Από τη Νέα Υόρκη στο Αμπου Ντάμπι και από το Παρίσι στη Μόσχα. Σε όποια πλευρά του κόσμου και αν βρίσκεται, υποτάσσει τα ασπρόμαυρα πλήκτρα με το ταλέντο του και κάνει τους διεθνείς κριτικούς να μιλούν για έναν «χαρισματικό» και «γεμάτο πάθος πιανίστα».

Είναι ένας «νέος κολοσσός των πλήκτρων» – όπως τον έχει χαρακτηρίσει η αμερικανική εφημερίδα τέχνης και πολιτισμού Pasatiempo. Και κυρίως, ένας δικός μας, «έλληνας βιρτουόζος» – όπως τον αποκαλούν οι κριτικοί της New Jersey Press- που μαγεύει με τις ερμηνείες του τα πλήθη. Τώρα, ο Ιωάννης Ποταμούσης θα μαγέψει το μουσικόφιλο κοινό και στην Αθήνα: την Παρασκευή στις 22 Φεβρουαρίου, ο διεθνώς διακεκριμένος έλληνας πιανίστας θα βρίσκεται στο Ωδείο Φίλιπος Νάκας. Για ένα μουσικό ταξίδι στους ρυθμούς του Μότσαρτ και του Ντεμπισί. Και με απαιτητικά έργα όπως το «Garpard de la nuit» του Ραβέλ, τη «Γαλάζια Ραψωδία» του Γκέρσουϊν ή το «Après une lecture de Dante» – για δύο πιάνα – του Λιστ.

Τι και αν έχει εμφανιστεί σε φημισμένες αίθουσες και έχει χειροκροτηθεί από τους λάτρεις της κλασικής μουσικής διεθνώς; «Νιώθω μεγάλη χαρά και ευθύνη που παίζω και πάλι στην πατρίδα μου» λέει ο Ιωάννης Ποταμούσης ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα για συναυλίες έπειτα από 13 ολόκληρα χρόνια. Ηδη μία γεύση από τη δεξιοτεχνία του, μετά την εμφάνισή του με την ΚΟΑ στην Αθήνα το 2000, έδωσε στο κοινό της Κρήτης την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου. Εκεί, στο Ωδείο Τέχνης του Αγίου Νικολάου κράτησε την υπόσχεσή του να «μεταφέρει τα μαγικά μηνύματα της μουσικής» – όπως αρέσει στον ίδιο να τα χαρακτηρίζει. Μηνύματα που φυσικά αναμένει με αγωνία να μεταδώσει και στο ρεσιτάλ στην Αθήνα – με τη συμμετοχή της Χριστίνας Παντελή. Και τα οποία οι Αθηναίοι που αγαπούν την κλασική μουσική υπό τους ήχους «των 88», αξίζει να εκλάβουν από τον ακριβοθώρητο στη χώρα του, Ιωάννη Ποταμούση.{{{ moto }}}

Οπως ανέφερε και η εφημερίδα Gulf News έπειτα από τις συναυλίες του έλληνα δεξιοτέχνη του πιάνου στο Ντουμπάι: «….όλοι θα έπρεπε να δουν και να ακούσουν τον Ιωάννη Ποταμούση στη σκηνή∙ μπορεί να είναι θυελλώδης κάποιες φορές, με χιούμορ κάποιες άλλες, ενώ μπορεί να γίνει και απαλός σαν αέρας».


Ο έλληνας σολίστ εν τάχει

Ο Ιωάννης Ποταμούσης γεννήθηκε στην Αθήνα και ξεκίνησε τις σπουδές του στο Ωδείο του Πειραϊκού Συνδέσμου με τη Φ. Παπαδάκη απ’ όπου και αποφοίτησε το 1995 ως μαθητής της Θ. Μοίρα. Συνέχισε στο Κρατικό Μουσικό Πανεπιστήμιο της Κολονίας με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. στην τάξη της Roswitha Gediga. Το 1997 έλαβε το Kuenstlerishe Reifepruefung Diplom με «Διάκριση» και το 2000 του απονεμήθηκε το Konzert Examen. Αμέσως μετά σπούδασε με την Pavlina Dokovska στο Mannes College of Music της Νέας Υόρκης και κατόπιν έγινε δεκτός στο Rutgers University του Νιου Τζέρσεϊ, στην τάξη της Susan Starr απ’ όπου αποφοίτησε το 2004 αποκτώντας τον διδακτορικό τίτλο στην πιανιστική εκτέλεση.

Το 2001 κέρδισε το δεύτερο βραβείο στο World Piano Competition στο Σινσινάτι και την ίδια χρονιά την πρώτη θέση στον International Piano Concerto Competition της NASO, Νέα Υόρκη. Στον διεθνή διαγωνισμό πιάνου στη Σάντα Φε, απέσπασε την πρώτη θέση στην κατηγορία όπου διαγωνίστηκε, ερμηνεύοντας το πρώτο κοντσέρτο για πιάνο του Τσαϊκόφσκι (2004). Συγκαταλέγεται, επίσης, ανάμεσα στους βραβευθέντες στον διεθνή διαγωνισμό πιάνου για την καλύτερη σονάτα του Μπετόβεν στο Μέμφις. Στην Ελλάδα έχει επίσης αποσπάσει το βραβείο Μυκονίου σε διαγωνισμό πιάνου που διοργάνωσε η Ακαδημία Αθηνών το 1998.

Από το 2011 μέχρι και σήμερα εργάζεται ως διευθυντής της σχολής πιάνου καθώς και ως υπεύθυνος των συναυλιών στο Brighton College στο Αμπου Ντάμπι. Είναι μέλος του συμβουλίου της Συμφωνικής Ορχήστρας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (United Arab Emirates National Symphony Orchestra) και διευθύνει τον διαγωνισμό κοντσέρτου για νέους σολίστες (Young Artists Concerto Competition, UAENSO).