Σε ένα σύνθετο γεωπολιτικό και οικονομικό παιχνίδι, το οποίο μέχρι στιγμής εξελίσσεται υπογείως, «ποντάρουν» το πολιτικό τους κεφάλαιο ο κ. Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα δείγματα για τις βλέψεις και τη στόχευση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έγιναν εμφανή άμα τη επιστροφή του από το πολυσυζητημένο ταξίδι στις ΗΠΑ. Και οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών προσφέρουν πολλά σημάδια για τα κίνητρα του ΣΥΡΙΖΑ και τον τρόπο με τον οποίο θα επιχειρήσει να πολιτευτεί στο αμέσως προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με πηγές από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας επέστρεψε από τις ΗΠΑ προ δύο εβδομάδων με μία βεβαιότητα: η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης για το θέμα της μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους είναι σαφής, όπως σαφής είναι και η πρόθεσή τους για την οριστική διευθέτηση της κρίσης στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, κατά τις επαφές και τις συζητήσεις που είχε ο κ. Τσίπρας στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη αποκόμισε μια ξεκάθαρη εντύπωση: ότι η αμερικανική κυβέρνηση, είτε ευθέως είτε σε πρώτη φάση διά της δεδομένης επιρροής της στο ΔΝΤ, είναι αποφασισμένη να μην αφήσει το ζήτημα του χρέους να χρονίσει (εξ ου και οι διαδοχικές παραδοχές του Διεθνούς Οργανισμού περί λαθών και εσφαλμένων εκτιμήσεων, αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα).
Με βάση αυτή την πληροφόρηση, στην Ουάσιγκτον αποτελούν ειλημμένη απόφαση η κλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Γερμανία, για λόγους που ούτως ή άλλως υπερβαίνουν το ελληνικό ζήτημα, και η άσκηση πίεσης για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους πριν από τις γερμανικές εκλογές. Κατά τις ίδιες πηγές, ουδείς στην Ουάσιγκτον πιστεύει ότι η Γερμανία μετά το φθινόπωρο θα είναι διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις, τις οποίες δεν κάνει αυτή τη στιγμή.
Οι εκλογές εδώ και στη Γερμανία
Με τη βεβαιότητα αυτή και το «αμερικανικό μήνυμα» στις αποσκευές του ο κ. Τσίπρας έσπευσε αμέσως μόλις επέστρεψε στην Αθήνα να δώσει τη γνωστή τηλεοπτική συνέντευξη, στην οποία παρουσίασε μια νέα παράμετρο, αυτή της διεξαγωγής εκλογών πριν από τις αντίστοιχες γερμανικές του φθινοπώρου 2013.
Σύμφωνα με κύκλους περί την Κουμουνδούρου, αυτό σχετίζεται με την έμμεση διατύπωση της θέσης ότι ο μεταλλασσόμενος ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τη διεκδίκηση της θέσης του διαχειριστή της νέας κατάστασης.
Με αυτό το επιχείρημα θα προσπαθήσει στο εξής να απαντήσει ο κ. Τσίπρας στους επικριτές των ταξιδιών και των διεθνών επαφών του στο εσωτερικό του κόμματός του.
Την ίδια στιγμή όμως αναγνωρίζεται εμμέσως σε κύκλους της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η άλλη όψη του νομίσματος: ότι εφόσον επιβεβαιωθούν όλα όσα άκουσε ο κ. Τσίπρας στην Ουάσιγκτον και την εξέλιξη αυτή του νέου κουρέματος (με οποιονδήποτε τρόπο συμβεί κάτι τέτοιο) διαχειριστεί η σημερινή κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορεί μεν να ισχυριστεί ότι δικαιώνεται πολιτικά, πλην όμως την «επιτυχία» θα πιστωθεί ο κ. Αντ. Σαμαράς.
Ως προς το συγκεκριμένο σημείο, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν ωστόσο ότι για να γίνει κάτι τέτοιο, ο σημερινός Πρωθυπουργός θα πρέπει να ανατρέψει όλη του την πολιτική στρατηγική των τελευταίων μηνών και να προχωρήσει σε μια ρήξη με τη γερμανική κυβέρνηση –ενδεχόμενο που αυτή τη στιγμή μοιάζει τουλάχιστον απίθανο.
Κατόπιν αυτού, η μείζων εκκρεμότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα είναι αν η αμερικανική πίεση προς τη Γερμανία θα συνδυαστεί και με μια πολιτική κάλυψη ή ανοχή προς τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση από την απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Κάτι τέτοιο φαίνεται πάντως ότι στην Κουμουνδούρου δεν είναι διατεθειμένοι να αποκρούσουν, δεδομένου του δόγματος Τσίπρα περί συμμαχίας «ακόμη και με τον Διάβολο».
