Να λοιπόν που όσοι πίστευαν –ή προσδοκούσαν –ότι η υποχρεωτική αλλαγή φρουράς θα άλλαζε την εταιρική φιλοσοφία της Apple διαψεύστηκαν. Και ήταν τόσο οδυνηρή η διάψευσή τους ώστε έφθασαν ως τα δικαστήρια για να εκβιάσουν την πολυπόθητη αλλαγή. Είναι η περίπτωση ενός «ακτιβιστή επενδυτή», όπως τον χαρακτηρίζει το BBC, του Ντέιβιντ Αϊνχορν, ο οποίος λόγω επαγγέλματος –είναι διαχειριστής hedge fund –αγανακτεί βλέποντας την Apple να συσσωρεύει κεφάλαια στο σεντούκι της και να μην τα τζιράρει στην αγορά. Ή τουλάχιστον να μη μοιράζει μέρισμα!..
Η διανομή μερίσματος θεωρούνταν ότι θα ήταν η πρώτη ένδειξη ότι «κάτι αλλάζει» στην Apple μετά την ανάληψη της σκυτάλης από τον Τίμοθι Κουκ. Η πρώτη ένδειξη ότι η εταιρεία θα ξεπερνούσε την «υφεσιακή νοοτροπία» που τη διακατείχε επί Στιβ Τζομπς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο BBC ο Αϊνχορν. Ωστόσο ο διάδοχος του πρόωρα χαμένου ιδρυτή της Apple φαίνεται ότι έχει διαποτιστεί από το πνεύμα του προκατόχου του. Διαπίστωσε άλλωστε προσφάτως ότι το «διαμάντι του στέμματος» της εταιρείας, το αστραφτερό iPhone, πλησιάζει το σημείο κορεσμού. Οι πωλήσεις του iPhone 5 σήμερα δεν είναι πολύ περισσότερες από τις πωλήσεις του iPhone 4 –τα δύο προϊόντα πωλούνται παράλληλα. Οταν με το καλό φθάσουμε στο iPhone 15, είναι δυνατόν να προσδοκά η εταιρεία ότι ο κόσμος θα προτιμήσει φανατικά αυτό αντί του iPhone 14;
Ο Τίμοθι Κουκ δεν είναι χθεσινός στην Apple και σίγουρα εμφορείται από την παγιωθείσα εδώ και δεκαετίες εταιρική φιλοσοφία στην επιχείρηση. Πήρε το χρίσμα από τον Τζομπς για να ηγηθεί της Apple πολύ πριν από τις 24 Αυγούστου 2011, όταν επισήμως ορίστηκε διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης. Είχε παράσχει τις υπηρεσίες του ως προσωρινός αντικαταστάτης του Τζομπς (που πέθανε στις 5 Οκτωβρίου 2011 από καρκίνο στο πάγκρεας) τον Ιανουάριο του 2010, όταν ο ιδρυτής της Apple είχε αποσυρθεί για θεραπείες. Είχε αντικαταστήσει τον Τζομπς για ένα δίμηνο και το 2004, όταν είχε πρωτοδιαγνωστεί ο καρκίνος στο αφεντικό του.
