Ένα βήμα μπρος και δύο πίσω, χαρακτηρίζει την οικονομική –φορολογική πολιτική της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα. Ανακοινώθηκε για παράδειγμα ότι από το 2014 οι αγρότες θα φορολογηθούν με βιβλία εσόδων –εξόδων και με συντελεστή 13% επί των κερδών. Γιατί το μέτρο δεν θα ισχύσει από το 2013; για λόγους πολιτικού κόστους προφανώς.

Άλλωστε από το 2014 θα ισχύσει η νέα ΚΑΠ που εξισώνει τις επιδοτήσεις σε μία ενιαία στρεμματική ενίσχυση. Πλην όμως φέτος συμβαίνει το εξής εκπληκτικό: μεγαλοαγρότες που είχαν κατοχυρώσει δικαιώματα από την τριετία αναφοράς της προηγούμενης ΚΑΠ, εισπράττουν μεγάλες επιδοτήσεις της τάξης των 100 και 150 χιλιάδων ευρώ –κάποιοι καπνοπαραγωγοί είχαν φτάσει μέχρι και 300 χιλιάδες ευρώ , πριν γίνουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις του καπνού-χωρίς να παράγουν και χωρίς να φορολογούνται. Στη συνέχεια βέβαια προέβησαν σε μεταβίβαση δικαιωμάτων σε στενά συγγενικά πρόσωπα, προκειμένου να μη μπαίνουν στο στόχαστρο της εφορίας.

Αντίθετα η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών των οποίων οι επιδοτήσεις κυμαίνονται από 2000 έως και 20.000 ευρώ, είναι αναγκασμένοι να καλλιεργούν κάθε χρόνο για να μπορέσουν να συμπληρώσουν το εισόδημά τους. Η επιβράβευση αυτών των αγροτών θα ήταν η τήρηση βιβλίων εσόδων –εξόδων, γιατί μόνον όταν καλλιεργείς ξοδεύεις για την παραγωγή σου. Αντίθετα το ισχύον σύστημα «τιμωρεί» τους μικροκαλλιεργητές, που κάθε χρόνο παλεύουν οριακά για το μεροκάματο και επιβραβεύει τους «ραντιέρηδες»…

Προφανώς η σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή δεν θα πρέπει να αποτελεί μόνον αίτημα των αγροτών που κινητοποιούνται, αλλά και της ίδιας της πολιτείας προκειμένου να συνεχίσει η χώρα να παράγει και η οικονομία να συνεχίζει να προσφέρει απασχόληση και ανάπτυξη που είναι το μείζον στην περίοδο που διανύουμε. Προφανέστατα με την τήρηση βιβλίων εσόδων- εξόδων η κυβέρνηση επιδιώκει και τον έλεγχο των τομών από το χωράφι στο ράφι αφού θα πάψουν να συμφέρουν τα πλαστά εικονικά τιμολόγια που εκδίδουν έμποροι και μεταποιητές προς τους αγρότες για να μπορούν να ανεβάζουν την τιμή στην κατανάλωση.

Άρα το μέτρο έπρεπε να εφαρμοστεί χθες και όχι του χρόνου, αφού τους μόνους που τιμωρεί είναι τους «κακούς» παραγωγούς, ενώ επιβραβεύει τους έντιμους. Ωστόσο θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι φέτος με την αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος και του πετρελαίου, αλλά και την έλλειψη ρευστότητας (τα Ανοιχτά καλλιεργητικά δάνεια χορηγούνται με το σταγονόμετρο) είναι ορατός ο κίνδυνος ένα μεγάλο μέρος της αγροτικής γης να μην καλλιεργηθεί. Προφανώς η ζημιά για την εθνική οικονομία θα είναι τεράστια.

Έτσι κοντά στους κατ’ επάγγελμα καφενόβιους που δεν καλλιεργούν και εισπράττουν επιδοτήσεις, θα προστεθούν και οι κατ’ ανάγκη που θέλουν να καλλιεργήσουν αλλά δεν μπορούν, είτε γιατί δεν έχουν ρευστότητα να προμηθευτούν εφόδια, είτε γιατί τα έβαλαν κάτω με χαρτί και με μολύβι και είδαν ότι το κόστος παραγωγής είναι απαγορευτικό. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με μια σειρά από βιομηχανίες που τίθενται εκτός παραγωγής, λόγω τους αυξημένου κόστους ενέργειας.

Στα κουφάρια που συναντά κανείς τον τελευταίο καιρό στις βιομηχανικές περιοχές της χώρας, θα προστεθούν και ακαλλιέργητα χωράφια και το ερώτημα είναι ποιες θα είναι οι επιπτώσεις αυτών των πολιτικών στην απασχόληση και την εθνική οικονομία. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι όντως μία μεγάλη μερίδα αγροτών έκανε μέχρι πέρυσι χρήση «κόκκινου» πετρελαίου και επί της ουσίας με τη στενή έννοια του όρου, φοροδιέφευγε… Αυτό ωστόσο αντιστάθμιζε εν μέρει το αυξημένο κόστος παραγωγής. Φέτος όποιος ποτίζει με πετρέλαιο στο 1,4 ευρώ το λίτρο, τίθεται αυτομάτως εκτός παραγωγής.

Η λύση είναι μία; Φθηνό αγροτικό πετρέλαιο με κάρτα όπως γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, της Κύπρου συμπεριλαμβανομένης. Και αυτό το θέμα μετατίθεται για το 2014, όταν θα ισχύσουν τα βιβλία εσόδων –εξόδων… Μέχρι τότε όμως τι θα παράγουμε ως χώρα και τι θα τρώμε; Μπιφτέκια από αλογίσιο και γαϊδουρινό κρέας;

Τέλος μιας και ο κ. Στουρνάρας προτίθεται να θέσει θέμα για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα προτείναμε να επανεξετάσει και τον ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια που βρίσκεται στο 13 και στο 23%, όταν ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι στο 6%. Πρόκειται για μέτρο άμεσης ανακούφισης του αγροτικού κόσμου, αλλά και των προμηθευτών τους γεωπόνων, και επί της ουσίας αν παρασύρει ως θετική είδηση ένα μέρος αυτών που σκέφτονται να μην καλλιεργήσουν φέτος στο να αλλάξουν στάση, τα έσοδα θα είναι μεγαλύτερα και το συνολικό όφελος για την οικονομία τεράστιο, μέσω του πολλαπλασιαστή του πρωτογενούς τομέα…