Πέρα από τις «πεταλουδίτσες» στο στομάχι, ο έρωτας συνοδεύεται από τον απόλυτο… συγχρονισμό, σύμφωνα με νέα ευρήματα αμερικανών ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις.

Μπορεί μέχρι τώρα να ήταν γνωστό ότι οι ερωτευμένοι μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα,τρόπο σκέψης και αστεία, σύμφωνα με τους επιστήμονες όμως, μοιράζονται ακόμα και κοινά μοτίβα αναπνοής και καρδιακών παλμών.

«Μέχρι σήμερα έχουμε δει πολλές μελέτες να αποδεικνύουν ότι στο πλαίσιο μιας σχέσης οι δύο σύντροφοι μοιράζονται κοινά συναισθήματα. Τα δικά μας ευρήματα όμως δείχνουν ότι οι ερωτευμένοι μοιράζονται επίσης εμπειρίες σε επίπεδο φυσιολογίας» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Εμίλιο Φέρερ.

Ο έρωτας δεν κρύβεται

Οι επιστήμονες υπέβαλαν 32 ετερόφυλα ζευγάρια σε μια σειρά ασκήσεων, ενώ παράλληλα κατέγραφαν τους καρδιακούς παλμούς και την αναπνοή τους. Συγκεκριμένα, ζήτησαν από τους δύο συντρόφους να καθίσουν ο ένας απέναντι από τον άλλον με μερικά μέτρα απόσταση, χωρίς να μιλάνε και να αγγίζονται, σε ένα ήσυχο δωμάτιο. Σε μία από τις ασκήσεις, ο ένας έπρεπε να αντιγράφει τις κινήσεις του άλλου.

Από τις μετρήσεις φάνηκε ότι οι δύο σύντροφοι έτειναν να συγχρονίζουν την αναπνοή και τους καρδιακούς τους παλμούς, με τις γυναίκες να κάνουν συχνότερα την «υποχώρηση» στα μοτίβα των ανδρών.

«Με άλλα λόγια, διαπιστώσαμε ότι σε μια σχέση η γυναίκα είναι εκείνη που συμβιβάζεται συνήθως με τις συνήθειες του σύντροφου της» λέει χαριτολογώντας ο ερευνητής Τζόναθαν Χελμ. «Ο καρδιακός της παλμός συγχρονίζεται με τον δικό του. Προσωπικά πιστεύω ότι οι γυναίκες είναι εκείνες που συνδέονται περισσότερο με τον σύντροφό τους – ενδεχομένως να έχουν ισχυρότερη ικανότητα ταύτισης με το έτερό τους ήμισυ συγκριτικά με τους άνδρες» προσθέτει ο ίδιος.

Σε άλλη άσκηση πάλι, οι συμμετέχοντες καλούνταν να εκτελέσουν την ίδια σειρά ασκήσεων αλλά αυτή τη φορά έχοντας απέναντί τους έναν άγνωστο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή τη φορά αναπνοή και καρδιά δεν φάνηκε να συγχρονίζονται.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα παρουσιάζονται στο επιστημονικό έντυπο «Emotion».