Προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι σε ότι αφορά το θέμα της τροφοδοσίας των αγορών ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών με συσκευασμένο κρέας αλόγου έγινε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, σε έκτκακτη σύσκεψη σε επίπεδο υπουργών, μετά από τις διαστάσεις που πήρε το συγκεκριμένο διατροφικό σκάνδαλο.

Τα γενικά συμπεράσματα ήταν μάλλον καθησυχαστικά, δεδομένου ότι ο επίτροπος για την υγεία, Τόνιο Μποργκ, τόνισε ότι το σκάνδαλο δεν πρέπει να επεκταθεί στον τομέα της υγείας, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία ότι βλάπτει τους καταναλωτές.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μποργκ: «Είναι προφανές ότι κάποιος με δόλο, ή ίσως από αμέλεια, τοποθέτησε παραπλανητική ετικέτα στο προϊόν. Όλες αυτές οι χώρες από τις οποίες πέρασε αυτό το κρέας, φυσικά θεωρούνται ύποπτες. Και όταν λέω χώρες, εννοώ τις εταιρείες σε αυτές τις χώρες που επεξεργάστηκαν το προϊόν».

Ο Μπόργκ έσπευσε να διαβεβαιώσει του ευρωπαίους καταναλωτές ότι δεν υπάρχουν σημάδια ότι το κρέας αλόγου της αλυσίδας τροφίμων έθετε σε κίνδυνο την υγεία και τόνισε ότι «το σύστημα ασφαλείας τροφίμων της ΕΕ είναι ένα από τα ασφαλέστερα στον κόσμο».

Από την άλλη πλευρά, επεσήμανε, «αν υπάρξουν σημάδια ότι το κρέας αλόγου της αλυσίδας τροφίμων θέτει σε κίνδυνο την υγεία , θα ενεργήσουμε άμεσα, αλλά θα ήταν άδικο για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες να το χαρακτηρίσουμε αμέσως θέμα υγείας χωρίς να έχουμε αποδείξεις».

Ο διευθυντής του Eurogroup, Ράινεκε Χαμελεερς, σχολίασε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να δράσει άμεσα για να διαβεβαιώσει ότι εφαρμόζεται η ισχύουσα νομοθεσία για την καλή διαβίωση των ζώων σε όλα τα κράτη-μέλη και ότι όποιο κρέας εισάγεται από τρίτες χώρες πληρούν όλες τις προϋποθέσεις».

Και κατέληξε λέγοντας: «Οι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα να ξέρουν τη χώρα προέλευσης των προϊόντων που αγοράζουν και ότι τα κρέατα είναι υψηλής ποιότητας. Οι έμποροι λιανικής πώλησης θα πρέπει να λειτουργούν υπεύθυνα για να αποδείξουν ότι σέβονται τα ζώα και την ασφάλεια των καταναλωτών».

Αρχίζουν εντατικοί έλεγχοι στην αγορά κρέατος

«Εφόδους» ελεγκτικών κλιμακίων για ένα μήνα στα προϊόντα που περιέχουν επεξεργασμένο βόειο κρέας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προαναγγέλλει η Κομισιόν μετά την απόφαση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στον απόηχο του σκανδάλου με το κρέας αλόγου που βρέθηκε σε γεύματα με κατεψυγμένο μοσχαρίσιο κιμά.

Η Κομισιόν πρότεινε ελέγχους γενετικού υλικού στα προϊόντα ενώ το σκάνδαλο, που έχει ήδη αγγίξει 16 χώρες, θεωρείται ότι έχει απλωθεί σε ακόμη περισσότερα μέλη της ΕΕ -κάτι που αναμένεται να φανεί και με τους ελέγχους. Το κρέας θα ελέγχεται και για ύπαρξη φαινυβουλταζόνης, φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία αλόγων.

Στο αρχικό σχέδιο για ελέγχους θα περιλαμβάνονται και εγκαταστάσεις στις ΕΕ που διαχειρίζονται κρέας αλόγου για να διαπιστωθεί συγκεκριμένα εάν υπολείμματα φαινυβουλταζόνης έχουν στην αλυσίδα βόειου ή άλλου κρέατος.

Τα πρώτα ευρήματα των ελέγχων αναμένονται στα μέσα Απριλίου (οι τρίμηνης διάρκειας έλεγχοι αναμένεται να ξεκινήσουν το Μάρτιο).

Το σκάνδαλο είχε ξεσπάσει στην Ιρλανδία, όπου έλεγχοι σε κατεψυγμένα προϊόντα με κιμά αποκάλυψαν ότι υπήρχε και κρέας αλόγου (σε λίγες μάλιστα περιπτώσεις, ακόμη σε στο 100%). Η διαδρομή του κρέατος καλύπτει αρκετές χώρες και οι μέχρι στιγμής έλεγχοι δείχνουν ότι η υπόθεση απλώνεται ουσιαστικά σε μεγάλο μέρος της ΕΕ.

Πάντως, οι αρχές τονίζουν ότι δεν έχει διαπιστωθεί ακόμη κίνδυνος για τη δημόσια υγεία -και για να οριστικοποιηθεί αυτό οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στη φαινυβουλταζόνη.