Ο Κουκ γεννήθηκε το 1960 στο Ρόμπερτσντεϊλ της Αλαμπάμα, σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Auburn University και πήρε ΜΒΑ. Εργάστηκε στην Compaq και στην Apple προσελήφθη από τον ίδιο τον Τζομπς το 1998. Φυσικά είναι εργασιομανής –γι’ αυτό τον επέλεξε και ο Τζομπς. Λέγεται ότι διοργανώνει τηλεδιασκέψεις με τους επιτελείς της εταιρείας τις Κυριακές το βράδυ, για να καταστρώσουν τα σχέδια της επόμενης εβδομάδας. Λέγεται επίσης ότι στέλνει καθημερινά τα πρώτα e-mail στους συνεργάτες του στις 4.30 τα ξημερώματα. Προφανώς τις νύχτες της Κυριακής δεν κλείνει μάτι…
Ο αρχηγός των «αγανακτισμένων μετόχων»


Τον περασμένο Μάρτιο το «κομπόδεμα» της Apple ήταν 97 δισ. δολάρια. Μέσα σε 11 μήνες (επί Τιμ Κουκ φυσικά) αυξήθηκε κατά 40 δισ. δολάρια. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι ήταν ζήτημα χρόνου να βρεθεί ο επενδυτής που θα ζητούσε από την Apple να μοιραστεί μαζί του τον συσσωρευμένο πλούτο της. Ωστόσο ο διαχειριστής της εταιρείας επενδύσεων Greenlight Capital μάλλον διάλεξε τη λάθος στιγμή για να το κάνει. Ο Ντέιβιντ Αϊνχορν δείχνει αποφασισμένος να φτάσει τη διαμάχη με την Apple στα άκρα, καθώς προσέφυγε στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας αυξημένο μέρισμα επί των κερδών.
Ενήργησε μάλιστα ως αυτόκλητος πρωτοστάτης των «αγανακτισμένων μετόχων» της εταιρείας ζητώντας τους να συνυπογράψουν την προσφυγή εναντίον της Apple. «Η Apple κρατά για λογαριασμό της 145 δολάρια ανά μετοχή. Αυτά όμως είναι τα δικά σας χρήματα» ανέφερε στην επιστολή του προς τους μετόχους ο Αϊνχορν, ο οποίος κατέχει μερίδιο 0,12%. Ο ίδιος επιμένει ότι η πολιτική της Apple «είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη» και καλεί τον Τιμ Κουκ να μοιράσει προνομιούχες μετοχές αποδίδοντας στους μετόχους της εταιρείας μερισματική απόδοση περίπου 4%.
Ωστόσο η συγκυρία δεν επιτρέπει τέτοια «γαλαντομία» στους ιθύνοντες της Apple. Οχι ότι η αμερικανική εταιρεία περνά δύσκολες μέρες. Αλλά ακόμη και ο Αϊνχορν παραδέχεται ότι θα πρέπει να βρεθεί ένα καινούργιο προϊόν για να ξανακάνει τους καταναλωτές να «ερωτευτούν» την εταιρεία. Ο Αϊνχορν πιστεύει ότι αυτό θα συμβεί τα επόμενα χρόνια και «η μετοχή της Apple θα φθάσει τα 1.000 δολάρια». Ευσεβείς πόθοι ανησυχούντων επενδυτών; Ισως. Ακόμη όμως κι αν τα όνειρα του Αϊνχορν βγουν αληθινά στο μέλλον, ο Κουκ δεν φέρεται διατεθειμένος να σπάσει τον κουμπαρά της Apple.
Κοντά στο σημείο κορεσμού οι πωλήσεις
Η πτώση της μετοχής πυροδότησε πλήθος κινδυνολογικές αναλύσεις για το μέλλον της εταιρείας
Το πρακτορείο Reuters κάνει λόγο για «προσγείωση της Apple», ενώ άλλοι αναλυτές περιγράφουν την πορεία της μετοχής με λιγότερο γλαφυρό τρόπο μιλώντας απλώς για κορεσμό της αγοράς από τα προϊόντα της αμερικανικής εταιρείας.
Η πτώση της μετοχής κατά 37% σε σχέση με το ιστορικό υψηλό του περασμένου Σεπτεμβρίου και η υποχώρηση της κεφαλαιοποίησης στη δεύτερη θέση παγκοσμίως (πίσω από την Exxon Mobil) πυροδότησαν πλήθος κινδυνολογικές αναλύσεις σχετικά με το μέλλον της εταιρείας. Ακόμη και οι πιο συγκρατημένοι «ειδήμονες των αγορών» βλέπουν ότι έπειτα από χρόνια αλματώδους αύξησης της κερδοφορίας η Apple αγγίζει πράγματι το μέγιστο σημείο ανάπτυξης. Η μετοχή της έπεσε την περασμένη Πέμπτη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κάτω από τα 430 δολάρια αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου 12μήνου. Η χρηματιστηριακή αξία έχει χάσει 230 δισ. δολάρια από τον Σεπτέμβριο και υπολείπεται σημαντικά της αποτίμησης (418 δισ. δολάρια) της Exxon.
