Την ώρα που οι ηγέτες της ΕΕ βρίσκονται στις Βρυξέλλες για να λάβουν αποφάσεις για τον προϋπολογισμό, και για το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ τονίζει στο Spiegel online ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ανήκει στην ΕΕ, και θα παραμείνει εντός.
Ο Μίλιμπαντ ανήκει βεβαίως στο Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης, και είναι από εκείνους που καθορίζουν τον στρατηγικό σχεδιασμό του. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας όμως, ο συντηρητικός Ντέιβιντ Κάμερον βρίσκεται σε πορεία μετωπικής σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες: ανακοίνωσε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, το 2017, στο οποίο θα αποφασίσει ο λαός για το αν η χώρα θα μείνει ή όχι εντός της ΕΕ.
Ο Κάμερον ελπίζει ότι θα αναγκάσει έτσι τους εταίρους στην ΕΕ να προσφέρουν στην Βρετανία περισσότερες εξαιρέσεις από τους κοινούς κανονισμούς. Οι Βρετανοί έχουν κρατήσει σκληρή στάση και στις διαπραγματεύσεις για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020. Οπως και η καγκελάριος Μέρκελ, ο Κάμερον επιδιώκει περικοπές δισ. ευρώ στο σχέδιο του προϋπολογισμού που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι ευρωπαϊστές Βρετανοί, ανάμεσά τους και ο Μίλιμπαντ, κατηγορούν τον Κάμερον για έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού. «Αν αποξενώσει τους εταίρους του, θα υπονομεύσει τον πραγματικό στόχο που είναι η μεταρρύθμιση της ΕΕ», λέει ο Μίλιμπαντ στην συνέντευξη που έδωσε στο Spiegel.
Ακολουθούν αποσπάσματα:
Σκέφτεται σοβαρά η Βρετανία να εγκαταλείψει την ΕΕ;
«Λυπάμαι που ένα θορυβώδες τμήμα του Συντηρητικού Κόμματος είναι τώρα υπέρ αυτής της θέσης. Εμπιστεύομαι την κοινή λογική του βρετανικού λαού. Ξεχωρίζουμε ως χώρα επειδή η κυβέρνηση έβαλε στο τραπέζι την επιλογή της εξόδου. Δεν λέει ότι είναι υπέρ της εξόδου, αλλά την έβαλε στο τραπέζι μαζί με την μεταρρύθμιση. Εγώ είμαι υπέρ της μεταρρύθμισης και κατά της εξόδου».
Ποιές προτεραιότητες θα βάζατε για τις μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ;
«Οι Συντηρητικοί στη Βρετανία προτάσσουν σαν μεγάλο ζήτημα τον επαναπατρισμό των εξουσιών. Εγώ λέω ότι τα μεγάλα ζητήματα είναι οι καινοτομίες, η ενέργεια, οι υποδομές και η μετανάστευση – και φυσικά η κατανομή των κονδυλίων του προϋπολογισμού έχει μεγάλη σημασία για πολλά από αυτά. Κάποια από τα επιχειρήματα του Κάμερον έχουν απήχηση σε άλλους Ευρωπαίους. Ας πούμε το επιχείρημα ότι το ευρω-κοινοβούλιο δεν θα πρέπει να ταξιδεύει στο Στρασβούργο. Αυτό είναι κοινή λογική. Τέτοια μικρά πράγματα οδηγούν σε ανυποληψία την ΕΕ και πρέπει να διορθωθούν. Αλλά φοβάμαι ότι τέτοια έγκυρα αιτήματα υπονομεύονται από την αίσθηση ότι η Βρετανία βρίσκεται στον δρόμο της εξόδου».
Είναι ακόμη έγκυρη η ιδέα μίας «όλο και μεγαλύτερης ένωσης»;
«Ναι, ως μιας ένωσης λαών. Είναι αλήθεια ότι η Βρετανία έχει γίνει πολύ επικριτική απέναντι στους θεσμούς της ΕΕ, αλλά την ίδια στιγμή έχει γίνει μια πολύ ευρωπαϊκή χώρα. Περισσότεροι Ευρωπαίοι ζουν στη Βρετανία, περισσότεροι Βρετανοί ζουν και εργάζονται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Από το φαγητό μέχρι το ποδόσφαιρο, υπάρχει μεγαλύτερη αλληλεπίδραση από τον παλιό καιρό εκείνου του διάσημου τίτλου «Ομίχλη στην Μάγχη – Αποκλεισμένη η Ευρώπη». Δεν ζούμε πια σε εκείνον τον κόσμο. Αυτό είναι το παράδοξο: Είμαστε πιο Ευρωπαίοι, αλλά βλέπουμε με μεγαλύτερο σκεπτικισμό τους θεσμούς της ΕΕ».
Ποιό είναι το όραμά σας; Πώς θα μοιάζει η ΕΕ σε 10 χρόνια;
«Θα είναι μια προσανατολισμένη προς τις καινοτομίες και ανοιχτή στον κόσμο ένωση κρατών και ανθρώπων. Η Βρετανία και η Γερμανία, η μία εντός του ευρώ, η άλλη εκτός, θα είναι δύο πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Αυτό δεν σημαίνει εξαίρεση της Γαλλίας, επειδή ο γαλλο-γερμανικός άξονας έχει ειδική σημασία. Αλλά παρά τις διαφορές ανάμεσα στη Γερμανία και στη Βρετανία, έχουμε πολλές κοινές απόψεις και αξίες».
Επομένως, η Βρετανία θα είναι ακόμη μέλος της ΕΕ σε 10 χρόνια;
«Ναι, οπωσδήποτε. Θα παραμείνουμε στο επίκεντρο της ΕΕ. Και θα παραμείνουμε στο επίκεντρο της συζήτησης για το μέλλον της ΕΕ».