Η αποκατάσταση της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου σε μοντέλα ποντικών με αυτισμό προκαλεί αναστροφή των αντικοινωνικών συμπεριφορών αλλά και των διαταραχών του γαστρεντερικού συστήματος που σχετίζονται με τη διαταραχή.
Ο ιός της γρίπης και ο αυτισμός
Πέρυσι ο Σάκρις Μαζμάνιαν και ο Πολ Πάτερσον από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας στην Πασαντίνα ανακάλυψαν ότι η μόλυνση έγκυων ποντικιών με μόρια που προέρχονταν από κάποιο στέλεχος του ιού της γρίπης προκάλεσε στους απογόνους τους συμπτώματα που προσομοίαζαν με εκείνα του αυτισμού. Τα μικρά που έφεραν στον κόσμο οι ποντικίνες ήταν λιγότερο κοινωνικά και εμφάνιζαν επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές. Παράλληλα ο γαστρεντερικός σωλήνας τους παρουσίαζε «διαρροές» επιτρέποντας στα βακτήρια να… μπαινοβγαίνουν από τα τοιχώματά του. Μάλιστα η βακτηριακή χλωρίδα του εντέρου των ζώων με την αυτιστική συμπεριφορά φάνηκε να είναι πολύ διαφορετική από εκείνη των ποντικιών που δεν εμφάνιζαν συμπτώματα αυτισμού.
Σημειώνεται ότι μελέτες που έχουν διεξαχθεί σε ανθρώπους έχουν επίσης δείξει σύνδεση μεταξύ των βακτηρίων του εντέρου και του αυτισμού. Για παράδειγμα μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2011 έδειξε σημαντική έλλειψη βακτηρίων του γένους Bacteroides σε παιδιά με αυτισμό.
Το «τάισμα» με βακτήρια
Προκειμένου να διερευνήσουν περαιτέρω τη σύνδεση ο Μαζμάνιαν και ο Πάτερσον έδωσαν σε ποντίκια τα οποία εμφάνιζαν αυτιστικές συμπεριφορές ένα κοινό είδος βακτηρίου του γένους Bacteroides. Όπως φάνηκε, μετά το «τάισμα» με τα βακτήρια, τα κύτταρα του εντέρου των ζώων παρουσίασαν ισχυρότερες συνάψεις μεταξύ τους ενώ σταμάτησαν και να εκφράζουν γονίδια για μόρια – δείκτες που αυξάνουν την ανοσολογική απόκριση. Συγχρόνως παρουσιάστηκε αλλαγή και στη συμπεριφορά των ζώων: οι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές σταμάτησαν ενώ τα πειραματόζωα αλληλεπιδρούσαν περισσότερο με ζώα του αντίθετου φύλου. Η μελέτη αυτή παρουσιάστηκε σε πρόσφατο συνέδριο TEDx στην Πασαντίνα.
Η μελέτη αυτή ενισχύει την άποψη ότι η φλεγμονή που προκαλείται εξαιτίας λοίμωξης παίζει ρόλο σε κάποιες μορφές αυτισμού, σχολίασε ο Ερικ Χολάντερ από το Κολέγιο Ιατρικής Αλμπερτ Αΐνστάιν στη Νέα Υόρκη. Παρότι ο Χολάντερ σημειώνει πως είναι πρώιμο να κατηγορήσουμε τη χλωρίδα του εντέρου για τον αυτισμό, προσθέτει ότι η κατανάλωση προβιοτικών τα οποία «εξισορροπούν» τα βακτήρια του εντέρου μπορούν να αποτελέσουν μια πιθανή θεραπεία για τη βελτίωση ορισμένων έστω συμπτωμάτων της διαταραχής.