Το προεδρικό διάταγμα για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και το σχέδιο «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας είναι οι δύο «σκόπελοι» που έχει μπροστά του ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος ο οποίος έχει αυτές τις ημέρες σειρά συναντήσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Την Τρίτη, ο υπουργός Παιδείας συναντήθηκε με την Ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) για το προεδρικό διάταγμα που αφορά την αξιολόγηση του κλάδου, το οποίο και αναμένεται να προωθηθεί σύντομα στην τελική του μορφή.
«Το Προεδρικό Διάταγμα επικεντρώνεται μονάχα στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού. Η ΟΙΕΛΕ θεωρεί πως η αξιολόγηση ως θεσμός οφείλει να διαρρέει ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα με κύριο στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.
«Ο θεσμός της αξιολόγησης μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν τύχει αποδοχής και εμπιστοσύνης από την εκπαιδευτική κοινότητα και τους φορείς που την εκφράζουν» αναφέρει η ΟΙΕΛΕ. Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας ιδιαίτερα αναφέρθηκαν «στο φλέγον ζήτημα της αξιολόγησης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από τον διευθυντή ιδιοκτήτη ή από τον διευθυντή που είναι διορισμένος απ’ ευθείας από τον ιδιοκτήτη του κάθε σχολείου» που όπως είπαν θα οδηγήσει σε απολύσεις εκπαιδευτικών που δεν είναι αρεστοί.
Την Πέμπτη στις 11 ο υπουργός Παιδείας θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), που όμως έχουν ήδη ταχθεί κατά της φιλοσοφίας της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών όπως προτείνεται από την κυβέρνηση. Για το ίδιο θέμα η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) έχει δηλώσει ότι δεν προσέρχεται καν στον διάλογο με το υπουργείο Παιδείας.
«Ουσιαστικά κι εμείς έχουμε την ίδια άποψη με την ΔΟΕ» λέει σχετικά στο «Βήμα» ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Νίκος Παπαχρήστου. «Είμαστε τελείως αντίθετοι στη σύνδεση μισθού και βαθμού και θεωρούμε αντιεπιστημονική την πρόβλεψη για προαγωγές με ποσοστώσεις που αποτελούν απλά μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας μας» λέει ο κ. Παπαχρήστου.
Οι δήμαρχοι για την «Αθηνά»
Ο υπουργός Παιδείας όμως είχε συνάντηση και με εκπροσώπους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) για τα θέματα του σχεδίου «Αθηνά». Οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών έθεσαν τα θέματα που αφορούν το κλείσιμο τμημάτων ΤΕΙ στην επαρχία και ο κ. Αρβανιτόπουλος από την πλευρά του υποσχέθηκε ότι θα μελετήσει τις προτάσεις τους.
Το τελικό προεδρικό διάταγμα της «Αθηνάς» από το οποίο θα προκύψει και η μορφή του εφετινού μηχανογραφικού για την εισαγωγή στα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, αναμένεται ότι θα είναι έτοιμο προς το τέλος του μήνα.
Κλειστό το Δημοκρίτειο
Κλειστό θα είναι από την Τετάρτη και για μια εβδομάδα το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με απόφαση της Συγκλήτου.
Όπως είναι γνωστό, το Ίδρυμα έχει μείνει χωρίς εγκεκριμένο προϋπολογισμό, εξαιτίας της καθυστέρησης στον τυπικό διορισμό, μέσω της δημοσίευσης τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του Ιδρύματος.
Τα μέλη του Συμβουλίου διορίστηκαν και η συνεδρίασή του θα γίνει άμεσα για να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του πανεπιστημίου, ωστόσο η διοίκησή του εκφράζει τον προβληματισμό της επί της σχετικής διαδικασίας, καθώς πρέπει ο προϋπολογισμός αυτός να υποβληθεί εκ νέου στο υπουργείο Παιδείας και να εγκριθεί. Και όπως αναφέρουν εκπρόσωποί του μια νέα καθυστέρηση θα δημιουργήσει πρόβλημα στη λειτουργία του καθώς δεν έχουν προμηθευτεί ούτε καν πετρέλαιο.
Όπως είναι γνωστό, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης, από τις 31 Ιανουαρίου, όσα Ιδρύματα δεν έχουν εγκεκριμένους προϋπολογισμούς δεν μπορούν να κάνουν καμία δαπάνη. Οι εκπρόσωποι των πανεπιστημίων ζητούν εξαίρεση τους από αυτή την διάταξη καθώς δεν ευθύνονται οι διοικήσεις τους για την καθυστέρηση στην μη έγκριση των προϋπολογισμών τους.