«To στυλ της Μπαρτσελόνα θα υπάρχει και μετά από εμάς» τονίζουν σε κοινή συνέντευξή τους στο περιοδικό του συλλόγου ο Λιονέλ Μέσι και ο Αντρές Ινιέστα. Οι δύο σταρ των Μπλαουγκράνα που κατέκτησαν δύο προσωπικούς τίτλους το 2012, ο Αργεντινός τη Χρυσή Μπάλα (για τέταρτη σερί φορά) και ο Ισπανός τον τίτλο του καλύτερου παίκτη της UEFA στη συνέντευξη τους εξηγούν τα «μυστικά» της επιτυχίας της Μπαρτσελόνα.
«Η φιλοσοφία της Μπάρτσα δεν είναι θέμα ενός προπονητή, βασίζεται σε ιδέα, σε μια γραμμή άνωθεν που ακολουθείται από όλους τους προπονητές. Αυτός ήταν πάντα ο τρόπος με τον οποίο δούλευε η ακαδημία μας» ξεκαθαρίζει το Νο 10 της Μπαρτσελόνα αποκαλύπτοντας ότι το μοντέλο της έρχεται από πολύ μακριά.
«Ο τρόπος που παίζει η Μπάρτσα, εδώ και πολύ καιρό, βοηθάει στην επιτυχία. Το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει μια ιδέα. Αλλά, μετά, πρέπει να διαθέτεις και τους ιδανικούς παίκτες για να την υλοποιείς. Αυτό πάει μαζί» συμπληρώνει ο ισπανός αρτίστας της Μπάρτσα, όταν ερωτάται αν το σημαντικό είναι να έχεις μια ιδέα που να φέρνει επιτυχίες ή να έχεις παίκτες για τον Μέσι ή τον Ινιέστα για να θριαμβεύσεις.

Στην ερώτηση αν κάποια άλλη ομάδα μπορεί να μιμηθεί το «μοντέλο Μπάρτσα» ο Αντρές Ινιέστα εξηγεί: «Εν τέλει καθένας πρέπει να ξέρει τι παίζει και με ποιον το παίζει και η Μπαρτσελόνα σε αυτόν τον τομέα έχει ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τους υπόλοιπους. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα άλλα στυλ παιχνιδιού δεν είναι σεβαστά και δεν μπορούν να φέρουν τίτλους, αλλά ο καθένας βαδίζει τον δρόμο του».

Για τον Μέσι το πιο σημαντικό είναι να δουλεύεις σε αυτή την κατεύθυνση πολλά χρόνια: «Στην περίπτωσή μας, δεν είναι μόνο η πρώτη ομάδα που παίζει με αυτό το στυλ, αλλά είναι όλο το δυναμικό της Μπάρτσα. Μπορείς να προσπαθήσεις να δημιουργήσεις μια ομάδα που να παίζει με τα χαρακτηριστικά της Μπαρτσελόνα, αλλά το δικό μας πλεονέκτημα είναι ότι και αυτοί που έρχονται από πίσω παίζουν με τον ίδιο τρόπο. Ο πιτσιρίκος που έρχεται να προπονηθεί με εμάς το κάνει όπως θα το έκανε στην Μπαρτσελόνα Β ή στην ομάδα των εφήβων, δεν υπάρχει διαφορά. Η Μπαρτσελόνα ψάχνει παίκτες που παίζουν με αυτό το στυλ».


Μιλώντας για τον Μέσι ο Ινιέστα τόνισε: «Ο Λέο του σήμερα δεν έχει καμιά σχέση με αυτόν που είχε έρθει στην πρώτη ομάδα. Το πιο σημαντικό από όλα είναι η ουσία ή το ταλέντο του, είναι αυτός που κάνει τη διαφορά. Αλλά κάθε χρόνο ξεπερνάει τον εαυτό του και κάθε χρόνο είναι καλύτερος. Και είναι ένα μωρό ακόμη σε σύγκριση με εμένα».
Με τη σειρά του ο αργεντινός σταρ έπλεξε το εγκώμιο του Νο 8 της Μπάρτσα. «Ο,τι κάνει ο Αντρές το κάνει σωστά. Οσο περνάνε τα χρόνια γίνεται καλύτερος παίκτης. Τα έχει κερδίσει όλα και είμαι πολύ τυχερός που είμαι συμπαίκτης του. Στα παιχνίδια αλλά και στις προπονήσεις απολαμβάνω αυτά που κάνει στον αγωνιστικό χώρο, απολαμβάνω βλέποντάς τον να παίζει».