Χρησιμεύει σε κάτι η λογοτεχνία ή υπάρχει απλώς για να προκαλεί απόλαυση; Έχει αυτονομία και αυτοτέλεια το καλλιτεχνικό φαινόμενο ή εξαρτάται από τις κοινωνικές δομές; Έχει άλλον σκοπό η τέχνη, και πιο συγκεκριμένα η λογοτεχνία, εκτός από την επίτευξη του ωραίου; Πόσο επίκαιρο και σχετικό με την εποχή μας είναι το παλαιό δόγμα «η τέχνη για την τέχνη»; Υπάρχει ηθικοδιδακτική σκοπιμότητα στη λογοτεχνία και ειδικά στην ψηφιακή εποχή, που η τεχνολογία έχει φέρει επανάσταση στη δραστηριότητα της ανάγνωσης;
Στα ζητήματα αυτά θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσει ο Αντουάν Κομπανιόν, κάτοχος της έδρας Νεότερης και Σύγχρονης Γαλλικής Φιλολογίας (Ιστορία, Κριτική, Θεωρία) στο περίφημο Collège de France, σε διάλεξή του με θέμα «Λογοτεχνία: Οδηγίες χρήσεως» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη), την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου, στις 7.00 μ.μ. Τη διάλεξη θα προλογίσει ο Νίκος Μπακουνάκης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας, Πολιτισμού και Μέσων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Τη διάλεξη συνδιοργανώνουν το Collège de France, η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Με μακραίωνη παράδοση στον τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών αλλά και πρωτοποριακό στον χώρο της επιστημονικής έρευνας, το Collège de France φιλοξένησε στις αίθουσές του διακεκριμένους διανοουμένους μεταξύ των οποίων ο Ανρί Μπεργκσόν, ο Πολ Βαλερί, ο Μορίς Μερλό-Ποντί, ο Κλοντ Λεβί-Στρος, ο Μισέλ Φουκό, ο Πιερ Μπουρντιέ. Φημισμένο για την προώθηση της ελεύθερης σκέψης, με αυτή τη σειρά διαλέξεων λαμβάνει μέρος στον διάλογο για τα μεγάλα προβλήματα και τις προκλήσεις της εποχής μας.
Ο Αντουάν Κομπανιόν γεννήθηκε στις Βρυξέλλες το 1950 και μεγάλωσε στην Αγγλία, στην Τυνησία και στις ΗΠΑ. Φοίτησε στο Πολυτεχνείο παρακολουθώντας παράλληλα μαθήματα λογοτεχνίας και εκπόνησε διδακτορική διατριβή στη γαλλική λογοτεχνία. Έχει διδάξει σε πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης και στη Σορβόνη.
Οι σπουδές του στο Πολυτεχνείο αποτελούν τη βάση μιας διεπιστημονικής προσέγγισης του λογοτεχνικού φαινομένου, η οποία συνδυάζει τη θεωρία με την ιστορία της λογοτεχνίας. Έχει μελετήσει το έργο των Μοντέν, Μποντλέρ, Προυστ, Σταντάλ και έχει αναλύσει τον μοντερνισμό και την πρωτοπορία στα βιβλία του Les Cinq Paradoxes de la modernité (1990, Τα πέντε παράδοξα του της νεωτερικότητας), La Troisième République des lettres (1983, Η Τρίτη Δημοκρατία των Γραμμάτων) Les Antimodernes (2005, Οι αντιμοντέρνοι). Στα ελληνικά κυκλοφορεί Ο δαίμων της θεωρίας. Λογοτεχνία και κοινή λογική (μτφ. Απόστολος Λαμπρόπουλος, Μεταίχμιο, 2003). Τελευταίο βιβλίο του είναι το αυτοβιογραφικό La classe de rhéto (Gallimard, 2012).
Η διάλεξη θα δοθεί στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου, των οποίων η διανομή αρχίζει τις 5.30 μ.μ.