Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την εξέταση πειθαρχικών υποθέσεων που αφορούν εργαζομένους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πέρα από το χαρακτήρα θεσμικής παρέμβασης που έχει ο τρόπος συγκρότησης των πειθαρχικών συμβουλίων, η λειτουργία τους συνδέεται άμεσα με το κυβερνητικό σχέδιο για τη διαθεσιμότητα προσωπικού.
Τα μέλη των δώδεκα Πρωτοβάθμιων Πειθαρχικών Συμβουλίων, που θα λειτουργήσουν στις Περιφέρειες της χώρας, ορίζονται με την 3805/04.02.2013 απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Αρμοδιότητά τους θα είναι η άσκηση πειθαρχικού ελέγχου για τους υπαλλήλους των ΟΤΑ. Αποτελούν όργανα διαφορετικά από τα υπηρεσιακά συμβούλια και έχουν ως αποκλειστική αρμοδιότητα την εξέταση πειθαρχικών υποθέσεων.
Ετσι δημιουργείται από ένα Πειθαρχικό Συμβούλιο για την περιφέρεια Θεσσαλίας, την περιφέρεια Ηπείρου, την περιφέρεια Πελοποννήσου, την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, την περιφέρεια Κρήτης και την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Κοινό θα είναι το Πειθαρχικό Συμβούλιο για τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, ενώ δύο Πειθαρχικά Συμβούλια συγκροτούνται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και δύο κοινά Πειθαρχικά Συμβούλια για τις Περιφέρειες Αττικής, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου.
Παράλληλα, έχει, ήδη, από τον Ιανουάριο, συγκροτηθεί ένα κοινό Πειθαρχικό Συμβούλιο για το Υπουργείο Εσωτερικών, τις επτά Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας και τους φορείς που υπάγονται σ’ αυτές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα Πειθαρχικά Συμβούλια συμμετέχουν πλέον και δικαστικοί λειτουργοί, με στόχο, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, να ενισχυθούν οι αρχές της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας.