Κανονιές στα σύννεφα
Ιδέα για δώρο για του Αϊ-Βαλεντίνου
Με τυφλώνει ο ήλιος στα μάτια αυτή τη στιγμή· τα σύννεφα που λίγο πριν έριχναν κεφαλοθραυστικό χαλάζι απομακρύνθηκαν και ώσπου να έρθουν τα επόμενα βρήκε ευκαιρία ο φωτοδότης να με τιμωρήσει για την αγάπη που τους έχω. Λίγο το κάθισμα δεξιά, να μεταφερθεί το πρόσωπό μου στη σκιά της κολόνας της βεράντας –και αυτό ήταν, οι ακτίνες του δεν μπορούν να τη διαπεράσουν, δεν είναι τόσο δυνατός όσο νομίζει ο ήλιος που τον έκαναν υπέρτατη θεότητα τόσες και τόσες θρησκείες.
- Βέβαια, δεν μπορώ να πω πως είμαι ενθουσιασμένος και με το χαλάζι που μου στέλνουν τα my precious –φοβάμαι για τα λυγερά κυπαρισσάκια μου, τις κοντούλες αχλαδιές, τις παιχνιδιάρες βυσσινιές, τα θυμάρια, τις λουίζες, τις λεβάντες, τις μπουκαμβίλιες και τα άλλα που φύτεψα, μην τα τσακίσει. Αλλά πρέπει να αγαπάμε τους φίλους μας με τα ελαττώματά τους, και τα σύννεφα έχουν το ελάττωμα κάπου-κάπου να ρίχνουν, αντί για χιόνι ή βροχή, χαλάζι.
Αλλά αντέχουν τα νιόφυτα δέντρα, θάμνοι, άνθη στο χαλάζι. Από τις επίγειες παγωνιές που θα έρθουν σε λίγο κινδυνεύουν πολύ περισσότερο. Αλλωστε, όταν είναι πολύ δυνατό, αρχίζουν να βροντάνε τα κανονάκια που έχουν στήσει δεν ξέρω ποιοι ακριβώς (οι τεχνικοί του φράγματος του ηλειακού Πηνειού, νομίζω), να βομβαρδίζουν τα σύννεφα, να σταματήσουν να ρίχνουν χαλάζι.
Μπαμ, μπαμ, μπαμ, ακούγονται συνέχεια. Δεν ξέρω αν καταφέρνουν κάτι, αν δηλαδή ειδοποιούν τα σύννεφα «συνέλθετε, ρίχνετε χαλάζι!», και αυτά σταματούν –γιατί για να τα εμποδίσουν, δεν μου φαίνεται δυνατό -, ή απλώς ρίχνουν μπαλοθιές για να δείχνουν σ’ εμάς ότι μας φροντίζει το κράτος, ότι για χάρη μας αντιμάχεται ακόμη και ουράνιες δυνάμεις. Γιατί το χαλάζι κάποια στιγμή έτσι ή αλλιώς θα σταματήσει.
Ισως να είναι εξίσου αποτελεσματικά με τη σκόνη που απομακρύνει τους ελέφαντες που έριχνε κάποιος στην Ομόνοια. «Μα δεν υπάρχουν ελέφαντες στην Ομόνοια» του παρατήρησε άλλος. «Είδες τι αποτελεσματική που είναι;» απάντησε ο ελεφαντοδιώκτης. Παλιό ανέκδοτο αλλά από εκείνα που τα θυμάσαι γιατί αναδεικνύουν πόσο δύσκολο είναι να προσδιορίσεις τις αιτίες των πραγμάτων.
