Την προκήρυξη για τη σύλληψη του Μακιαβέλι, το 1513, που διάβαζαν οι τελάληδες τρέχοντας πάνω στ΄ άλογά τους στους δρόμους της Τοσκάνης ανακάλυψε τυχαία βρετανός καθηγητής, που ερευνούσε τα αρχεία της Φλωρεντίας. Στο πλαίσιο της έρευνάς του για τους δημόσιους κήρυκες ο Στέφεν Μίλνερ, επισκέπτης καθηγητής στο Χάρβαρντ και ειδικός στην ιταλική Αναγέννηση εντόπισε το κείμενο ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλες προκηρύξεις, που εκδόθηκαν μεταξύ του 1470 και του 1530. Η συγκεκριμένη όμως ήταν ιστορική καθώς απέβη μοιραία για τον Μακιαβέλι, γιατί από εκείνη τη σύλληψή του και μετά, επρόκειτο να αρχίσει η μεγάλη πτώση του από τα αξιώματα και τη δημόσια ζωή και να πεθάνει δεκατέσσερα χρόνια αργότερα σε απόλυτη φτώχεια.
Ενδιαφέρον ωστόσο έχει το γεγονός, ότι το πασίγνωστο έργο του «Ο Ηγεμών» συνδέεται ακριβώς με εκείνη την περίοδο. Το 1512 όταν η οικογένεια των Μεδίκων επέστρεψε στην εξουσία με τη βοήθεια των Ισπανών ανατρέποντας τη Δημοκρατία της Φλωρεντίας, ο Μακιαβέλι απομακρύνθηκε από τη θέση του, λόγω της σύνδεσής του με το αντίπαλο στρατόπεδο ενώ στη συνέχεια το όνομά του βρέθηκε αναμεμειγμένο σε μία συνωμοσία για την ανατροπή τους. Τότε ήταν, που οι Μέδικοι εξέδωσαν την προκήρυξη για τη σύλληψή του. Και έτσι έγινε, αφού την ίδια ημέρα φυλακίστηκε και βασανίστηκε, Αργότερα όμως αφέθηκε ελεύθερος αλλά υπό κατ ‘οίκον περιορισμό έξω από την πόλη.
«Τότε ήταν που ο Μακιαβέλι έγραψε τον «Ηγεμόνα» με την ελπίδα ότι θα αποκτούσε την εύνοια των Μεδίκων αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη, που να υποδηλώνει ότι το διάβασαν καν», όπως δήλωσε ο καθηγητής Μίλνερ. Ο ίδιος εντόπισε επίσης και τα έγγραφα για την πληρωμή των τεσσάρων ιππέων, που είχαν αναλάβει να μεταδώσουν την προκήρυξη.
Η ανακάλυψη πάντως δημοσιοποιείται ακριβώς τη στιγμή που Φλωρεντία γιορτάζει την 500η επέτειο της γραφής του «Ηγεμόνα», της πολιτικής πραγματείας που υποστηρίζει ότι η επιδίωξη της εξουσίας μπορεί να δικαιολογήσει τη χρήση ανήθικων μέσων… Οι εορτασμοί περιλαμβάνουν στις 19 Φεβρουαρίου και μία αναπαράσταση των γεγονότων γύρω από τη σύλληψη και τη φυλάκιση του Μακιαβέλι.