Οι φωτογραφίες του νέου και διαφημιζόμενου ως «αόρατου» (δια της τεχνολογίας stealth) μαχητικού αεροσκάφους του Ιράν, Καχέρ-313, δόθηκαν στη δημοσιότητα προφανώς για να προκαλέσουν δέος στους εχθρούς του ισλαμικού καθεστώτος της Τεχεράνης. Πέτυχαν όμως το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς πολλοί παρατηρητές – πρώτοι ανάμεσά τους κάποιοι ιρανοί μπλόγκερς -, διαπίστωσαν ότι ειδικά η φωτογραφία που δείχνει το αεροπλάνο να υπερίπταται των χιονισμένων ιρανικών βουνών είναι πλαστή, αποτέλεσμα χοντροκομμένη χρήσης του γνωστού προγράμματος επεξεργασίας εικόνας Photoshop.
Πρόκειται για σύνθεση δύο επιμέρους φωτογραφιών: μίας από τη δημόσια παρουσίαση του Καχέρ-313, όπου παρέστη και ο ίδιος ο πρόεδρος Αχμαντινετζάντ, και μία «έτοιμη» και… κλεμμένη από το Διαδίκτυο, που δείχνει τις χιονισμένες βουνοκορφές του ιρανικού βουνού Νταμαβάντ.
Στην περίπτωση του αεροπλάνου είναι ακριβώς ίδια η γωνία λήψης και ο φωτισμός, απλώς έχει γίνει περιμετρικό κόψιμο (crop) του κλειστού χώρου στον οποίον βρισκόταν το αντικείμενο.
Στην περίπτωση των βουνοκορφών οι ιρανοί τεχνικοί απλώς υπερφώτισαν τη φωτογραφία, ίσως για να δείχνει πώς ο λαμπερός ήλιος αντανακλάται πάνω στα χιόνια. Την «κατέβασαν» από ανοικτή πηγή, συγκεκριμένα από τον ιστότοπο PickyWallpapers.com.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης επιχειρεί επικοινωνιακό πόλεμο με όπλο το Photoshop. Το 2008 είχε… προσθέσει έναν ανύπαρκτο τέταρτο πύραυλο σε μία συστοιχία τριών πυραύλων, προκειμένου να γίνει πιο εντυπωσιακό το οπτικό αποτέλεσμα μιας πυραυλικής δοκιμής.
Παράλληλα φουντώνουν οι εικασίες Δυτικών ότι αυτό που παρουσιάστηκε σαν «ιρανικό stealth» είναι, στην καλύτερη περίπτωση, μία μικρογραφία ενός πειραματικού μοντέλου, ανίκανου να πετάξει, πόσο μάλλον να πολεμήσει.
«Το πιλοτήριο είναι πολύ μικρό για να χωρέσει τον πιλότο και τα όργανα είναι πολύ απλά, θυμίζοντας αυτά των μικρών ιδιωτικών αεροπλάνων. Επίσης οι αεραγωγοί είναι πολύ μικροί και ο χώρος του κινητήρα δεν διαθέτει εξάτμιση, κάτι που σημαίνει ότι η θερμοκρασία των καυσαερίων θα έλιωνε ολόκληρο το τζετ» εκτιμά ο Ντέιβιντ Τσεντσιότι, ο οποίος αρθρογραφεί στο μπλογκ Aviationist.
«Είναι πολύ απίθανο ένα τέτοιο αεροπλάνο να διαθέτει τον απαραίτητο χώρο για τα συστήματα πλοήγησης, τα ραντάρ, τα ηλεκτρονικά αντίμετρα για τα εχθρικά αεροπλάνα και, το πιο σημαντικό για ένα μαχητικό, τον οπλισμό που κάνει αποτελεσματικά τα σύγχρονα αόρατα μαχητικά» γράφει ο Τζον Ριντ, αναλυτής για θέματα άμυνας στην επιθεώρηση Foreign Policy.