Αναζητώντας τις αιτίες
Ας πούμε, ποιες είναι οι αιτίες που πήραν όπλα τα παιδιά-τρομοκράτες-παλικάρια ληστές και πήγαν να πατήσουν το Βελβεντό; Μύρια όσα μπορεί να βρει κανείς –ας πούμε με τόσα που ακούν στο σχολειό για την «ηρωική κλεφτουριά του ’21», με τόσο που τραγουδάνε το «σαράντα παλικάρια», το ερώτημα είναι γιατί δεν γίνονται ληστές όλα τα παιδιά αλλά μόνο κάτι λίγα. Οταν θεωρείται μεγάλη σοφία η ποιητική υπερβολή του Μπρεχτ «μεγαλύτερο έγκλημα και από τη ληστεία τράπεζας είναι η ίδρυση τράπεζας», γιατί να μην τιμωρήσεις αυτούς που την ίδρυσαν ληστεύοντάς τους; Είναι σαν να πιστέψεις τους στίχους «με την πρώτη σταγόνα της βροχής σκοτώθηκε το καλοκαίρι» και να βομβαρδίζεις συνεχώς τα σύννεφα για να τα τιμωρήσεις –ή για να τα σκοτώσεις εσύ πριν σκοτώσουν το καλοκαίρι.
- Εφυγε ο ήλιος, έδυσε πίσω από το Κάστρο των Βιλεαρδουίνων, ξαναφέρνω το κάθισμά μου στη θέση του, ήταν λίγο άβολα εκεί που το πήγα –αλλά αυτό δεν θα το ομολογήσω ποτέ στον ήλιο, ημερολόγιό μου, να μην έχει τη χαρά ότι κατάφερε να με τιμωρήσει.
- Δεν θα ήταν πιο όμορφο αν οι γονείς ήσαν περήφανοι για τα παιδιά τους επειδή θα έριχναν με Καλάσνικοφ στα σύννεφα αντί να είναι περήφανοι που τα σήκωσαν για να πολεμήσουν τον καπιταλισμό, την ανομία, τη σαπίλα; Ακόμα κι εγώ που τόσο αγαπάω τα σύννεφα, δεν θα τους κρατούσα κακία –γιατί και τα σύννεφα είναι μεγαλόθυμα, γελάνε όταν τα απειλούμε, όταν τους ρίχνουμε κανονιές ή ντουφεκιές· μόνο τα αλεξικέραυνα τα εκνευρίζουν λίγο, είναι σαν να τους επιβάλλεις προφυλακτικό όταν ενώνονται με τη γη. Είναι παλαιάς κοπής αρσενικά, κάπως φαλλοκρατικά, πρέπει να το παραδεχθώ αυτό.
In girum imus nocte et consumimur igni
- Πρέπει να φταίει και άλλος ποιητής εκτός από τον Μπρεχτ των τραπεζών και τον ανώνυμο των σαράντα παλικαριών –ο Γκυ Ντεμπόρ. Οταν πρωτοδιάβασα τον τίτλο «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» ο νους μου πήγε στην ταινία του In girum imus nocte et consumimur igni, που το σενάριό της είχε μεταφράσει στα ελληνικά ο Ανδρέας Βαρίκας και είχε εκδώσει ο Σάμης Γαβριηλίδης. Ο τίτλος σημαίνει «Περιπλανιόμαστε στη νύχτα και μας κατατρώει η φωτιά». Και μία από τις ονομασίες που χρησιμοποίησε η ομάδα του Βελβεντού είναι «Φωτιές στον Ορίζοντα».
Διαγώνιες ματιές έχω ρίξει στα κείμενα αυτών των ομάδων και μου φάνηκε πως έχουν βαλθεί να κάνουν πολιτική πράξη την κριτική της θεωρίας του θεάματος –αν ζούσαν στη Γαλλία, θα είχαν εκδώσει περιοδικό. Ζουν στην Ελλάδα και πήραν τα όπλα, με τις ευχές γονέων και κηδεμόνων· μπορεί και κάποιων δασκάλων τους.
Αν θυμάμαι καλά, ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος είχε βρεθεί εκείνο το μοιραίο βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου, του Αγίου Νικολάου, στα Εξάρχεια για να τους κεράσει φίλος του που γιόρταζε –υποθέτω ότι ήταν ο Νίκος Ρωμανός. Αν θυμάμαι καλά, οι μάρτυρες είπαν πως δεν ήταν ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος που πέταξε το μπουκάλι με το νερό στους αστυνομικούς, που απάντησαν με πυροβολισμούς. Δεν ξέρω ποιος ήταν –αλλά και να μην ήταν ο Νίκος Ρωμανός, όταν δολοφονείται φίλος που τον έχεις καλέσει στη γιορτή σου, νιώθεις ευθύνη βαριά.
