Συνάντηση εργασίας με θέμα την επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών είχε την Τρίτη ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνης Μανιτάκης με τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στον αγώνα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, όπως έχει τονίσει και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Παράλληλα, τονίσθηκε η ανάγκη στενής συνεργασίας με τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης σε ό,τι αφορά την άσκηση του πειθαρχικού ελέγχου, έτσι ώστε να ενισχυθεί η πειθαρχική ευθύνη προκειμένου να εντοπισθούν και να απομακρυνθούν οι περιπτώσεις των υπαλλήλων που δυσφημούν το δημοσιοϋπαλληλικό λειτούργημα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Ακόμη, συζητήθηκε ένα πιθανό πλαίσιο ελέγχου των κρίσεων ιδιαίτερα όταν παρατηρούνται περιπτώσεις αθρόων αθωωτικών αποφάσεων, έτσι ώστε να υπάρξει η πλήρης εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου.

Τις προσεχείς ημέρες, προστίθεται στην ανακοίνωση, θα υπάρξουν και νέες συναντήσεις μεταξύ στελεχών του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, καθώς η καταπολέμηση της διαφθοράς αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση καθώς και για την ηγεσία του υπουργείου.

Σημειώνεται ότι με την τρόικα να εξακολουθεί να πιέζει για απολύσεις στο Δημόσιο αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα του μέτρου της κινητικότητας και των μετατάξεων, η κυβέρνηση έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου, για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που θα δείξουν ότι οι συγχωνεύσεις φορέων, οι αξιολογήσεις υπηρεσιών και προσωπικού στα υπουργεία και εν γενεί στον δημόσιο τομέα θα οδηγήσουν σε μείωση των δαπανών του κράτους, αλλά και σε συρρίκνωση του προσωπικού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι καθυστερήσεις στη λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων, στα οποία συμμετέχουν πλέον και δικαστικοί λειτουργοί, έχουν τεθεί επί τάπητος, αφού για τη συγκρότησή τους χρειάζεται υπουργική απόφαση.

Ήδη έχουν καταγραφεί στα υπουργεία 892 υποθέσεις πειθαρχικών παραπτωμάτων ή διερεύνησης βαριών ποινικών ευθυνών, που έχουν οδηγήσει σε αυτοδίκαιη αργία εμπλεκόμενους υπαλλήλους.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η έξοδος από το δημόσιο επίορκων -αν και σε αυτούς ανακατεύονται «φίρδην μίγδην» και δημόσιοι υπάλληλοι που οδηγούνται στα πειθαρχικά ακόμα και για εμπλοκή τους σε κινητοποιήσεις ή διοικητικά παραπτώματα ήσσονος σημασίας- θα φέρει μείωση προσωπικού, που θα «περάσει» εύκολα στην κοινή γνώμη χωρίς αντιδράσεις.