Βέβαια οι αριθμοί αυτοί δεν απεικονίζουν ολόκληρη την πραγματικότητα.
Τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου του 2012 δείχνουν ότι η επιτυχία των iPhone ξεπέρασε ακόμη και τις προσδοκίες των ανθρώπων της εταιρείας, καθώς μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους πουλήθηκαν περισσότερα από 48 εκατομμύρια συσκευές παγκοσμίως, αποφέροντας έσοδα 30,6 δισ. δολάρια.
Στην πραγματικότητα, η Apple έχει γιγαντωθεί τόσο ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης σε επίπεδο αντίστοιχο με εκείνο των προηγούμενων ετών. Οι περισσότερες εκτιμήσεις συντείνουν στο ότι η εταιρεία θα πρέπει να «συμβιβαστεί» πλέον με περιθώρια κέρδους κοντά στο 17%, που θα είναι και τα χαμηλότερα της τελευταίας δεκαετίας. Για το πρώτο τρίμηνο του έτους προβλέπεται για πρώτη φορά πτώση της κερδοφορίας μετά την κρίση των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας το 2000.

«Με δεδομένο το μέγεθος της εταιρείας, δεν θα ήταν δυνατόν να συνεχιστεί η «τρελή ανάπτυξη» παλαιότερων τριμήνων»
σημειώνει ο αναλυτής της Sanford Bernstein Τόνι Σακονάτζι. Το πρακτορείο Bloomberg σημειώνει άλλωστε ότι, αν η εταιρεία αναπτυσσόταν με ρυθμούς ανάλογους των προηγουμένων ετών για ακόμη πέντε χρόνια, «τότε τα έσοδά της θα ξεπερνούσαν τα 1,2 τρισ. δολάρια και θα ήταν μεγαλύτερα από το ΑΕΠ της Αυστραλίας».
Επιπλέον η εταιρεία φαίνεται ότι έχει πέσει εν μέρει θύμα της στρατηγικής της, καθώς οι αμερικανοί (τουλάχιστον) καταναλωτές δείχνουν να έχουν «μπουχτίσει» από τα καινούργια iPhone που βγαίνουν στην αγορά προτού ακόμη προλάβουν να… βαρεθούν τις προηγούμενες εκδόσεις.
Η υπερπροσφορά νέων μοντέλων από την Apple δεν ακολουθείται από άλλους ανταγωνιστές της, όπως η Samsung, η οποία έχει βγάλει στην αγορά έναν μόνο τύπο smartphone στο διάστημα που η Apple έχει παρουσιάσει τέσσερις εκδόσεις του δικού της iPhone.
Το ζητούμενο για τον επικεφαλής της εταιρείας Τιμ Κουκ είναι να βρεθεί ένα «υποκατάστατο» του δημοφιλούς κινητού. Με άλλα λόγια, ένα νέο εμβληματικό προϊόν, ικανό να αποτελέσει ισχυρό θέλγητρο για τους καταναλωτές. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι μια iTV, ένας δέκτης τηλεόρασης που θα προσφέρει μαζί και τις υπόλοιπες υπηρεσίες και εφαρμογές των συσκευών της Apple, σημειώνει το Bloomberg . Πάντως, εκτός από τα «έξυπνα» γκάτζετ, η εταιρεία βασίζεται και στην ακόρεστη ζήτηση των προϊόντων της στις ασιατικές αγορές. Εκεί ακριβώς όμως «ποντάρουν» και οι μεγάλοι ανταγωνιστές όπως η Samsung, η Nokia και η HTC.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