Αν αυτά είχαν γίνει στη λεβεντογέννα Κρήτη, θα είχαμε βεντέτα· αν σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα είχαν ρίξει παιδιά μπουκάλι σε αστυνομικούς, θα τα είχαν πάρει στο Τμήμα, θα είχαν φωνάξει τους γονείς να τους κάνουν αυστηρές συστάσεις για τις ευθύνες τους και η υπόθεση θα είχε τελειώσει εδώ. Εγιναν στην Αθήνα και η υπόθεση κλείνει, αν κλείνει, στο Βελβεντό, με Καλάσνικοφ, απαγωγές ομήρων και βασανισμούς.
- Το in girum imus nocte et consumimur igni είναι καρκινική επιγραφή ημερολόγιό μου, όπως το νίψον ανομήματα μη μόναν όψιν. Ο Γκυ Ντεμπόρ αυτοκτόνησε, ήταν βαριά αλκοολικός. Εμάς μας σκοτώνει ο καρκίνος της βίας.
Ξορκίζοντας τα Καλάσνικοφ
- Βρέχει πάλι, τσίρι-τσίρι, ήσυχα και μελαγχολικά. Εχει νυχτώσει, όποιος περιπλανιέται εδώ στα Λεχαινά δεν κινδυνεύει να αναλωθεί από φωτιά. Τα ζωογόνα σύννεφα της Δυτικής Ελλάδας μάς προστατεύουν. Η ξηρασία της Αττικής φταίει για όλα, στεγνώνει τις ψυχές, αδειάζει τα μυαλά. Για τούτο οι πολιτικοί και οι συνδικαλιστές μιλάνε όπως μιλάνε και παραμορφώνουν τα μηνύματα που στέλνουν στα παιδιά οι ποιητές.
- Κατά τα άλλα, ημερολόγιό μου, περιμένουμε να αρχίσει να ανηφορίζει η οικονομία –όχι η ζωή, πρόλαβε και τη γέμισε ντουφέκια, σημαίες και ταμπούρλα την ανηφόρα της ζωής ο Γιάννης Ρίτσος, να μου λείπει αυτή η αγωνιστική ανηφόρα: το ακούω σε κάθε διαδήλωση, σε κάθε συγκέντρωση το πολεμικό εμβατήριο που έκανε ο Μίκης Θεοδωράκης από το ποίημα. Το έχουν και στα διδακτικά βιβλία –για να έχουν να παπαγαλίζουν τα παιδιά για τους αδικαίωτους αγώνες της Ρωμιοσύνης και να ζητούν μετά μια ζωή εκδίκηση. Το «σαράντα παλικάρια» δεν ξέρω αν διδάσκεται, αλλά και αν το διδάσκουν δεν θα παραθέτουν την παραλλαγή «καλά κι αρματωμένα πάνε για κλεψιά… πάνε για να κάψουνε χώρες και νησιά». Πρέπει να έχει την εθνικά ορθή μορφή πως πάνε να ελευθερώσουν την Τριπολιτσά –οι κλέφτες δεν ήσαν κλέφτες, ήσαν ήρωες.
- Αλλα ήθελα να γράψω, ημερολόγιό μου. Για τις προόδους των γεωργικών εργασιών μου, για το λάδι και το κρασί που είναι πια έτοιμα για κατανάλωση, για τις αστραπές και τις βροντές που με νανουρίζουν, για την πίστη μου πως όλα θα πάνε καλύτερα. Αλλά δεν τα κατάφερα. Οι εικόνες των παραμορφωμένων προσώπων αυτών των παιδιών που κρατούσαν Καλάσνικοφ δεν μπορούν να φύγουν από το μυαλό μου, οδηγούν συνεχώς τη σκέψη μου στη βία που κυριαρχεί στη χώρα μας.
Νύχτωσε για τα καλά όμως, δεν με παίρνει πια να γράψω ημερολόγιο αγροτικών εργασιών. Θα βάλω λίγο τσίπουρο να πιω, να ξορκίσω τα Καλάσνικοφ και να ευχηθώ να δυναμώσει η βροχή που σβήνει τις φωτιές, να έρθουν ξανά τα μπουμπουνητά να ζωογονήσουν τα αισιόδοξα όνειρά μου.
