Κοινωνικό δίχτυ προστασίας αποφασίζει να απλώσει η τρικομματική κυβέρνηση με στόχο να αναχαιτίσει τη μεγάλη ανεργία που καταγράφει εφιαλτικά νούμερα και αποτελεί μια χειροβομβίδα στα χέρια των κυβερνητικών εταίρων.

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, συμφώνησαν στην τρίωρη σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Δευτέρας, σε τρόπους διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής με την δημιουργία δικτύων στήριξης των κοινωνικά ασθενέστερων.

Παράλληλα συζήτησαν εκτενώς και το ζήτημα πώς μπορεί να υπάρξει, σε πρώτο στάδιο ανάσχεση της υψηλής ανεργίας και σε δεύτερο, πώς θα επιχειρηθεί να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης.

Εκτός από το ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, που θα δημοσιοποιηθεί στις αμέσως επόμενες ημέρες, οι αρχηγοί συμφώνησαν να υπάρξει και προγραμματική συμφωνία με τις τράπεζες για τη χρηματοδότηση της αγοράς με στόχο να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, ενώ επικυρώθηκε ότι όλοι οι άνεργοι να ενταχθούν στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και θα προχωρήσει η επανακατάρτιση των νέων.

Υπό την παραδοχή ότι η ανεργία έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς με τους δυο κυβερνητικούς εταίρους, τους προέδρους του ΠαΣοΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, τους κκ. Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, συμφώνησαν ότι πρέπει να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, αλλά και να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, καθώς συνδυάζεται άμεσα με την ανάκαμψη και την μείωση της ανεργίας με τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Από τη σύσκεψη προέκυψε ότι επήλθε συμφωνία _με βάση πρόταση του κ. Βενιζέλου_ για να υπάρξει ένα ειδικό πρόγραμμα για 700 χιλιάδες ανέργους και την ενίσχυση τους με τη μεταφορά πόρων από το ΕΣΠΑ στο κοινωνικό ταμείο, το οποίο μπορεί να γίνει είτε μέσω δήμων, είτε μέσω επιχειρήσεων.

Κοινή ήταν η άποψη ότι πρέπει πάση θυσία να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και να ανακουφιστούν οι κοινωνικές ομάδες που κυρίως πλήττονται από την κρίση, ενώ βασική απόφαση ήταν να μην μείνει εκτός συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κανένας άνεργος, ανεξάρτητα από το τι ένσημα έχει.

Επίσης, αποφάσισαν ότι πρέπει οι ανάπηροί να μην περιμένουν να εγκριθεί η σύνταξή τους, μέχρι να εξεταστούν από το Κέντρο Αξιολόγησης Αναπηρίας. Από εδώ και στο εξής, θα ληφθεί μέριμνα να λαμβάνουν σύνταξη και μετά θα υπάρξουν οι όποιες, εάν χρειαστεί, παρακρατήσεις.

Μελετούν αυξήσεις στους νεοεισερχόμενους

Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην ανάγκη να δοθούν ευκαιρίες για εργασία σε όλους και ειδικά στους νέοτυς, καθώς η ανεργία σ’ αυτές τις ηλικίες φτάνει το 60%.

Ειδικά, σε αυτό το στάδιο, συζητήθηκε και το ζήτημα του κατώτατου μισθού, αλλά οι αρχηγοί είπαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω μείωσή του, ενώ, υπό τις παρούσες συνθήκες, εκτιμούν πως δεν υπάρχουν περιθώρια για αύξησή του.

Όμως, αυτό που έχει σημασία για τις νέες ηλικίες, είναι η απόφαση και των τριών, να υπάρξει ρύθμιση για αύξηση, αφού δοθεί και το «πράσινο φως» των πιστωτών, στις αμοιβές των νέων ανθρώπων _και ειδικά των πτυχιούχων και κάτω των 25 ετών_ που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας.

