Όσοι παρακολουθούν από κοντά τις ελληνικές οικονομικές εξελίξεις αντιλαμβάνονται την ένταση και το βάθος της μεταβολής.

Στα δημόσια οικονομικά η πρόοδος είναι εμφανής διά γυμνού οφθαλμού. Ήταν το βάρος της επέμβασης τέτοιο που δεν άφηνε περιθώρια αμφισβητήσεων για το αποτέλεσμα.
Αυτή τη στιγμή αν αφαιρεθούν οι δαπάνες των τόκων η δημοσιονομική διαχείριση τείνει προς ισοσκέλιση δαπανών και εσόδων, για να μην πούμε ότι ήδη αποδίδει πρωτογενή πλεονάσματα.
Αν το υπουργείο Οικονομικών δεν χαλαρώσει την προσπάθειά του πολύ ταχύτερα του αναμενόμενου θα αποκατασταθεί η ζητούμενη δημοσιονομική πειθαρχία.
Στον βαθμό μάλιστα που το κράτος εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τους ιδιώτες ακόμη ταχύτερη θα είναι και η εξομάλυνση των συνθηκών συνολικά στην οικονομία.
Ήδη οι πρώτες κινήσεις αποπληρωμής των χρεών του Δημοσίου μετέβαλαν τις τάσεις στην αγορά στις γιορτινές μέρες και εκτιμάται ότι με το δεύτερο κύμα των αποπληρωμών η θετική επίδραση θα είναι ακόμη περισσότερο αισθητή.
Αντιστοίχως αν οι Τράπεζες ολοκληρώσουν σχετικά γρήγορα τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης,η πρόσβαση στις αγορές θα διευκολυνθεί και οι γραμμές πίστωσης με το εξωτερικό θα ξεμπλοκάρουν και πάλι και το κυριότερο δεν είναι απίθανο να διαμορφωθούν συνθήκες επαναλειτουργίας της διατραπεζικής αγοράς χρήματος που είναι νεκρή εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.
Αν δεν παρεμβληθούν κατακλυσμιαία γεγονότα, πολιτικά, κοινωνικά ή διεθνή, τότε η αποκατάσταση ομαλών οικονομικών συνθηκών στη χώρα μας μπορεί να συντελεσθεί πολύ γρηγορότερα απ’ ότι νομίζουν οι περισσότεροι.
Ήδη οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών βρίσκονται σε σχετικές συνεννοήσεις, δέχονται καθημερινά επισκέψεις και προετοιμάζονται συστηματικά για την επόμενη φάση.
Κανείς δεν υποστηρίζει ότι μπορεί η Ελλάδα να γυρίσει στις πιστωτικές συνθήκες του 2008 ή ακόμη και του 2009, αλλά μπορεί να αποκαταστήσει γρήγορα συνθήκες επαρκούς ρευστότητας, η οποία από μόνη της θα απαλλάξει από μεγάλο βάρος τις επιχειρήσεις και συνολικά τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.
Έχει μεγάλη σημασία να αποκατασταθούν λογικές πιστωτικές συνθήκες και να επανέλθουν τα πιστωτικά εργαλεία και αγαθά στην οικονομία.
Επιπλέον η νέα χαμηλότερη βάση κόστους που τείνει να διαμορφώσει η ελληνική οικονομία επιτρέπει πρωτοβουλίες και κινήσεις αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.
Από τη στιγμή που ολοκληρώνεται η συγκέντρωση στον τραπεζικό τομέα αντίστοιχες τάσεις θα επικρατήσουν σε ολόκληρη την οικονομία. Η αναδιάρθρωση και εξυγίανση των εμπορικών Τραπεζών θα φέρει αναγκαστικά αντίστοιχες κινήσεις και στους πελάτες.
Στο επόμενο διάστημα οι συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και η εξυγίανση κλάδων ολόκληρων θα έλθουν στην ημερήσια διάταξη.
Οι Τράπεζες έχουν πολλούς λόγους να επιβάλουν εξορθολογισμό παντού. Και είναι βέβαιο ότι θα το επιδιώξουν και θα υποστηρίζουν τέτοιες διαδικασίες.
Ο πολυκερματισμός σε κλάδους υψηλού κόστους αποδίδει σήμερα μόνο ζημιές, τις οποίες κανείς δεν αντέχει. Ούτε οι Τράπεζες,ούτε οι μέτοχοι, ούτε οι εργαζόμενοι, οι οποίοι ζουν σε συνθήκες αγωνίας και απόλυτης ανασφάλειας, μπορούν να σηκώσουν.
Τα λουκέτα και οι μαζικές απολύσεις μόνο μέσω των συγχωνεύσεων μπορούν να ελεγχθούν. Στο βαθμό μάλιστα που αποδειχθούν επιτυχείς, θα επιτρέψουν και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Η συγκέντρωση, ο έλεγχος του κόστους και η ορθολογικότερη λειτουργία θα επιτρέψουν ρυθμίσεις και διευθετήσεις χρεών και μαζί την προσέλκυση υγιών κεφαλαίων στις νέες μεγαλύτερες και ισχυρότερες επιχειρήσεις.
Η διαδικασία συγκέντρωσης και εξυγίανσης ούτε απλή είναι,ούτε εύκολη. Θα απαιτήσει πολύ κόπο, λεπτή δουλειά και βεβαίως τόλμη.
Οι ελληνικές Τράπεζες έχουν τις δυνάμεις, τις επεξεργασίες και τα εργαλεία προκειμένου να επιτύχουν τη μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας.
Αρκεί να μην προδοθούν από την τρόικα και όσους διαθέτουν κρυφές ατζέντες…