίας κατά τις βουλευτικές εκλογές, τις οποίες κέρδισε το κόμμα του Σαρκισιάν.
Το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας σημαδεύτηκε από μια ένοπλη επίθεση εναντίον ενός εκ των υποψηφίων, του Παρουίρ Χαϊρικιάν, ο οποίος τραυματίσθηκε στον ώμο, στις 31 Ιανουαρίου. Ο Χαϊρικιάν είχε ζητήσει αναβολή των εκλογών, ωστόσο απέσυρε το αίτημά του αυτό την τελευταία στιγμή.