Υπό το πρίσμα αυτό «διαβάζουν» στην αξιωματική αντιπολίτευση όλες τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων, ακόμη και τη «διαφαινόμενη» εσωτερική κρίση στους κόλπους της ΝΔ και τα μηνύματα που στέλνουν ποικιλοτρόπως στελέχη της λεγόμενης καραμανλικής πτέρυγας προς τον κ. Σαμαρά· εξ ου, κατά μία εκδοχή, και η εκ μέρους του κ. Π. Σκουρλέτη χαρακτηρισμοί περί «μετριοπαθών» (καραμανλικών) και «ακροδεξιών» (Πρωθυπουργού και υπουργού Δημόσιας Τάξης).
Σε ένα δεύτερο επίπεδο, τα υπό διαμόρφωση νέα δεδομένα στην ελληνική πολιτική σκηνή προσδίδουν και νέα στοιχεία στον τρόπο με τον οποίο έχει αποφασίσει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να πολιτευτεί στο εξής.
Σύμφωνα με πληροφορίες εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, η αχίλλειος πτέρνα της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης και ένα σημείο που προξενεί ανησυχία είναι το κατά πόσο ο κ. Τσίπρας μπορεί να αφήσει πίσω του οριστικά όλα εκείνα τα στοιχεία που προξενούν αποστροφή στον «αμερικανικό παράγοντα».
Κυρίαρχο μεταξύ αυτών αποτελεί η δυνατότητα πλήρους και οριστικής διακοπής κάθε είδους σχέσης του ΣΥΡΙΖΑ με ομάδες και συνιστώσες που κατά το παρελθόν (ή ακόμη και σήμερα) επέδειξαν ανοχή ή είχαν και σχέσεις με ακραίες ομάδες, ή και με τις παρυφές της ελληνικής τρομοκρατίας.
Κατά μία ερμηνεία και μετά τις πρόσφατες δημόσιες διακηρύξεις του κ. Τσίπρα περί καταδίκης κάθε μορφής βίας και ανομίας, ένα περαιτέρω βήμα στην κατεύθυνση αυτή ήταν και ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόσφατη τοποθέτηση του κ. Νάσου Θεοδωρίδη, ο οποίος με μήνυμα στο Facebook χαρακτήρισε τα Ιμια «Καρντάκ» και την Ελλάδα υπαίτιο της κρίσης του 1996.
Με πρωτοφανή τρόπο για τα δεδομένα της, η Κουμουνδούρου αποφάσισε με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς να συνεδριάσει κανένα όργανο την αποδοκιμασία του κ. Θεοδωρίδη και την αποπομπή του από την επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Βουλής, στην οποία μετείχε εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οπως αφήνουν να εννοηθεί κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο τρόπος αντίδρασης στην περίπτωση Θεοδωρίδη συνιστά μια ένδειξη τόσο περί της απόφασης της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να «καθαρίσει» το κόμμα από ακραία στοιχεία όσο και της σταδιακής μετεξέλιξης σε ένα «παραδοσιακού» τύπου αρχηγικό σχήμα, το οποίο αποτελεί και στοιχειώδη προϋπόθεση αξιοπιστίας στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
Η Λούκα κοντά στην Κουμουνδούρου
Παράλληλα με το «μεγάλο γεωπολιτικό στοίχημα» του κ. Τσίπρα, σε εξέλιξη βρίσκεται στον ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση περί συμμαχιών, συνεργασιών και προσέλκυσης προσώπων που –κατά την Κουμουνδούρου –θα προσδώσουν πόντους σε μια μελλοντική εκλογική αναμέτρηση.
Στο πεδίο αυτό διαφαίνεται πως προχωρημένες είναι οι συζητήσεις με στελέχη που προέρχονται από το ΠαΣοΚ και που σε προηγούμενο χρόνο είχαν εκφράσει απόψεις ανάλογες με τις σημερινές του ΣΥΡΙΖΑ.
Ενα από αυτά τα πρόσωπα είναι η πρώην υπουργός κυρία Λούκα Κατσέλη. Την προηγούμενη Πέμπτη, στο γραφείο της στην οδό Σίνα, η πρώην υπουργός Οικονομίας συναντήθηκε με τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κκ. Ι. Δραγασάκη και Ι. Μηλιό. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο της συζήτησής τους δεν ήταν μια προσχώρηση της κυρίας Κατσέλη και της Κοινωνικής Συμφωνίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έστω και αν από όλες τις πλευρές επιβεβαιώνεται ότι οι συζητήσεις περί συνεργασίας και σύμπλευσης είναι υπαρκτές.
Το θέμα που συζητήθηκε (και που ούτως ή άλλως αναμένεται να σηματοδοτήσει την περαιτέρω προσέγγιση) ήταν η συμμετοχή των κκ. Δραγασάκη και Μηλιού σε μια εκδήλωση που ετοιμάζει η κυρία Κατσέλη στις αρχές Μαρτίου. Στις 8 και 9 του μηνός το InnerPost (Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση), πρόεδρος του οποίου είναι ο κ. Γερ. Αρσένης, διοργανώνει διεθνή ημερίδα, σε συνεργασία με το Levy Institute (το οποίο δραστηριοποιήθηκε στην προετοιμασία της πρόσφατης επίσκεψης του κ. Τσίπρα στην Ουάσιγκτον), με βασικό θέμα συζήτησης την εναλλακτική πρόταση διεξόδου από την κρίση.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