Μέτρα για ανέργους

Στη σύσκεψη που μετείχε στο μεγαλύτερο μέρος της και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας που έδωσε μια πλήρη εικόνα για την κατάσταση στην οικονομία και μίλησε για τα περιθώρια που υπάρχουν σχετικά με κινήσεις στον τομέα της ανεργίας, κλήθηκε και ο υπουργός Εργασίας κ. Ι. Βρούτσης.

Οι τρεις αρχηγοί άκουσαν τον κ. Βρούτση να τους ενημερώνει για τις δυνατότητες που υπάρχουν να εξοικονομηθούν έως και 600 εκατ. ετησίως από την εφαρμογή του προγράμματος «Αριάδνη» και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ο κ. Βρούτσης, τόνισε την πρόθεσή του να προωθήσει μέσω νομοσχεδίου την πρόταση για εγγραφή αυτοαπασχολούμενων στα μητρώα του ΟΑΕΔ, ενώ ενημέρωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα συγκληθεί η Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης που θα συνεδριάσει μετά από περίπου τρία χρόνια.

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, εάν υπάρξει η παραπάνω εξοικονόμηση, θα μπορέσει μελλοντικά να επεκταθεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανέργους το 2013, αλλά και τουλάχιστον δυο μήνες για το 2014.

Επίσης, υπάρχει η εκτίμηση ότι θα μπορέσουν να διατηρηθούν τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του ανέργου για τα άτομα που μετέχουν σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Ακόμη, ο κ. Βρούτσης εκτιμά ότι θα μπορέσει να καταβληθεί και η σύνταξη στα άτομα με αναπηρία άνω του 67% στο διάστημα που αυτή «παγώνει», μέχρι να εξεταστούν από τις αρμόδιες επιτροπές.

Δεκτές προτάσεις του ΠαΣοΚ

Ιδιαίτερα ενισχυτικό για τον κ. Βενιζέλο ήταν και η αποδοχή από τον Πρωθυπουργό προτάσεων του ΠαΣοΚ για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Μάλιστα, συμφωνήθηκε να γίνει δεκτή από την κυβέρνηση η πρόταση νόμου που έκανε προ καιρού το ΠαΣοΚ για να δημιουργηθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών από τους πόρους των υδρογονανθράκων.

Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε ιδιαίτερα στο στοιχείο ότι υπάρχουν 400.000 οικογένειες, χωρίς κανέναν εργαζόμενο και μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει ένα ειδικό πρόγραμμα που να συμπεριλάβει περίπου 700.000 εργαζόμενους και ανέργους, ενώ σήμερα όλα τα προγράμματα που υπάρχουν καλύπτουν περίπου 150.000 ενδιαφερόμενους.

Γι’ αυτό και πρότεινε μεταφορά πόρων από το ΕΣΠΑ, από τα διαρθρωτικά ταμεία, από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο Κοινωνικό Ταμείο, προκειμένου να υπάρξει μεγάλης κλίμακας παρέμβαση, είτε μέσω των Δήμων και των φορέων κοινωνικής οικονομίας, είτε μέσω των επιχειρήσεων.

Μέτρα ενίσχυσης ρευστότητας

Ιδιαίτερη θέση στη σύσκεψη είχε και το σχέδιο για να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά και να υπάρξουν συνέργιες ανάμεσα στο τραπεζικό σύστημα και τους χρηματοδοτικούς θεσμούς του Υπουργείου Ανάπτυξης για νέους επιχειρηματίες, για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Οι τρεις αρχηγοί συμφώνησαν να υπάρξει μια δέσμη προγραμματικών συμβάσεων της κυβέρνησης με τις τράπεζες, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η αγορά για να μπορέσει να λειτουργήσει, ώστε να δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας.

Στο σημείο αυτό ετέθη και το θέμα της γρήγορης υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, ενώ συμφωνήθηκε ότι πρέπει να υπάρξουν εμβληματικές κινήσεις σε σχέση με την ανάπτυξη, όπως είναι οι οδικοί άξονες, τα ναυπηγεία, κ.α.