Καληνύχτα.
γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr
diodorus@tovima.gr
Από showman στο Σύνταγμα, να εκτοξεύει βέλη προς τη Βουλή, με πρησμένο μάτι τώρα και με γονείς να τον υπερασπίζονται για τις ληστείες και τις δηλώσεις περί αναρχισμού. Μόνο που το Χόλιγουντ αναδεικνύει τους αληθινούς showmen, ενώ η ζωή δεν είναι θέατρο και κινηματογράφος: θα αρπάξεις μερικές πραγματικές μπουνιές και κλωτσιές και δεν θα χρειαστείς μέικαπ για να μοιάζεις «ήρωας» του σελιλόιντ. Ο αναρχισμός είναι ιστορία βαμμένη στο αίμα από άνισους αγώνες οπαδών που είτε σκοτώθηκαν σε μάχες είτε πέθαναν στη φυλακή. Κρίμα στα παιδιά, ξεκίνησαν κλεφτοπόλεμο που δεν οδηγεί πουθενά. Λυπάμαι πραγματικά. Οσο ρομαντικές και ανατρεπτικές κι αν ακούγονται οι απόψεις τους, στην ουσία τα προβλήματα με την αποδοχή της εξουσίας παραπέμπουν σε προβλήματα δυσανεξίας μέσα στην ίδια τους την οικογένεια.
Πίτερ Ορτον @gmail.com
***
Η αλήθεια είναι ότι δεν τρέφω ιδιαίτερη εκτίμηση για τον κ. Μαρκογιαννάκη, ούτε και για πολλούς από τους μάρτυρες της υπόθεσης Λαγκάρντ. Ομως διερωτώμαι: Τι μπορεί να έχει κάνει κάποιος που να του αξίζει να τον ρίξουν βορά στα δόντια της Κωνσταντοπούλου;
Α. Τζαγκαράκης @gmail.com
***
Οταν ακούω για σύσκεψη των τριών αρχηγών, αρχίζω ασυναίσθητα να σιγοάδω «λούφα και παραλλαγή / διατάξτε αρχηγοί». Πάω καλά ή πάω για Προανακριτική;
Αβαδαίος @ΠάειΣτηνΠοταμιά.gr
***
Γιατί οι αγρότες μας τόσο πρωί σηκώθηκαν / και κάθονται στης χώρας την πιο μεγάλη οδό / στα τρακτέρ επάνω, επίσημοι, φορώντας της δουλειάς τη φόρμα; / Γιατί οι δόσεις φθάνουν σήμερα / και ο Αλέξης δέχθηκε τον αρχηγό των αγροτών / μάλιστα ετοίμασε για να τον δώσει μια περγαμηνή / εκεί τον έγραψε μεθόδους, τις δόσεις να ξεκοκαλίσουν.
Γ. Κ. @otenet.gr
***
Φυλακίζουν 82χρονους υπερηλίκους για φοροδιαφυγή (παράβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων), τσιμουδιά· φυλακίζουν συζύγους και παιδιά (παράβαση του θεμελιώδους δικαιώματος του συγγενή να μην καταγγέλλει, ακόμη και να κρύβει, τον σύζυγο ή τα παιδιά του), τσιμουδιά –αλλά για τους τρομοκράτες που τους βασάνισαν (βεβαίως κατακριτέο και απάνθρωπο), επιλέγει σύγκρουση με το αυταρχικό σύστημα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ν. Κτιστάκης @gmail.com
***
Μήπως η απένταρη εξουσία να κάνει τα στραβά μάτια στις συμπεριφορές ανεξέλεγκτης βίας ως ψυχολογικό αντίβαρο στην αδυναμία καταβολής εναλλακτικής αμοιβής;
Ο εκ Ξάνθης 8
***
Θα μπορούσε να έλεγε απλώς: «Είμαι περήφανη στ’ αφτιά και δεν άκουσα τι έγινε».
Δημήτριος Τσεχίας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