Οχι απολύσεις στο δημόσιο

Σε μια χρονική στιγμή που «καρκινοβατεί» το πρόγραμμα κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων και παρά τα μηνύματα της τρόικας, οι τρεις αρχηγοί συμφώνησαν, ότι ενδεχόμενες απολύσεις στο δημόσιο τομέα, θα πυροδοτήσουν κοινωνική έκρηξη.

Αποφασίστηκε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και των δομών και των προσώπων και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της κινητικότητας, ώστε να μην υπάρχει _όπως είπε και δημόσια ο κ. Βενιζέλος_ «καμία μυθολογία περί απολύσεων».

Απλώς, επικεντρώθηκαν στην αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για να μην δώσουν δικαίωμα στην τρόικα να θέσει θέμα απολύσεων.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ήταν κατηγορηματικός και στις δημόσιες δηλώσεις του, όπως και ο κ. Βενιζέλος, λέγοντας: «δεν θα υπάρξουν απολύσεις».

Εξάλλου, οι αρχηγοί κρίνουν ότι η κινητικότητα, η αξιολόγηση δομών και προσωπικού είναι εκείνη που μπορεί να δίνει απάντηση στο μεγάλο ζήτημα της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης.

Για μια ακόμη φορά, επισημάνθηκε ότι το πρόγραμμα προχωράει και τονίστηκε πως στο μέτρο της διοικητικής μεταρρύθμισης εντάσσεται και η απομάκρυνση όλων εκείνων οι οποίοι υπήρξαν επίορκοι ως δημόσιοι υπάλληλοι.

Πρόνοια και για τους αγρότες

Η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να σταματήσουν και οι αγροτικές κινητοποιήσεις που συζητήθηκαν στη σύσκεψη, ενώ αναζητήθηκαν και πάλι τρόποι ικανοποίησης ορισμένων αιτημάτων τους. Μάλιστα, οι κκ. Βενιζέλος και Κουβέλης έθεσαν τα θέματα του πετρελαίου κίνησης, του ΦΠΑ εφοδίων, το συνταξιοδοτικό, κ.α.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ τόνισε ότι πρέπει να φανεί συνεπής η κυβέρνηση σε ότι έχει υποσχεθεί και ο Πρωθυπουργός συμφώνησε, αν και είπε ότι και οι αγρότες από την πλευρά τους πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν θα οδηγήσουν πουθενά ενδεχόμενοι αποκλεισμοί δρόμων.

Στο τραπέζι εκτός από το θέμα του πετρελαίου, ετέθη και από τον κ. Κουβέλη το ζήτημα της ένταξης στο σύστημα συνταξιοδότησης όλων εκείνων που έχουν βρεθεί στο προσυνταξιοδοτικό στάδιο κι έχουν γεννηθεί το 1948 και το 1949.

Οι αργοί ρυθμοί της κυβέρνησης

Από τη σύσκεψη δεν θα μπορούσε να λείπει και η συζήτηση για τη λειτουργία της κυβέρνησης, αφού έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα πολλά κρούσματα αρρυθμιών και αργών ρυθμών, αλλά και κόπωσης.

Οι καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο συζητήθηκαν, όχι όμως και ο ανασχηματισμός, ενώ ξεκαθαρίστηκε ότι πρέπει τα υπουργεία να τρέξουν πολύ γρήγορα για να δοθεί η αίσθηση ότι κάτι αλλάζει ουσιαστικά. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρωθυπουργός στις συστάσεις που έκανε στη συνεδρίαση του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου, αλλά και στις δίωρες συναντήσεις που θα ξεκινήσει από το πρωί της Τετάρτης έως το απόγευμα του προσεχούς Σαββάτου με τις ηγεσίες όλων των υπουργείων.